Kesihatan

Bilakah kehamilan mula dikesan dengan beg ujian?

Ujian kehamilan menggunakan beg ujian adalah kaedah termudah dan tepat bagi wanita. Ya, kit ujian kehamilan ini terdapat dalam bentuk tongkat kecil yang diuji menggunakan air kencing.

Alat ujian kehamilan ini biasanya dijual di kaunter atau OTC sehingga sangat senang didapati. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kapan kehamilan dapat dikesan dengan beg ujian, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Selaput Buatan, Mari Ketahui Definisi dan Kesan Sampingan Lebih Jelas!

Bagaimana alat ujian kehamilan berfungsi?

Ujian kehamilan OTC biasanya digunakan untuk menguji hormon dalam air kencing yang disebut human chorionic gonadotropin atau HCG. Perlu diingat, hormon ini hanya akan ada ketika seorang wanita hamil.

HCG hanya akan dilepaskan jika telur yang disenyawakan melekat di luar rahim atau ke dinding rahim. Terdapat beberapa cara untuk mengumpulkan air kencing untuk ujian, seperti yang berikut:

  • Kumpulkan air kencing dalam cawan dan celupkan test stick ke dalamnya
  • Gunakan penitis untuk memindahkan sejumlah kecil cecair ke tongkat ujian
  • Letakkan batang uji di kawasan aliran air kencing untuk menangkap air kencing secara langsung

Sekiranya anda telah membuang air kecil, tunggu sebentar untuk memaparkan hasilnya. Perubahan warna garis simbol, seperti tambah atau tolak akan muncul untuk menentukan sama ada anda hamil atau tidak. Terdapat juga pek ujian yang menghasilkan hasil dengan baris 1 atau 2.

Bilakah kehamilan dapat dikesan dengan beg ujian?

Dilaporkan Garis Kesihatan, anda harus menunggu ujian kehamilan sehingga seminggu setelah haid anda berlalu untuk hasil yang paling tepat. Namun, jika anda tidak mahu menunggu sehingga tempoh tersebut, tunggu sekurang-kurangnya satu hingga dua minggu setelah melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda hamil, badan anda biasanya memerlukan masa untuk mengembangkan tahap HCG yang dapat dikesan. Masa yang diperlukan adalah tujuh hingga 12 hari setelah penanaman telur berjaya.

Hasil yang diperoleh mungkin tidak tepat jika ujian dilakukan terlalu awal pada kitaran. Beberapa tanda perlu diketahui ketika anda ingin menjalani ujian kehamilan menggunakan beg ujian, seperti berikut:

Kehilangan kitaran haid

Salah satu tanda kehamilan yang pertama dan paling tepat adalah kitaran haid yang terlewat. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memantau kitaran dengan teliti, mungkin sukar untuk menentukan apakah sudah terlambat atau tidak.

Ramai wanita mempunyai kitaran haid 28 hari jadi pertimbangkan untuk menjalani ujian kehamilan jika sudah lebih dari sebulan sejak tempoh terakhir anda.

Perlu diingat bahawa tempoh kadang-kadang boleh ditangguhkan atau terlewat kerana tekanan, diet, senaman, atau keadaan perubatan tertentu.

Mengalami kekejangan

Implantasi juga dapat menghasilkan perasaan yang serupa dengan kekejangan haid. Pada awal kehamilan, anda mungkin merasakan ketidakselesaan ini dan menganggap haid anda sudah hampir padahal sebenarnya tidak.

Payudara sakit

Semasa mengandung, anda akan menghasilkan lebih banyak estrogen dan progesteron. Hormon-hormon ini mula membuat perubahan dalam badan untuk menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan.

Payudara mungkin terasa lembut dan kelihatan lebih besar kerana aliran darah meningkat. Selain itu, puting terasa sakit dan urat mungkin kelihatan lebih gelap di bawah kulit.

Mual dan mudah letih

Selain kekejangan dan sakit pada payudara, kehamilan awal juga boleh menyebabkan rasa mual, keengganan untuk makan, keletihan, dan kerap membuang air kecil. Lama kelamaan, gejala ini mungkin menjadi lebih kuat sebelum tahap HCG dilepaskan pada akhir trimester pertama.

Untuk mengetahui kehamilan, anda perlu mengenali diri anda dengan memperhatikan perubahan yang berlaku di dalam badan anda. Gejala fizikal yang tidak biasa boleh menyebabkan anda menjalani ujian kehamilan.

Ujian kehamilan mandiri memberikan hasil yang sangat tepat apabila digunakan dengan betul. Namun, jika anda masih ragu-ragu, anda boleh berjumpa dengan doktor pakar untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Baca juga: Senarai Sesak Ubat Nafas yang Boleh Dibeli di Farmasi dengan Cara Semula Jadi

Maklumat kehamilan lain boleh ditanya di doktor di Good Doctor. Pastikan anda bercakap dengan doktor anda mengenai masalah kesihatan yang anda alami. Muat turun aplikasi Good Doctor di sini untuk mengetahui lebih lanjut!