Kesihatan

8 Petua Kuat dan Ringkas untuk Mengatasi Haid yang Tidak Teratur

Menstruasi tidak lancar adalah salah satu masalah biasa yang dialami oleh wanita. Adakah anda pernah mengalaminya juga?

Menstruasi adalah pendarahan faraj yang normal kerana penutupan lapisan rahim, yang merupakan kitaran bulanan. Kitaran ini berlangsung selama 3-5 hari, dengan kitaran normal 28-35 hari.

Kitaran haid tidak lancar

Menstruasi bermula pada usia 10-16 tahun dan berterusan sehingga usia 45-55 tahun. Kitaran haid yang tidak teratur dipanggil oligomenorea, di mana kitaran haid tidak dapat diramalkan dengan panjang kitaran biasanya lebih dari 35 hari atau panjang yang berbeza-beza.

Punca haid tidak teratur

Apakah perkara yang boleh menyebabkan haid tidak teratur? Foto: Shutterstock.com

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kitaran haid tidak teratur, termasuk:

  1. Ketidakseimbangan hormon
  2. Penggunaan pil perancang
  3. Sindrom ovari polikistik (PCOS)
  4. Tekanan
  5. Penurunan atau kenaikan berat badan yang berlebihan
  6. Pesakit kencing manis
  7. Mengandung
  8. Menopaus
  9. Penebalan dinding rahim (endometriosis)
  10. Senaman yang berlebihan

Petua hebat untuk mengatasi haid yang tidak teratur

Sekiranya anda sering mengalami masalah dengan kitaran haid yang tidak teratur, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan sehingga kitaran anda dapat kembali normal. Walaupun belum ada penyelidikan saintifik, tetapi tidak ada salahnya anda mencuba:

Kurangkan tekanan

Tekanan juga boleh menjadi pencetus untuk tempoh yang tidak teratur. Foto: Shutterstock.com

Ketika tertekan, tubuh menghasilkan hormon kortisol dan adrenalin, yang dapat menghambat pengeluaran estrogen dan progesteron, yang berfungsi dalam mengekalkan kitaran haid yang teratur.

Penyelidik percaya bahawa tahap tekanan yang tinggi dikaitkan dengan tempoh yang tidak teratur. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mencari aktiviti kegemaran yang dapat membantu mengurangkan tekanan.

Meditasi

Meditasi adalah kaedah mudah untuk mengurangkan tekanan. Beberapa kaedah meditasi yang boleh anda lakukan, misalnya, cari tempat yang tenang dan fokus pada suara nafas anda.

Selepas itu, dengarkan suara di sekitar anda dan biarkan fikiran anda tetap tenang. Untuk lebih fokus, lakukan beberapa minit sehari.

Baca juga: Ayuh, ketahui gejala dan penyebab HB rendah

Yoga

Yoga biasa untuk merehatkan minda dan memulihkan kitaran haid yang teratur. Foto: Shutterstock.com

Satu kajian mendapati bahawa latihan yoga setiap hari membantu menyeimbangkan hormon yang berkaitan dengan kitaran haid yang tidak teratur.

Kurangkan dan tambah berat badan

Memiliki berat badan yang terlalu rendah sering dapat menyebabkan haid tidak lancar, kerana badan memerlukan lemak untuk menghasilkan hormon. Sebaliknya, berat badan berlebihan juga menyebabkan tempoh yang tidak teratur.

Baiklah, mulailah mengekalkan berat badan yang ideal dengan mengawal kalori, makan makanan sihat dan bersenam secara teratur.

Bersenam secara berkala

Jangan lupa untuk bersenam lebih banyak, OK! Foto: Shutterstock.com

Melakukan senaman yang terlalu banyak boleh mengganggu kitaran haid, malah senaman yang melampau boleh membuatkan haid berhenti. Sebaiknya latihan fizikal yang baik adalah 2.5-5 jam seminggu.

Pengambilan vitamin D dan vitamin C

Vitamin D dapat membantu mengatur ovulasi. Menurut penyelidikan, pengambilan vitamin D dan kalsium, selain metformin, dapat mengatur masa haid bagi penderita PCOS.

Selain itu, juga dipercayai bahawa vitamin C dapat menyebabkan haid, dengan meningkatkan kadar estrogen dan menurunkan kadar progesteron.

Manfaatkan nanas

Nanas boleh digunakan untuk merawat haid yang tidak teratur. Foto: Shutterstock.com

Nanas mengandungi enzim yang disebut bromelain yang dipercayai mempengaruhi estrogen dan hormon lain. Bromelain juga berfungsi untuk mengurangkan keradangan, kerana beberapa penyebab haid tidak teratur adalah keradangan.

Baca juga: Sudahkah Anda Menjaga Kesihatan Ginjal? Lakukan dengan 8 cara berikut

Kunyit dan halia

Kedua-duanya adalah ubat rumah yang popular untuk pelbagai keadaan kesihatan, termasuk kitaran haid yang tidak teratur. Curcumin adalah bahan aktif kunyit yang mempunyai kesan anti-radang, sementara halia mempunyai bahan semula jadi untuk pengecutan rahim.

Sekiranya anda telah mencuba beberapa kaedah semula jadi dan kitaran haid anda masih tidak teratur, lebih baik segera berjumpa doktor, ya. Terutama jika keadaan ini disertai oleh gejala lain seperti sakit perut.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.