Kesihatan

4 Punca Selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks

Keperawanan dan himne, kedua-dua perkara ini sering dikaitkan. Sebenarnya, banyak orang berpendapat bahawa jika selaput dara tidak berdarah pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks, mereka dianggap bukan anak dara. Sebenarnya, itu tidak semestinya berlaku.

Mitos mengenai selaput dara dan keperawanan telah lama tersebar di masyarakat. Sehingga hari ini, masih ramai yang mempercayai mitos ini.

Sebaiknya jangan terburu-buru membuat kesimpulan, kerana anda harus tahu bahawa ketika pertama kali melakukan hubungan seks, beberapa wanita memang akan berdarah, tetapi ada yang tidak akan melakukan, dan kedua-duanya normal.

Baca juga: Pelbagai Kesalahan Tentang Keperawanan Wanita, Termasuk Selaput Dara, Tanda-tanda Tidak Perawan

Apakah selaput dara itu?

Selaput dara atau selaput dara adalah tisu nipis yang melintasi bukaan faraj. Bayi perempuan dilahirkan dengan selaput yang mengelilingi bukaan faraj. Sebilangan besar selaput dara berbentuk seperti donat yang terbuka di tengah.

Pada bayi baru lahir, selaput dara cenderung tebal. Namun, lama-kelamaan selaput dara dapat menipis dan melebar.

Mengapa selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks?

Lancarkan Kilang 29Satu kajian mendapati bahawa sekitar 63 peratus wanita tidak berdarah pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks.

Oleh itu, tidak wajar jika selaput dara tidak berdarah ketika persetubuhan pertama digunakan sebagai penanda aras untuk menentukan keperawanan seseorang.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan persetubuhan. Supaya anda dapat memahami dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan lengkap.

1. Selaput dara telah terkoyak sebelumnya

Seperti yang telah kita ketahui bahawa ketika kita bayi, selaput dara biasanya lebih tebal. Tetapi lama-kelamaan selaput dara juga dapat menipis.

Selaput dara yang terlalu rapuh lebih mudah robek sebelum seorang wanita melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya kerana beberapa faktor, seperti aktiviti seperti menunggang, berbasikal, dan sukan yang terlalu ekstrem.

Bukan itu sahaja, aktiviti seksual seperti penjarian dan melancap juga boleh membuat selaput dara koyak. Punca lain adalah kemalangan, terutama pada faraj. Perkara-perkara ini boleh menyebabkan selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks.

Harap maklum bahawa, seorang wanita mungkin tidak menyedari bahawa selaput dara dia telah terkoyak. Kerana, tidak selalu menyebabkan pendarahan dan kesakitan.

2. Faraj terlalu kering

Sama seperti bahagian badan yang lain, selaput dara pada setiap orang mempunyai ukuran, bentuk, ketebalan, dan keanjalan yang berbeza.

Sebilangan gadis dilahirkan dengan lebih banyak tisu selaput dara yang menjadikan ukuran bukaan selaput dara lebih kecil. Bahkan beberapa yang lain mungkin tidak mempunyai selaput dara semasa kelahiran.

Salah satu sebab biasa mengapa sesetengah orang berdarah pertama kali adalah kerana faraj terlalu kering atau tidak dilincirkan dengan betul.

Semasa melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya, selaput dara membentang untuk membuat bukaan lebih besar, ini membolehkan selaput dara tidak berdarah.

Namun, jika bukaan kecil dan bukaan faraj tidak dilincirkan dengan betul semasa persetubuhan, ini boleh menyebabkan wanita mengalami pendarahan. Di samping itu, ia juga boleh menyebabkan seks yang menyakitkan.

Baca juga: Pendarahan Semasa Hubungan Seks? Ketahui Sebab & Cara Mengatasinya

3. Selaput dara terlalu elastik

Selaput dara tidak berdarah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks juga boleh disebabkan kerana terlalu elastik.

Risa Lonne-Hoffmann yang merupakan penyelidik ginekologi di Universiti Sains dan Teknologi Norway mengatakan bahawa, walaupun bukaan selaput dara sangat kecil, tetapi tisu tidak selalu koyak.

Perlu juga diperhatikan bahawa selaput dara yang utuh hampir tidak pernah menutupi seluruh faraj. Sekiranya demikian, tidak akan ada tempat untuk darah haid keluar dari badan.

4. Menggunakan tampon

Menggunakan tampon untuk haid juga boleh menyebabkan selaput dara robek. Anda mungkin tidak menyedari ini, kerana tidak selalu menyebabkan kesakitan atau pendarahan.

Apabila ini berlaku, anda mungkin mengalami selaput dara tanpa darah pada kali pertama anda melakukan hubungan seks. Mempunyai selaput dara yang telah dirobek sebelumnya kerana beberapa faktor tidak bermakna seseorang telah kehilangan keperawanannya.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai selaput dara tidak berdarah ketika pertama kali melakukan hubungan seksual. Sekiranya anda bimbang tentang perkara ini, anda juga boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut, ya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!