Kesihatan

3 Punca Sakit Groin Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Kesakitan pada pangkal paha adalah perkara biasa semasa kehamilan, dan secara amnya semakin teruk ketika kehamilan berlangsung.

Walaupun agak menyusahkan, tetapi sakit di pangkal paha bukanlah keadaan darurat. Biasanya ini juga tidak menunjukkan masalah kehamilan.

Dalam artikel ini, anda akan membaca ulasan mengenai penyebab sakit pangkal paha semasa kehamilan dan cara mengatasinya.

Baca juga: 3 Fakta Menarik mengenai Wanita Hamil dan Mainan Seks, Bolehkah Anda Menggunakannya atau Tidak?

Penyebab sakit pangkal paha semasa kehamilan

Berikut adalah beberapa penyebab sakit pangkal paha yang paling biasa semasa kehamilan dan rawatan yang berkaitan.

1. Sakit ligamen bulat

Dilaporkan dari Web MD, beberapa ligamen tebal mengelilingi dan menyokong rahim ketika ia tumbuh semasa kehamilan. Salah satunya dipanggil bulat ligamen.

Ligamen bulat menghubungkan bahagian depan rahim ke pangkal paha, kawasan di mana kaki melekat pada pelvis. Ligamen bulat biasanya mengetatkan dan berehat perlahan.

Semasa bayi dan rahim tumbuh, ligamen bulat meregang. Itu menjadikannya lebih tegang.

Pergerakan secara tiba-tiba boleh menyebabkan ligamen mengetat dengan cepat, seperti gelang getah yang patah. Ini menyebabkan sakit pangkal paha yang tiba-tiba dan cepat.

Rawatan

Kesakitan ligamen bulat tidak menunjukkan masalah pada kehamilan, dan biasanya hilang sebaik sahaja wanita itu melahirkan. Sementara itu, beberapa strategi yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit termasuk:

 • Bengkokkan atau rentangkan pinggul sebelum melakukan apa-apa yang cenderung menyebabkan sakit ligamen bulat
 • Sokong rahim dengan tangan sebelum berdiri, duduk, atau batuk
 • Tukar kedudukan perlahan
 • Sapukan pad panas ke kawasan yang terjejas

2. Jangkitan faraj

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, faraj mengandungi ragi dan bakteria dalam keseimbangan tertentu.

Jangkitan ragi vagina berlaku apabila terdapat ragi yang terlalu banyak di dalam vagina. Dalam kebanyakan kes, terdapat ragi yang terlalu banyak yang disebut Candida albicans.

Banyak faktor boleh menyebabkan pertumbuhan ragi pada vagina, termasuk kehamilan. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh mengganggu tahap pH normal vagina, menyebabkan ragi membiak di luar kawalan.

Wanita yang mengalami jangkitan yis vagina mungkin mengalami gejala berikut:

 • Gatal dan terbakar di faraj dan vulva
 • Gatal dan terbakar di perineum atau dubur
 • Pelepasan putih tebal yang biasanya tidak berbau dan menyerupai keju pondok
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit semasa hubungan seks

Rawatan

Ubat antikulat adalah rawatan yang biasa digunakan untuk jangkitan yis vagina.

Wanita yang hamil atau menyusu tidak boleh mengambil ubat antijamur oral. Walau bagaimanapun, lebih selamat menggunakan krim antijamur topikal atau memasukkan supositoria antijamur ke dalam vagina.

3. Kekeringan faraj

Beberapa wanita melaporkan mengalami kekeringan faraj semasa kehamilan. Kekeringan faraj boleh menyebabkan beberapa keluhan termasuk sakit pangkal paha.

Rawatan

Pelembap vagina dapat membantu melegakan kekeringan faraj. Ini adalah ubat topikal yang boleh digunakan oleh wanita ke bahagian dalam faraj.

Pelincir seksual berasaskan air juga akan membantu mengurangkan kekeringan faraj semasa melakukan aktiviti seksual. Walau bagaimanapun, seorang wanita tidak boleh menggunakan pelincir berasaskan estrogen semasa kehamilan.

Sekiranya kekeringan faraj tidak bertambah baik dengan rawatan di rumah, seorang wanita harus berjumpa dengan doktor atau bidan untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut.

Bila hendak berjumpa doktor

Sakit pada pangkal paha adalah gejala yang sering dipercayai semasa kehamilan, dan selalunya penyebabnya agak jinak dan dapat dirawat.

Walau bagaimanapun, seorang wanita harus berjumpa doktor untuk menolak keadaan perubatan yang lebih serius. Seorang doktor juga boleh memberikan rawatan untuk mengatasi kesakitan dan gejala yang berkaitan.

Sesiapa yang mengalami gejala berikut semasa mengandung harus berjumpa doktor secepat mungkin:

 • Sakit teruk
 • Kesakitan yang semakin teruk
 • Sakit dan sakit lain, seperti sakit di bahagian atas perut

Sekiranya gejala berikut berlaku semasa kehamilan, penting untuk segera menghubungi doktor atau pergi ke bilik kecemasan terdekat:

 • Pengecutan yang menyakitkan sebelum kehamilan 37 minggu
 • Pendarahan dari faraj
 • Demam atau menggigil
 • Sakit dada

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!