Kesihatan

Mesti tahu! Apabila gatal-gatal menyerang, berikut adalah pelbagai ubat perubatan dan semula jadi yang boleh anda pilih

Hives adalah keadaan gatal dan ruam merah pada kulit. Punca gatal-gatal juga berbeza. Sementara itu, untuk mengatasi ini, terdapat sejumlah ubat urtikaria yang boleh anda temui di farmasi. Malah sejumlah bahan semula jadi boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal.

Baca juga: Sedikit merepotkan, tetapi banyak faedah sihat dengan membesarkan haiwan di rumah

Apa itu gatal-gatal?

Gatal-gatal atau urtikaria adalah keadaan ketika kulit mengalami ruam merah pucat yang timbul seperti lebam pada kulit yang muncul secara tiba-tiba. Penyebabnya adalah kerana reaksi alergi, bahan kimia dalam makanan, sengatan serangga, hingga terdedah kepada cahaya matahari.

Sebagai tambahan, ubat-ubatan tertentu dapat membuat tubuh melepaskan bahan kimia yang disebut histamin. Histamine kadang-kadang membuat kebocoran plasma darah keluar dari saluran darah kecil di kulit dan boleh menyebabkan gatal-gatal.

Gatal-gatal semula jadi

Untuk merawat keadaan kulit seperti gatal-gatal, beberapa ubat semula jadi boleh menjadi pilihan anda, termasuk:

Semasa anda menunggu gatal-gatal hilang, anda boleh melakukan ini:

  1. Pakai pakaian yang longgar
  2. Bekerja dan tidur di bilik sejuk
  3. Gunakan kompres sejuk di kawasan yang terjejas

Selain perkara di atas, anda juga perlu mengelakkan penggunaan sabun yang merengsakan kulit, mengelakkan calar pada kulit, mengelakkan pengambilan alkohol dan mengelakkan tekanan.

Baca Juga: Maklumat Dadah Clobazam: Digunakan Ketika Epilepsi dan Kejang Berulang

Perubatan perubatan untuk gatal-gatal

Bukan hanya ubat semula jadi, berikut adalah beberapa ubat urtikaria seperti antihistamin, calamine dan steroid yang digunakan untuk merawat gatal-gatal dengan berkesan:

Antihistamin

Antihistamin adalah ubat yang diambil untuk merawat reaksi alahan, seperti gatal-gatal. Beberapa antihistamin bebas, seperti fexofenadine atau cetirizine.

Steroid

Biasanya doktor akan mengesyorkan ubat kortikosteroid. Apabila gatal-gatal telah membaik, doktor biasanya akan mengurangkan dos steroid, sehingga akhirnya dihentikan.

Walau bagaimanapun, steroid biasanya hanya digunakan sebagai rawatan perubatan untuk gatal-gatal sebentar. Kerana, jika dimakan dalam jangka panjang, kesan sampingan yang berbahaya dapat muncul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!