Kesihatan

Tidak kurang dari daging, ini adalah 8 makanan lain yang kaya dengan protein

Memenuhi keperluan protein sangat penting untuk tubuh. Sumber protein yang paling popular adalah daging. Tetapi ternyata selain daging terdapat beberapa makanan lain yang juga tidak kurang tinggi kandungan proteinnya. Lalu, makanan apa yang mengandungi protein selain daging?

Baca juga: Sering dibuang, ternyata ini adalah faedah tersembunyi dari minum air untuk kecantikan

Makanan yang mengandungi protein selain daging

Protein adalah bahan makanan yang mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh seperti sumber tenaga dan pembaikan tisu badan, pembentukan antibodi, dan pembentukan hormon dan enzim.

Daging memang merupakan salah satu makanan yang kaya dengan protein, tetapi sebilangan orang memilih untuk tidak memakan daging atau menjadi vegetarian. Terdapat beberapa makanan yang mengandungi protein selain daging, berikut adalah senarai.

1. Telur

Telur utuh adalah makanan yang paling sihat dan kaya dengan nutrien. Mereka kaya dengan vitamin, mineral, lemak sihat, antioksidan, dan nutrien yang diperlukan oleh otak.

Telur mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi, putih telur adalah protein tulen.

Sebiji telur besar mempunyai 6 gram protein dan 78 kalori. Namun, jika anda mempunyai alergi terhadap telur, anda harus mengelakkan memakan makanan yang mengandungi telur.

2. Badam

Selain mempunyai rasa gurih dan tekstur rangup, badam juga kaya dengan protein. Satu ons badam mengandungi 6 gram protein dan 164 kalori.

Tidak hanya kaya dengan protein, badam juga kaya dengan nutrien lain, seperti serat, vitamin E, mangan, dan magnesium.

3. Keju kotej

Keju kotej adalah sejenis keju yang rendah lemak dan kalori. Mereka kaya dengan kalsium, fosfor, selenium, vitamin B12, riboflavin (vitamin B2), dan nutrien lain. Satu cawan (226 gram) keju kotej rendah lemak mengandungi 28 gram protein dan 163 kalori.

4. Makanan yang mengandungi protein selain daging, termasuk brokoli

Brokoli adalah sayuran sihat yang menyediakan vitamin C, vitamin K, serat, dan kalium. Bukan hanya itu, brokoli juga menyediakan nutrien bioaktif yang dapat membantu melindungi daripada barah.

Brokoli adalah sayuran yang mempunyai kandungan protein yang tinggi berbanding sayur-sayuran lain.

Satu cawan (96 gram) brokoli cincang mempunyai 3 gram protein dan hanya 31 kalori.

5. Tahu, tempe, dan edamame

Tahu, tempe, dan edamame adalah produk yang diperbuat daripada kacang soya. Kacang soya dianggap sebagai sumber protein keseluruhan, ini menjadikannya menyediakan semua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh.

Tauhu, tempe, dan edamame semuanya mengandungi zat besi, kalsium, dan 10-19 gram protein per 3.5 auns (100 gram).

Edamame kaya dengan folat, vitamin K, dan serat. Sementara tempe juga mengandung probiotik, vitamin B, dan mineral, seperti magnesium dan fosfor.

6. Lentil

Makanan lain yang mengandungi protein selain daging adalah lentil. Mereka boleh digunakan dalam pelbagai jenis hidangan, dari salad segar, hingga sup berperisa dengan ramuan herba.

Selain kaya dengan protein, lentil juga kaya akan serat, magnesium, kalium, zat besi, folat, tembaga, dan mangan. Satu cawan (198 gram) lentil rebus mengandungi 18 gram protein dan 230 kalori.

Baca juga: Untuk mengekalkan pengambilan nutrien, mari kenali 8 fungsi protein untuk tubuh!

7. Susu adalah makanan yang mengandungi protein selain daging

Walaupun bukan makanan, susu adalah minuman yang diketahui kaya dengan kandungan protein. Tidak hanya mengandungi protein yang berkualiti, susu juga tinggi kalsium, fosforus, dan riboflavin (vitamin B2).

Untuk memenuhi keperluan protein dalam badan, anda boleh memakan makanan yang mengandungi protein yang seimbang dengan susu.

Satu cawan susu mengandungi 8 gram protein dan 149 kalori. Manakala satu cawan susu kedelai mengandungi 6.3 gram protein dan 105 kalori.

Sekiranya anda ingin memenuhi pengambilan protein, tidak ada salahnya makan makanan yang mengandungi protein selain daging. Anda bukan sahaja akan mendapat kandungan protein yang baik untuk tubuh anda, anda juga akan mendapat nutrien lain yang diperlukan oleh badan anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.