Kesihatan

Selaput Buatan, Mari Ketahui Definisi dan Kesan Sampingan Yang Lebih Jelas!

Selaput dara tiruan kini menjadi alternatif bagi beberapa wanita yang ingin kembali ke keadaan mereka ketika mereka masih dara. Perlu diingat, selaput dara itu sendiri adalah lapisan nipis yang mengalir di sepanjang faraj.

Biasanya, selaput dara buatan dapat diperoleh dengan melakukan operasi. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai selaput dara tiruan ini, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Perubahan Warna Lidah, Mari Ketahui Sebab dan Rawatannya!

Apakah selaput dara buatan?

Selaput dara buatan adalah selaput dara palsu yang terbuat dari bahan gelatin yang mengandungi darah palsu. Bahan ini bertujuan agar ketika melakukan hubungan seksual, ia akan mengeluarkan cecair merah seperti darah.

Selain melakukan hubungan seks, selaput dara atau selaput dara boleh terkoyak kerana pelbagai perkara seperti bersenam, regangan, hingga berbasikal. Wanita secara amnya ingin mempunyai selaput dara tiruan agar kelihatan tidak utuh seperti sebelumnya.

Melaporkan dari Lybrate.com, hymenoplasty adalah kaedah yang disukai untuk memulihkan integriti selaput dara yang robek sehingga dapat diperlihatkan indikasi keperawanan. Prosedur ini adalah operasi yang dilakukan untuk pembinaan semula selaput dara pada wanita.

Apakah prosedur memasukkan selaput dara buatan?

Pada masa ini, terdapat banyak produk selaput dara buatan dalam bentuk jalur yang perlu dimasukkan ke dalam faraj sekiranya anda ingin mengelakkan pembedahan.

Caranya, basuh tangan anda terlebih dahulu dengan sabun, letakkan sebelah kaki di tandas, letakkan selaput dara buatan di jari telunjuk, dan gunakan tangan yang lain untuk membuat lipatan faraj.

Selepas itu, anda boleh memasukkan produk ini sedalam mungkin. Ini biasanya bertujuan agar ketika berhubungan seks, wanita dapat berdarah. Namun, jika anda ingin melakukan pembedahan maka anda boleh mencuba hymenoplasty di hospital.

Pertama, perkara yang perlu dilakukan adalah menjadualkan perundingan dengan doktor untuk membincangkan prosedur pembedahan selaput dara. Doktor akan memberi gambaran mengenai operasi bersama dengan arahan yang perlu disediakan. Beberapa prosedur yang biasanya dilakukan termasuk:

Teknik asas

Sekiranya terdapat sisa selaput dara, doktor biasanya akan menjahitnya kembali. Anestesia total atau kadang-kadang akan diberikan untuk mengelakkan kesakitan dan ketidakselesaan. Selepas itu, pakar bedah akan menjahit kawasan yang koyak di mana jahitan ini biasanya larut.

Keseluruhan pembedahan selaput dara buatan memakan masa sekitar 30 hingga 40 minit dan biasanya dilakukan secara rawat jalan. Wanita boleh melakukan aktiviti seperti biasa, tetapi pastikan tidak terlalu berat dan banyak berehat sehingga tidak menimbulkan rasa sakit.

Teknik alloplant

Teknik ini akan dilakukan sekiranya sisa-sisa selaput dara tidak dapat dijahit lagi. Pakar bedah akan memasukkan biomaterial ke dalam vagina yang bertindak sebagai selaput dara.

Secara amnya, prosedur pemulihan selaput dara ini memakan masa sekitar dua jam dan memerlukan anestesia tempatan. Setelah menjalani prosedur pembedahan dengan teknik alloplant, pastikan anda berehat sepenuhnya untuk mempercepat proses pemulihan.

Pembinaan semula selaput dara

Dalam prosedur pembedahan selaput dara yang satu ini, pakar bedah akan membuat selaput dara baru menggunakan tisu dari bibir vagina. Walau bagaimanapun, kaedah ini menghendaki anda menjauhkan diri dari hubungan seksual sekurang-kurangnya tiga bulan.

Oleh itu, berbincanglah dengan pasangan anda apabila anda ingin melakukan pembinaan semula selaput dara. Prosedur pembedahan ini mempunyai banyak kesan sampingan yang mungkin berlaku pada masa akan datang sehingga perlu berunding terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

Adakah terdapat kesan sampingan hymenoplasty?

Sama seperti prosedur pembedahan pada umumnya, rekonstruksi hymenoplasty atau hymenoplasty mempunyai kesan sampingan.

Beberapa kemungkinan kesan sampingan dari prosedur pembedahan untuk membuat selaput dara buatan termasuk bengkak, sakit dan lebam, pendarahan, perubahan warna selaput dara, dan mati rasa.

Walau bagaimanapun, secara amnya ini adalah kesan sampingan yang ringan dan pasukan perubatan akan memastikannya dengan langkah pencegahan.

Pencegahan diri dilakukan untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lebih serius dan mengurangkan rasa tidak selesa. Untuk mengelakkannya, rawatan pasca operasi berikut perlu anda ketahui.

  • Pastikan kawasan kemaluan bersih dan gunakan antibiotik untuk mencegah jangkitan.
  • Sapukan kompres hangat atau pek ais untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Elakkan hubungan seksual sehingga kira-kira 8 minggu selepas operasi.
  • Jangan mandi 2 hingga 3 hari selepas pembedahan hymenoplasty.

Selaput dara buatan tidak benar-benar mengembalikan keperawanan kerana kemungkinan pendarahan semasa hubungan seksual juga kecil. Kerana kenyataannya, seorang wanita tidak perlu berdarah pertama kali melakukan hubungan seksual.

Baca juga: Bolehkah Kanak-kanak Makan Makanan Pedas dan Asid? Baca Fakta Pertama!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!