Kesihatan

Tidak perlu risau ibu, ini adalah kaedah selamat untuk si kecil bermain layang-layang di tengah-tengah COVID-19

Hari ini banyak kanak-kanak menghabiskan masa bermain layang-layang di tengah-tengah wabak COVID-19. Berikut adalah petua selamat untuk layang-layang di tengah-tengah COVID-19 dan faedahnya, lihat ulasan di bawah!

Baca Juga: Trend Menunggang Basikal Semasa Pandemik COVID-19, Jangan Lupa Masker dan Protokol Kesihatan

Kelebihan layang-layang untuk anak kecil anda

Bukan hanya menyenangkan dan menyeronokkan, ternyata terdapat banyak faedah untuk layang-layang untuk anak kecil anda, termasuk:

Sukan

Semasa terbang layang-layang, anda dikehendaki bermain di kawasan terbuka yang luas. Agar layang-layang dapat terbang setinggi mungkin, si kecil mesti berlari untuk menerbangkannya.

Ini sangat baik untuk anak kecil anda kerana berlari dapat meningkatkan degupan jantung dan merupakan salah satu latihan fizikal terbaik untuk anak-anak.

Bermakna untuk bersosial

Pada asasnya, layang-layang hanya dapat diterbangkan oleh satu orang, tetapi jika musim layang-layang telah tiba, puluhan bahkan ratusan kanak-kanak dapat menerbangkan layang-layang di langit dan tempat yang sama.

Ini dapat memberi manfaat kepada anak-anak untuk bertukar pendapat dan bersaing dengan rakan juruterbang, ini akan menjadikan anak-anak lebih pintar. Di samping itu, anak kecil anda juga akan terbiasa hidup dengan banyak orang.

Meningkatkan kreativiti

Semasa terbang layang-layang, si kecil anda diminta untuk menyesuaikan arah angin supaya layang-layang dapat terbang tinggi. Ini boleh menjadi cara untuk si kecil anda mengenal dinamika angin.

Di samping itu, anak kecil anda juga dapat mengembangkan kreativiti mereka dengan membuat layang-layang mereka sendiri. Anak kecil anda akan menggunakan akal dan kreativiti mereka untuk membuat model layang-layang serta memilih warna yang menarik mengikut kehendak mereka.

Kurangkan tekanan

Bermain dan menonton layang-layang secara perlahan-lahan sebenarnya dapat memberi kelonggaran kepada minda dan mengurangkan tekanan jiwa.

Melakukan layang-layang dengan keluarga atau orang tersayang juga menjadikan aktiviti ini lebih menyeronokkan.

Baik untuk kesihatan mata

Semasa bermain layang-layang, anak kecil anda dikehendaki melihat jauh ke langit. Ini menjadikan otot dan saraf mata kita terlatih dengan lebih baik. Permainan ini dapat melegakan keletihan mata dan mencegah rabun (rabun dekat) pada si kecil.

Keyakinan meningkat

Bermain layang-layang boleh membuat anak kecil anda merasa bangga apabila layang-layang itu terbang tinggi. Di samping itu, si kecil anda juga akan merasa gembira dan keyakinan diri akan meningkat apabila dia mengalahkan rakan-rakannya.

Baik untuk kesihatan leher

Bermain layang-layang juga dapat mengatasi masalah di bahagian leher. Dengan melihat ke atas semasa terbang layang-layang, anda dapat mengurangkan sakit leher.

Bukan hanya itu, layang-layang juga meningkatkan kelenturan ligamen dan sendi tulang belakang, sehingga dapat mencegah keadaan sakit leher dan mengurangkan ketegangan pada otot leher.

Baca juga: Bolehkah susu ibu digunakan untuk mencegah COVID-19? Ini adalah hasil kajian!

Petua untuk layang-layang yang selamat di tengah wabak COVID-19

Main layang-layang kini disukai oleh kanak-kanak walaupun dalam wabak COVID-19 ini. Berikut adalah petua selamat untuk layang-layang di tengah wabak COVID-19, termasuk:

Menggunakan sarung tangan

Semasa terbang layang-layang, anda diminta memakai sarung tangan. Selain menghindari virus, ini bertujuan agar tangan anak kecil anda tidak sakit kerana ketika layang-layang terbang tinggi kekuatannya dapat meningkat.

Bermain di tanah terbuka atau pantai

Kami mengesyorkan agar anda membawa anak kecil anda bermain layang-layang di kawasan terbuka, seperti pantai. Elakkan bermain di kawasan penempatan dan jalan awam kerana ia boleh mengganggu dan membahayakan anak kecil anda.

Jangan terbang layang-layang ketika mendung atau hujan

Cuba jangan terbang layang-layang ketika cuaca mendung dan hujan. Ini menyukarkan si kecil untuk menerbangkan layang-layang.

Mematuhi protokol kesihatan

Semasa wabak COVID-19 ini, anda diminta untuk mengikuti peraturan yang telah diberikan. Contohnya, semasa bermain layang-layang, anak anda mesti memakai topeng, menjaga jarak dan selalu mencuci tangan.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!