Kesihatan

Tangan Gatal Selepas Mencuci Pinggan: Punca dan Rawatan yang Boleh Anda Lakukan

Tangan gatal setelah mencuci pinggan boleh dialami oleh orang yang sering bersentuhan dengan air sabun. Keadaan ini juga dikenali sebagai tangan pinggan mangkuk, dicirikan oleh ruam pada kulit.

Tangan Dishpan Ia boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi boleh menjengkelkan jika berlaku di tangan. Baiklah, untuk mengetahui penyebabnya dan bagaimana menangani tangan yang gatal setelah mencuci pinggan, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Wajah Berminyak Semasa Anda Bangun? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Apa yang menyebabkan tangan gatal selepas mencuci pinggan?

Dilaporkan Hype Kesihatan, istilah perubatan untuk tangan pinggan mangkuk adalah dermatitis kontak yang merengsa. Keadaan ini berlaku apabila kulit bersentuhan langsung dengan bahan atau bahan kimia tertentu, menyebabkan kerengsaan dan keradangan.

Dermatitis kontak yang merengsa boleh menyerang sesiapa sahaja walaupun sebilangan orang lebih sensitif daripada yang lain. Apabila bahan tersebut mencetuskan reaksi imun atau alergi, ia dikenali sebagai dermatitis kontak alergi.

Hanya orang tertentu yang mempunyai sejarah alahan atau kecenderungan alergi yang akan menderita ekzema jenis ini tangan pinggan mangkuk. Terdapat empat faktor utama yang menyebabkan kerengsaan kulit, baik secara individu dan kolektif.

Faktor yang dimaksudkan adalah sabun, air, peluh, dan sisa makanan pada pinggan kotor.

Tangan Dishpan lebih cenderung menjadi masalah jika anda mempunyai keadaan kulit yang sudah ada sebelumnya, seperti tinea manuum atau jamur, dermatitis dyshidrotik, atau psoriasis.

Untuk itu, ingat ekzema itu tangan pinggan mangkuk telah berkembang, kemudian segera lakukan rawatan dengan doktor.

Bagaimana merawat tangan yang gatal selepas mencuci pinggan?

Tangan gatal setelah mencuci pinggan biasanya dapat dirawat dengan rawatan di rumah, terutama jika gejalanya masih ringan. Beberapa cara yang betul untuk mengatasi tangan gatal setelah mencuci pinggan, iaitu:

Rendam tangan ke dalam air suam

Keretakan pada tapak tangan yang merupakan tanda eksim atau dermatitis perlu diatasi dengan betul. Sekiranya kulit di tangan anda retak dan berdarah, cuba rendam tangan anda di dalam air suam selama 5 hingga 10 minit dan kemudian keringkan.

Selepas itu, sapukan salap yang terbuat dari petroleum biasa ke seluruh tangan dan pakai sarung tangan kapas sekurang-kurangnya 30 minit.

Salap berasaskan gliserin juga dapat digunakan kerana dapat membantu menyembuhkan kulit kering dan retak.

Sapukan pelembap dengan kerap

Melembapkan kulit sangat penting, terutamanya jika anda mempunyai masalah kulit yang mendasari seperti dermatitis kontak alergi. Ini harus menjadi sebahagian daripada rutin harian anda agar gejala tidak berulang.

Cari pelembap yang mengandungi humektan emolien untuk menjadikannya selamat untuk penggunaan jangka panjang.

Perhatikan jika ada luka

Berhati-hatilah jika terdapat kerosakan atau luka pada kulit sebelum bahan kimia tersebut bersentuhan dengan tangan anda dan menyebabkan kerengsaan. Pastikan anda segera berjumpa doktor jika gejala anda bertambah buruk dan menyebabkan ketidakselesaan.

Pencegahan tangan gatal selepas mencuci pinggan

Selain rawatan, tangan gatal juga dapat dicegah dengan mengelakkan faktor pencetus. Langkah berjaga-jaga yang betul yang boleh anda ambil sekiranya tangan anda gatal selepas mencuci pinggan merangkumi perkara berikut:

Gunakan sarung tangan getah semasa mencuci

Sarung tangan getah adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah tangan pinggan mangkuk. Alat ini kalis air sehingga dapat mengurangkan risiko kerengsaan kulit, kerana mencegah tangan daripada bersentuhan langsung dengan air dan sabun.

Gantikan sabun cecair pencuci pinggan

Kadang-kadang jenis detergen pencuci pinggan disyaki menjadi penyebab tangan gatal. Secara amnya, bahan pencuci yang lebih kuat dan wangi dapat menjadi sumber masalah.

Oleh itu, jika tangan anda cenderung gatal atau terbakar setelah mencuci pinggan, gantikannya dengan jenama lain dengan segera.

Tanggalkan semua barang kemas

Semasa membasuh pinggan, semua barang kemas perlu dikeluarkan kerana selalunya sabun dan air terperangkap di dalamnya. Sekiranya pendedahan berlaku terlalu lama atau jangka panjang, ia boleh merengsakan kulit.

Basuh, bilas dan keringkan tangan dengan bersih

Biasakan membilas tangan anda lagi dengan air bersih setelah mencuci pinggan. Gunakan juga sabun ringan untuk membersihkan tangan anda sehingga masuk di antara jari anda. Selepas itu, keringkan tangan anda dengan tuala atau kain.

Baca juga: Cara menggunakan Tamanu Oil, boleh digunakan untuk masker hingga pelembap wajah

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!