Kesihatan

Ketahui Punca Rematik yang Juga Boleh Mempengaruhi Orang Muda

Pasti anda berpendapat penyebab rematik adalah kerana usia tua. Namun, sebenarnya, menurut data, banyak orang muda juga mengalami rematik. Sebanyak 8 daripada 100,000 orang berusia 18 hingga 34 tahun menderita rematik, anda tahu.

Baiklah, melihat data, semestinya penting bagi kita yang masih muda untuk mengetahui apa yang menyebabkan rematik. Ini penting, agar kita dapat meminimumkan faktor risiko atau mendapatkan rawatan sebelum penyakit reumatik menjadi teruk.

Rheumatisme tidak hanya menyerang sendi, jika tidak dirawat, rematik bahkan boleh menyerang pelbagai organ tubuh yang lain.

Baca Juga: Makanan Tambahan Vitamin untuk Melawan COVID-19, Berkesan atau Tidak?

Apa itu rematik

Rheumatism, juga dikenali sebagai rheumatoid arthritis, adalah gangguan keradangan kronik yang boleh mempengaruhi lebih daripada sekadar sendi.

Tidak seperti haus dan lusuh pada osteoartritis, artritis mempengaruhi lapisan sendi anda, menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan dan akhirnya boleh menyebabkan hakisan tulang dan kecacatan sendi.

Rheumatisme cenderung mempengaruhi bahagian sistem muskuloskeletal berikut:

 • sendi
 • Otot
 • Tulang
 • Tendon dan ligamen.

Gejala reumatik

Gejala dan tanda rematik boleh merangkumi:

 • Keletihan
 • Kehilangan tenaga
 • Kurang selera makan
 • Demam ringan
 • Sakit otot dan sendi
 • Kemerahan pada sendi
 • Pembengkakan sendi
 • Tegar
 • Kehilangan fungsi sendi.

Punca rematik

Penyakit reumatik disebabkan oleh autoimun, yang bermaksud sistem kekebalan tubuh menyerang tisu badan yang sihat. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat apa yang mencetuskan ini. Sistem kekebalan tubuh anda biasanya membuat antibodi yang menyerang bakteria dan virus, membantu melawan jangkitan.

Sekiranya anda menghidap rheumatoid arthritis, sistem kekebalan tubuh anda secara salah mengirimkan antibodi ke lapisan sendi anda, di mana ia menyerang tisu di sekitar sendi.

Ini menyebabkan lapisan sel sinovial yang nipis yang menutupi sendi menjadi sakit dan meradang, melepaskan bahan kimia yang merosakkan tulang rawan dan tulang di sekitar sendi.

Rheumatisme yang tidak dirawat boleh menyebabkan sendi kehilangan bentuk dan penjajarannya. Akhirnya, ia dapat menghancurkan sendi sepenuhnya.

Faktor risiko rematik

Terdapat beberapa faktor yang membuat kita berisiko lebih tinggi untuk menghidap rematik, termasuk:

1. Umur

Rheumatisme dapat dialami oleh semua peringkat usia, baik yang muda maupun yang tua. Kes yang paling biasa, rematik yang dialami oleh mereka yang berumur 40 dan 60 tahun. Namun, penyakit ini bukanlah perkara biasa yang dialami oleh penuaan.

2. Sejarah keluarga

Sekiranya seseorang dalam keluarga anda mengalami rematik, anda mungkin juga mengalami rematik. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui maklumat lebih mendalam mengenai penyakit ini.

3. Jantina

Rheumatisme lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Ia lebih mungkin berlaku pada wanita yang tidak pernah hamil dan mereka yang baru melahirkan.

Ini kerana wanita mempunyai hormon estrogen, hormon yang kadang-kadang boleh menyebabkan turun naik sistem imun.

Nah, gangguan sistem imun ini dapat membuat kekebalan tubuh salah mengenai tisu badan sendiri, sehingga menyerang sistemnya sendiri.

4. Obesiti

Berat badan yang berlebihan juga boleh menjadi faktor risiko untuk anda mengalami rematik. Terutama jika anda berumur 55 tahun. Seperti yang kita ketahui, sendi seperti lutut dan pinggul bertanggungjawab untuk menyokong berat badan.

Obesiti atau berat badan berlebihan boleh menyebabkan radang pada sendi kerana sendi mengalami tekanan yang berlebihan.

5. Merokok

Sekiranya anda secara genetik lebih cenderung mengalami rematik, merokok boleh menjadikan rematik menjadi lebih teruk.

Perkara yang perlu anda ketahui adalah bahawa walaupun anda tidak mempunyai faktor risiko, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengalami rematik.

6. Diet

Ternyata, makan terlalu banyak daging merah tanpa seimbang dengan pengambilan vitamin C dapat meningkatkan risiko anda mengalami rematik.

Untuk itu, cuba seimbangkan diet anda, ya. Keseimbangan antara makanan dan vitamin.

Kesan reumatik pada badan

Sebenarnya, rematik bukan sekadar penyakit sakit sendi. Penyakit autoimun ini menyebabkan keradangan kronik di dalam badan. Supaya keradangan dapat merebak secara meluas. Malah rematik boleh mempengaruhi kawasan tubuh yang lain, seperti:

 • Mata. Orang yang mengalami rematik boleh mengalami gangguan mata seperti kekeringan, sakit, keradangan, kemerahan, kepekaan terhadap cahaya dan kesukaran untuk melihat dengan betul.
 • Mulut. Gangguan mata pada orang dengan rematik di kawasan mulut termasuk kekeringan dan keradangan gusi, kerengsaan atau jangkitan.
 • Kulit. Orang yang mengalami rematik mungkin mengalami gangguan kulit dalam bentuk nodul reumatoid, yang merupakan benjolan kecil di bawah kulit di atas kawasan tulang.
 • Paru-paru. Orang yang mengalami rematik mungkin mengalami gangguan paru-paru dalam bentuk keradangan dan parut yang boleh menyebabkan sesak nafas dan penyakit paru-paru.
 • Saluran darah. Rheumatisme juga mempengaruhi kerja saluran darah di dalam badan. Gangguan ini termasuk keradangan saluran darah yang dapat menyebabkan kerosakan pada saraf, kulit, dan organ lain.
 • Darah. Gangguan pada orang dengan rematik juga dapat terjadi pada darah. Gangguan ini berupa jumlah sel darah merah yang lebih rendah daripada biasa.
 • Hati. Keradangan boleh merosakkan otot jantung dan persekitarannya. Sendi yang menyakitkan juga menyukarkan badan untuk bersenam, yang mengakibatkan kenaikan berat badan. Keadaan ini tentunya meningkatkan risiko kolesterol tinggi, diabetes, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Apabila rematik telah menyerang bahagian tubuh yang lain, sudah pasti keluhan yang dimiliki oleh pemilik penyakit ini akan meningkat. Inilah kepentingan penjagaan rutin bagi pemilik penyakit reumatik.

Seperti penyakit autoimun lain, rematik juga boleh menjadi lebih baik dan lebih teruk. Bergantung pada rawatan yang dilakukan oleh pesakit.

Penyebab arthritis rheumatoid yang semakin teruk

Apabila anda mengetahui bahawa anda menghidap penyakit rematik, tidak sedikit orang yang mengabaikannya. Terutama apabila simptomnya reda. Walaupun keadaan artritis reumatoid boleh bertambah buruk jika tidak dipantau dan dirawat oleh doktor.

Apabila semakin teruk, sendi boleh terhakis dan runtuh. Berikut adalah penyebab arthritis rheumatoid bertambah teruk:

Rawatan tidak rutin

Biasanya doktor akan memberi ubat untuk menguruskan gejala rheumatoid arthritis. Namun, jika anda tidak mengambil ubat mengikut arahan doktor, tidak melakukan pemeriksaan secara berkala, gejala reumatik dapat bertambah buruk.

Biasanya, dalam jangka masa tertentu, anda perlu mengubah preskripsi ubat anda. Perubahan preskripsi ini akan disesuaikan dengan keadaan perubatan badan anda. Doktor boleh menambah ubat, menukar ubat atau mengurangkan dos ubat.

Tidak bergerak secara aktif

Walaupun anda mengalami keradangan, itu tidak bermakna anda harus diam dan tidak bergerak secara aktif. Kesihatan sendi juga perlu dirawat dengan senaman dan senaman.

Keseimbangan antara rehat dan senaman adalah kunci untuk rawatan artritis reumatoid. Apabila anda lebih banyak berdiam diri, rasa sakit dan keletihan cenderung menjadi semakin teruk.

Pengambilan makanan tertentu

Makanan tertentu dipercayai dapat meningkatkan keradangan di dalam badan. Gula, lemak jenuh, lemak trans, asid lemak omega-6, karbohidrat halus, MSG, gluten, aspartam, dan alkohol adalah beberapa makanan dan bahan tambahan lain yang difikirkan dapat meningkatkan keradangan.

Penyebab arthritis rheumatoid yang semakin teruk juga berpunca daripada diet yang buruk. Padahal pemilik penyakit ini harus menjalani diet dan memilih makanan yang tidak mencetuskan peradangan.

Aktiviti berlebihan

Penyebab rheumatoid arthritis yang memburuk juga boleh disebabkan oleh aktiviti berlebihan. Pergerakan tertentu yang terlalu dipaksa biasanya menjadikan keadaan keradangan bertambah buruk. Atas sebab ini, penting bagi anda untuk mengenali isyarat kesakitan dan batasan fizikal badan anda.

Tekanan

Tahukah anda bahawa penghidap penyakit rematik sering mengadu gejala muncul setelah mereka merasa tertekan?

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Arthritis Research and Therapy, kedua-dua mekanisme imun dan mekanisme bukan imun mungkin bertanggungjawab untuk peningkatan aktiviti penyakit dan peningkatan gejala artritis.

Jadi tekanan sangat mungkin menjadi penyebab rheumatoid arthritis yang semakin teruk.

Kekeringan

Dehidrasi juga berperanan dalam memburukkan lagi artritis reumatoid. Kedengarannya sederhana, tetapi minum lebih sedikit air dikaitkan dengan sakit sendi, keletihan, metabolisme yang lebih perlahan, fungsi kognitif yang lemah, dan pembentukan batu ginjal.

Asap

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Arthritis & Rheumatism, didapati bahawa orang yang merokok mempunyai gejala dan keadaan artritis yang lebih teruk daripada orang yang tidak pernah merokok.

Kajian lain juga menunjukkan hubungan yang signifikan antara merokok dan kerosakan sendi yang lebih teruk.

Mengabaikan kesihatan mulut

Penyebab rheumatoid arthritis yang semakin teruk juga boleh berpunca dari keadaan gigi yang diabaikan.

Para penyelidik menemui kaitan antara penyakit rematik dan penyakit mulut dan pergigian. Menurut para penyelidik, tisu-tisu sendi dan mulut mempunyai persamaan dan proses keradangan yang mempengaruhi mereka.

Tidak melindungi sendi

Pada peringkat rawatan dan rawatan rematik, perlindungan sendi juga penting.

Tujuan perlindungan sendi adalah untuk mengurangkan kesakitan, mencegah kecacatan sendi, menstabilkan sendi, dan mengurangkan tekanan pada sendi. Biasanya perlindungan sendi ini perlu dilakukan dengan alat khas.

Pesimisme

Pada tahun 2015, penyelidik di Penn State University menyimpulkan bahawa mood yang lebih positif dikaitkan dengan kesakitan yang kurang pada orang dengan penyakit reumatik.

Walaupun mood negatif dikaitkan dengan keadaan yang lebih buruk dan lebih banyak sekatan aktiviti pada orang yang mengalami rematik. Oleh itu, menjaga minda positif adalah cara mudah untuk mencegah artritis reumatoid daripada menjadi lebih teruk.

Mengambil ubat alternatif

Tidak ada beberapa ubat alternatif yang dijual di luar sana yang mendakwa dapat menyembuhkan penyakit. Sebenarnya, ubat alternatif tidak semestinya dijamin kandungannya. Sebilangan besar ubat alternatif juga tidak berfungsi dengan berkesan dan berpotensi berbahaya.

Biasanya orang yang tergoda untuk menggunakan produk ubat alternatif akan berhenti mengambil ubat daripada doktor sehingga keadaan rematiknya berpotensi menjadi lebih teruk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!