Kesihatan

Triamcinolone

Triamcinolone atau triamcinolone adalah ubat yang sering digunakan untuk penggunaan topikal.

Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1956 dan diluluskan untuk digunakan dalam dunia perubatan pada tahun 1958.

Sebilangan orang menggunakan ubat ini sebagai salap kulit. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah, dos, dan cara menggunakannya.

Untuk apa triamcinolone?

Triamcinolone adalah ubat kortikosteroid yang sering digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, seperti reaksi alergi, kolitis ulseratif, artritis, lupus, psoriasis, atau gangguan pernafasan.

Selain boleh didapati dalam bentuk salap, ubat ini juga boleh didapati sebagai persediaan parenteral atau suntikan.

Sebilangan produk ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk penyedutan. Penggunaan ubat disesuaikan dengan keadaan masalah kesihatan yang dialami oleh pesakit.

Apa fungsi dan faedah ubat triamcinolone?

Triamcinolone berfungsi sebagai agen yang menghalang pembebasan bahan yang menyebabkan keradangan di dalam badan. Kelas ubat ini tergolong dalam kortikosteroid yang berkesan dalam merawat keradangan.

Dalam dunia perubatan, ubat ini sering digunakan untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Ekzema

Penyakit yang tergolong dalam kumpulan dermatitis boleh menyebabkan keradangan pada kulit yang ditandai dengan kemerahan, ruam, dan gatal-gatal.

Dalam jangka masa panjang, kulit yang dijangkiti ekzema dapat menebal hingga menutupi seluruh badan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kortikosteroid berkesan dalam mengawal dan menekan gejala jangkitan kulit ini.

Untuk eksim ringan hingga sederhana, kortikosteroid, seperti triamcinolone, boleh digunakan, sementara dalam kes yang teruk steroid berpotensi tinggi, seperti clobetasol propionate, mungkin diperlukan.

Walaupun penggunaan bentuk dos ini biasanya membawa penyembuhan yang cepat, tetapi sediaan ini mempunyai kesan sampingan yang lebih besar.

Walaupun keberkesanan triamcinolone untuk eksim mungkin berbeza dari satu kes ke kes yang lain, secara umum kortikosteroid ini berjaya meminimumkan gejala eksim.

Alopecia areata

Alopecia areata atau juga dikenali sebagai penyakit alopecia, adalah masalah kesihatan yang menyebabkan keguguran beberapa rambut di beberapa bahagian badan seperti kepala.

Alopecia dipercayai penyakit autoimun kerana kelainan pada imuniti folikel rambut. Faktor penyebab yang diketahui sehingga kini adalah keturunan.

Usaha yang dapat dilakukan adalah dengan mempercepat pertumbuhan rambut adalah dengan menggunakan suntikan kortison, seperti suntikan triamcinolone.

Artritis reumatoid

Artritis reumatoid adalah penyakit jangka panjang yang menyerang sendi. Penyakit ini boleh menyebabkan pembengkakan dan sakit di kawasan sendi, yang paling sering di pergelangan tangan.

Penyakit ini juga boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, dan menyebabkan jumlah sel darah merah rendah, radang di sekitar paru-paru, dan keradangan di sekitar jantung.

Demam dan penurunan tenaga yang drastik juga mungkin berlaku. Selalunya, gejala muncul secara beransur-ansur selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan.

Ubat untuk merawat rheumatoid arthritis umumnya diberikan ubat kortikosteroid yang diberikan secara intravena.

Kerana sifat autoimun rheumatoid arthritis, rawatan merangkumi bukan sahaja ubat penahan sakit dan ubat anti-radang, tetapi juga kategori ubat lain yang disebut ubat antirheumatik yang mengubah penyakit (DMARDs).

Rawatan dengan DMARDs dirancang untuk memperlambat perkembangan rheumatoid arthritis dengan memulakan tindak balas imun adaptif yang dikendalikan oleh sel CD4 + T helper (Th).

Tindak balas alahan pada kulit

Reaksi alergi adalah sejumlah keadaan yang disebabkan oleh hipersensitiviti sistem imun terhadap bahan yang tidak biasa.

Penyebab umum masalah ini adalah demam hay, alergi makanan, dermatitis atopik, asma alergi, dan anafilaksis.

Gejala yang dapat diperhatikan adalah mata merah, ruam gatal, bersin, hidung berair, sesak nafas, atau bengkak.

Beberapa ubat boleh digunakan untuk menyekat reseptor alergi sehingga mencegah pengaktifan sel dan proses degranulasi.

Ubat yang biasa digunakan termasuk antihistamin, glukokortikoid, epinefrin (adrenalin), dan agen antileukotriena.

Kolitis Ulseratif

Kolitis ulseratif adalah masalah kesihatan jangka panjang yang menyebabkan keradangan usus besar dan rektum.

Punca penyakit ini masih belum diketahui. Beberapa teori menunjukkan bahawa penyebabnya berkaitan dengan disfungsi sistem kekebalan tubuh, genetik, perubahan tidak normal pada bakteria usus, dan faktor persekitaran.

Sistitis ulseratif juga boleh mempengaruhi mulut dengan gejala yang ditandai dengan penampilan ulser di mulut, kesakitan yang kerap berulang, kemerahan (eritema) di sudut mulut.

Penyakit ini juga dapat menyerang mata dan menyebabkan keradangan di dalam mata, mengakibatkan uveitis dan iritis.

Kolitis ulseratif dapat diobati dengan sejumlah obat, seperti sulfasalazine dan mesalazine.

Kortikosteroid seperti triamcinolone dan prednisone juga dapat digunakan kerana sifat imunosupresifnya dan kemampuan penyembuhan jangka pendek.

Jenama dan harga Triamcinolone

Triamcinolone telah diedarkan secara meluas sama ada dalam bentuk salap, suntikan, atau suspensi khas untuk penggunaan luaran (topikal).

Berikut adalah beberapa nama generik dan nama dagang untuk triamcinolone:

Nama generik

 • Triamcinolone 4mg, tablet yang dihasilkan oleh Dexa Medica, dapat diperoleh dengan harga Rp. 1,128 / tablet.
 • Triamcinolone 4mg, tablet yang dihasilkan oleh NULAB dapat diperoleh dengan harga Rp.1133 / tablet.
 • Triamcinolone Acetonide CR 5g, penyediaan salap yang digunakan khas untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal pada kulit, mengandungi triamcinolone 1mg (0.1%) setiap 1 gram. Salap biasanya dijual dengan harga Rp 32,966 / tiub.
 • Triamcinolone 4mg, penyediaan tablet yang dihasilkan oleh Etercon Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.1133 / tablet.

Nama dagang / paten

 • Opicort 4mg, persiapan tablet yang mengandungi triamcinolone yang anda dapat dengan harga Rp.45,320 / helai berisi 10 tablet.
 • Omenacort 4mg, tablet triamcinolone yang anda dapat dengan harga Rp 644 / tablet.
 • Kenacort A 0.1% Cr 10gr, salap triamcinolone yang boleh anda dapatkan dengan harga IDR 118,775 / tiub.
 • Dos Nasacort AQ 55mcg / 120, penyediaan semburan hidung yang mengandungi triamcinolone asetonida 55 mikrogram. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 339,193 / pcs.
 • Triamcort A cr 10gr, penyediaan salap triamcinolone acetonide 1mg. Anda boleh mendapatkan salap ini dengan harga Rp 103.103 / tiub.
 • Sinocort Oral paste 5 mg, persediaan topikal untuk oral thrush yang mengandungi triamcinolone. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 54,224 / tiub.
 • Amtocort 4 mg, persiapan tablet mengandungi triamcinolone yang anda dapat dengan harga Rp. 4,057 / tablet.
 • Trilac 4mg, persiapan tablet mengandungi triamcinolone yang anda dapat dengan harga Rp. 4,957 / tablet.
 • Bufacomb Oint 5gr, penyediaan salap yang mengandungi 1mg triamcinolone acetonide yang biasanya dijual dengan harga IDR 27,039 / tiub.
 • Flamicort 4mg, tablet triamcinolone yang anda dapat dengan harga Rp.4mg / tablet.

Bagaimana cara menggunakan ubat triamcinolone?

Ikuti arahan untuk menggunakan ubat seperti yang tertera pada label pembungkusan ubat. Dos harus diikuti yang telah diarahkan oleh doktor.

Tablet penyediaan boleh diambil selepas makan. Telan sekaligus dengan air tanpa mengunyah atau menghancurkan. Penggunaan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dapat dilihat pada label pembungkusan ubat.

Penyediaan salap sudah cukup untuk disapu pada bahagian yang sakit. Sebelum digunakan, bersihkan kawasan yang terkena terlebih dahulu, kemudian tekan sedikit salap pada lesi sehingga lapisan nipis terbentuk. Boleh digunakan selepas mandi dan sebelum tidur.

Jangan menutup, membalut, atau membungkus kawasan yang terkena sakit kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya digunakan di kawasan lampin bayi, jangan gunakan lampin atau seluar plastik yang ketat.

Selepas menggunakan ubat, basuh tangan anda semula kecuali anda menggunakan ubat ini untuk merawat tangan anda. Semasa menggunakan ubat ini di dekat mata, elakkan masuk ke mata kerana boleh memburukkan atau menyebabkan glaukoma.

Sekiranya anda mengalami aduan pencernaan, anda boleh minum ubat ini dengan makanan.

Keperluan dos untuk ubat ini boleh berubah jika anda mengalami stres, demam, mengalami jangkitan, menjalani pembedahan atau berada dalam keadaan darurat perubatan. Doktor akan menyesuaikan penggunaannya mengikut keadaan anda.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan ujian kesihatan yang tidak biasa. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat ini, terutamanya jika ia diambil secara oral.

Gunakan secara berkala sehingga penyakit tersebut dinyatakan sembuh. Jangan berhenti secara tiba-tiba tanpa nasihat doktor anda kerana ubat ini boleh menyebabkan kesan yang tidak biasa.

Simpan triamcinolone pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan.

Gunakan ubat ini hanya pada kulit. Jangan gunakan pada muka, pangkal paha, atau ketiak kecuali diarahkan oleh doktor.

Gunakan ubat ini hanya untuk keadaan yang dinyatakan. Jangan gunakan lebih lama daripada yang ditetapkan.

Berapakah dos triamcinolone?

Dos dewasa

Rheumatoid arthritis / artritis

 • Persediaan asetonida riamcinolone yang boleh disuntik: 5-10 mg hingga 40 mg.
 • Dos maksimum: 80 mg sebagai satu suntikan.
 • Persediaan triamcinolone hexacetonide: 2-6 mg (sendi kecil), 5-10 mg (sendi bersaiz sederhana), 10-20 mg (sendi lebih besar).
 • Penggunaan dapat diberikan sebagai satu selama 3-4 minggu jika diperlukan.

Alahan dan keradangan pada kulit (dermatitis)

 • Penyediaan triamcinolone asetonida: 1-3 mg pada kawasan yang terjejas.
 • Dos maksimum: 5 mg setiap penggunaan di kawasan yang terjejas.
 • Dos maksimum: 30mg apabila digunakan sebagai suntikan dos terbahagi.

Alahan kerana zarah alergen

Persediaan triamcinolone acetonide: 40-100mg sebagai satu dos.

Gangguan mata yang meradang

Persediaan triamcinolone acetonide dapat diberikan dosis awal 4 mg sebagai satu dos, dengan dos berikutnya jika diperlukan.

Ulser mulut

Penyediaan pasta asetonida 0.1% triamcinolone:

 • Tekan sedikit (kira-kira 0,6 cm) ke dalam lesi tanpa menggosok hingga lapisan nipis, mungkin memerlukan jumlah yang lebih besar untuk menutupi beberapa luka.
 • Sapukan pada waktu tidur dan, jika perlu, 2 atau 3 kali sehari, lebih baik selepas makan. Nilai semula jika pemulihan tidak dicapai setelah 7 hari rawatan.

Rawatan dan profilaksis rhinitis alergi

Persediaan triamcinolone asetonida boleh diberikan sebagai dos awal 2 semburan (110 mcg) ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari, dikurangkan menjadi 1 semburan (55 mcg) ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari jika dikendalikan.

Penggunaan topikal atau luaran

Triamcinolone acetonide 0,025-0,5% krim atau losyen atau salap digunakan pada kawasan yang terkena 2-4 kali sehari.

Dos anak

Artritis

 • Umur 3-12 tahun dengan aduan arthritis idiopatik: 0,5 mg per kg BW (sendi kecil); 1 mg per kg berat badan (sendi lebih besar).
 • Untuk tangan dan kaki, 1-2 mg (sendi metacarpophalangeal atau metatarsophalangeal); 0.6-1 mg (sendi interphalangeal proksimal).

Rawatan dan profilaksis rhinitis alergi

Persediaan triamcinolone asetonida:

 • Berumur 2-5 tahun boleh diberikan dos maksimum 1 semburan (55 mcg) ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari
 • Berumur 6-12 tahun diberikan 1 semburan (55 mcg) ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari, boleh ditingkatkan menjadi 2 semburan (110 mcg) ke dalam setiap lubang hidung sekali sehari untuk gejala yang teruk.

Penggunaan tablet dan salap trimcinolone untuk kanak-kanak disesuaikan dengan dos orang dewasa, terutamanya untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun.

Adakah triamcinolone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah mengklasifikasikan ubat ini dalam kategori C untuk persediaan selain daripada intravitreal (mata). Manakala persediaan intravital dikategorikan dalam kumpulan D.

Ubat ini tidak bertujuan untuk wanita hamil kerana belum ada kajian terkawal pada manusia. Penggunaan sediaan bukan intravetrium boleh digunakan sekiranya manfaatnya melebihi risiko.

Ia juga tidak diketahui sama ada ubat ini dapat diserap dalam susu ibu atau tidak. Lebih baik berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah kesan sampingan triamcinolone yang mungkin?

Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku setelah menggunakan ubat ini adalah seperti berikut:

 • Tanda-tanda reaksi alergi seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Gangguan visual
 • Menambah berat badan dengan pantas
 • Kemurungan utama, fikiran atau tingkah laku yang tidak biasa, sawan (sawan)
 • Najis berdarah
 • Batuk darah
 • Pankreatitis dicirikan oleh kesakitan teruk di bahagian atas perut yang memancar ke belakang, loya dan muntah, degupan jantung yang cepat.
 • Kalium rendah (kekeliruan, degupan jantung tidak sekata, dahaga melampau, peningkatan kencing, kelemahan otot atau perasaan lemah)
 • Tekanan darah tinggi (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdering di telinga, kegelisahan, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung yang tidak normal, sawan).
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Jerawat, kulit kering, kulit menipis, lebam
 • Penyembuhan luka perlahan
 • Berpeluh berlebihan
 • Vertigo
 • Mual, sakit perut, kembung
 • Perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutama pada lengan, kaki, wajah, leher, payudara, dan pinggang)

Sekiranya gejala kesan sampingan di atas muncul selepas anda menggunakan ubat ini, hentikan penggunaannya dan segera hubungi doktor anda.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya, atau jika jangkitan disebabkan oleh kulat.

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda mengenai penyakit atau jangkitan yang anda alami dalam beberapa minggu terakhir. Ubat steroid dapat melemahkan sistem imun sehingga meningkatkan kemungkinan jangkitan kembali.

Untuk memastikan keselamatan menggunakan triamcinolone, anda harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit hati (seperti sirosis)
 • Penyakit buah pinggang;
 • Gangguan tiroid
 • Diabetes
 • Sejarah malaria
 • Tuberkulosis
 • Osteoporosis;
 • Gangguan otot seperti myasthenia gravis
 • Glaukoma atau katarak
 • Jangkitan herpes pada mata;
 • Ulser peptik, kolitis ulseratif, atau diverticulitis
 • Kemurungan atau penyakit mental
 • Kegagalan jantung kongestif
 • Tekanan darah tinggi

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu sebelum menggunakan ubat ini.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • Aspirin (diambil setiap hari atau dalam dos tinggi);
 • Ubat diuretik
 • Pengencer darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven)
 • Cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune)
 • Ubat insulin atau diabetes diambil melalui mulut
 • Ketoconazole (Nizoral);
 • Rifampicin (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane)
 • Ubat kejang seperti phenytoin (Dilantin) atau phenobarbital (Luminal, Solfoton).

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.