Kesihatan

Tidak Hanya Berkhasiat, Terdapat Potensi Kesan Sampingan Kayu Bajakah untuk Kesihatan

Di sebalik kegembiraan manfaatnya sebagai antikanker, ternyata penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan kesan sampingan kayu cetak rompak. Ini kerana kayu dari pedalaman hutan Kalimantan mempunyai banyak jenis.

Ini dikatakan oleh salah seorang anggota pasukan penyelidikan kayu cetak rompak yang memenangi pingat emas dalam bidang Sains Kehidupan di Olimpik Kreativiti Penciptaan Dunia, Yazid Rafli Akbar. "Apa yang kita tahu adalah bajakah memiliki banyak jenis," kata Yazid seperti yang dilaporkan oleh Tempo.co.

Yazid menyebut beberapa jenis kayu cetak rompak dan ada juga yang digunakan untuk memabukkan ikan, memburu, perang dan kegunaan lain. Itulah sebabnya, penyelidikan lebih lanjut harus dilakukan untuk mengetahui kegunaan dan kesan sampingan kayu cetak rompak ini.

Baca Juga: Disebut Boleh Menjadi Penyakit Kanser, Inilah Fakta Tentang Kayu Bajakah

Penyelidikan diperlukan untuk mengetahui kesan sampingan kayu bajakah

Kakitangan Khas Menteri Kesihatan untuk Peningkatan Perkhidmatan Kesihatan, Prof. Akmal Taher mengatakan masih terlalu awal untuk menyatakan bahawa kayu cetak rompak boleh dijadikan penawar barah.

Dalam menentukan ubat, katanya, perlu melihat dua sisi, iaitu kesan sampingan dan khasiat, termasuk kayu cetak rompak ini. "Untuk kayu cetak rompak ini, ini hanya soal penyelidikan pada manusia, kerana mesti dibuktikan," kata Prof. Akmal di halaman Negara Sihat.

Untuk kajian manusia, terdapat ujian fasa 1, fasa 2 dan fasa 3. Pada fasa 1 untuk melihat ketoksikan, keselamatan dan kaedah kerja.

Sementara untuk fasa 2 untuk melihat keberkesanan dan kecekapan ubat dalam jumlah sampel yang terhad dan fasa 3 dalam kuantiti yang banyak. Sekiranya semua ujian ini lulus, maka kayu cetak rompak boleh dikatakan mempunyai kesan antikanker melalui ujian klinikal.

Kesan sampingan ubat herba

Ternyata tidak semua ubat herba bebas daripada kesan sampingan, anda tahu. Ubat tradisional, seperti yang menggunakan kayu cetak rompak, juga berpotensi menghasilkan masalah kesihatan.

Dilaporkan oleh Theguardian berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Medical Journal of Australia, ubat-ubatan herba dikatakan menyebabkan kegagalan buah pinggang dan kerosakan hati pada beberapa pengguna.

Ini mungkin kerana sebilangan ubat mengandungi sebatian kimia toksik atau logam berat atau bahkan boleh bertindak balas negatif dengan ubat yang digunakan.

Profesor patologi, Roger Byard, yang merupakan anggota pasukan kajian, mengatakan bahawa kebanyakan kesan sampingan ubat-ubatan herba yang digunakan sering dilaporkan dengan kurang baik. Walaupun beberapa ramuan mengandungi racun yang berbahaya bagi kesihatan.

Baca Juga: Manfaat Kayu Bajakah untuk Kesihatan: Menyembuhkan Luka dan Adakah Antibakteri

Kesan sampingan berpotensi kayu cetak rompak

Kajian yang melibatkan profesional onkologi perubatan dari Timur Tengah mendapati bahawa 50 peratus pesakit barah di negara-negara membangun menggunakan ubat-ubatan herba bersama dengan ubat-ubatan yang ditetapkan.

Sebenarnya, berdasarkan hasil kajian mereka, ada kesan sampingan dari penggunaan ubat-ubatan herba untuk barah. Sebahagian daripadanya adalah:

Kesan keracunan langsung

Keracunan dadah boleh berlaku secara langsung pada seseorang, bergantung pada seberapa kerap atau berapa lama ubat itu digunakan.

Beberapa gejala keracunan langsung adalah loya dan muntah. Untuk mengatasinya, anda biasanya harus menghentikan ubat tersebut atau doktor akan meningkatkan dos ubat tersebut.

Khusus untuk kayu cetak rompak, beberapa jenis mengandungi racun. Dilaporkan oleh Kompas.com, Sekretaris Daerah Provinsi Kalimantan Tengah, Fahrizal Fitri meminta masyarakat untuk mengetahui jenis kayu yang beredar di pasar.

"Dari 200 akar cetak rompak ini, tentu ada jenis yang mempunyai sifat toksik, berbahaya bagi manusia," kata Fahrizal.

Interaksi negatif dengan ubat-ubatan anti-barah

Sama seperti interaksi antara ubat-ubatan, penggunaan ubat-ubatan herba juga dapat menunjukkan interaksi dengan ubat-ubatan barah yang digunakan.

Kesan sampingan ubat-ubatan herba, seperti kayu Bajakah, juga berpotensi mempengaruhi penyerapan, pengedaran, metabolisme dan perkumuhan ubat barah lain di dalam badan.

Meningkatkan kepekaan sel barah terhadap ubat kemoterapi

Kesan sampingan berikut boleh berlaku dalam penggunaan ubat-ubatan herba untuk barah. Dengan meningkatkan kepekaan kemoterapi sel barah, ini akan mempengaruhi perencatan ubat kemoterapi terhadap pertumbuhan barah.

Oleh itu, walaupun pada tahap penelitian awal, kayu bajakah dikatakan mempunyai kesan antikanker, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan seberapa selamat dan efektifnya ubat ini ketika digunakan pada manusia.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found