Kesihatan

Merawat Luka Herpes dengan Cara Mudah dan Tetap Selamat, Lihat Panduan!

Herpes adalah penyakit yang boleh menyebabkan luka. Biasanya, luka ini disertai dengan gejala lain yang tidak selesa. Untuk merawat luka herpes tidak boleh sembrono. Jadi, bagaimana merawat luka yang disebabkan oleh herpes?

Herpes adalah jangkitan yang disebabkan oleh HSV (virus herpes simplex). Virus ini mempengaruhi alat kelamin luaran, kawasan dubur, permukaan mukosa, dan kulit pada bahagian badan yang lain. Rawatan herpes boleh dilakukan untuk melegakan gejala yang disebabkan.

Baca juga: Bukan hanya menyerang orang dewasa, mari kita mengenali gejala herpes pada kanak-kanak di bawah ini

Bagaimana merawat luka herpes?

Herpes adalah keadaan jangka panjang. Ramai orang tidak mempunyai gejala walaupun mereka mengalami jangkitan ini.

Gejala herpes itu sendiri boleh merangkumi lepuh kulit, bisul, sakit ketika membuang air kecil, luka, dan keputihan. Untuk melegakan simptom boleh menggunakan ubat untuk kulit.

Tidak semua orang yang terkena penyakit ini mempunyai luka. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang memilikinya, luka mungkin berubah menjadi lepuh atau kudis dan akhirnya menyebabkan parut.

Dalam kebanyakan kes, luka akan hilang tanpa menyebabkan parut yang berpanjangan. Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat BaikTerdapat beberapa cara untuk merawat luka herpes yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh petang yang sejuk (luka di bibir) dan herpes genital, termasuk:

Beri kompres sejuk

Cara pertama untuk merawat luka herpes adalah anda boleh menggunakan kompres air sejuk ke kawasan yang cedera. Letakkan pek ais pada lesi, ini mungkin membuat anda berasa lebih baik. Suhu sejuk tidak akan memburukkan atau memperbaiki lesi, tetapi dapat mengurangkan kesakitan.

Namun, harus diingat bahawa jangan sekali-kali meletakkan ais secara langsung ke kulit, bungkus dengan kain atau tuala terlebih dahulu.

Jangan menggaru

Kadang kala luka yang disebabkan oleh herpes boleh gatal. Sekiranya gatal menyerang kawasan yang dijangkiti, anda tidak boleh menggaru luka.

Sangat penting untuk mengelakkan, menyentuh, atau menggaru luka yang disebabkan oleh herpes. Ini kerana dapat menyebarkan jangkitan ke kawasan kulit yang lain.

Pastikan luka bersih

Apabila terkena herpes, sangat penting untuk menjaga kebersihan diri. Jangkitan herpes genital boleh menjadi lebih maut kerana bakteria dari tangan atau terkena air kencing atau tinja.

Penting untuk menjaga kawasan luka dan lecet bersih dan kering untuk mengelakkan jangkitan tambahan.

Kurangkan tekanan

Anda mungkin bertanya apa hubungan antara mengurangkan tekanan dan merawat luka herpes.

Tekanan itu sendiri boleh mengganggu fungsi sistem imun yang optimum. Mengurangkan tekanan dapat membantu mencegah jangkitan herpes secara berlebihan.

Oleh itu, merawat luka herpes juga mesti disertai dengan mengurangkan tekanan agar herpes tidak bertambah buruk.

Mengubati luka herpes dengan ubat rumah

Luka herpes juga dapat diubati dengan melakukan rawatan di rumah. Inilah cara merawat luka herpes dengan ubat rumah yang boleh anda lakukan.

  • Mengambil ubat penahan sakit, seperti acetaminophen atau ibuprofen
  • Mandi garam dapat melegakan simptom
  • Rendam dalam air suam
  • Sapukan jeli petroleum di kawasan yang dijangkiti
  • Elakkan memakai pakaian ketat di sekitar kawasan yang dijangkiti
  • Sentiasa basuh tangan anda dengan bersih, terutamanya ketika menyentuh kawasan yang dijangkiti
  • Menahan diri dari aktiviti seksual sehingga gejala hilang

Cara merawat parut herpes

Luka herpes juga kadang-kadang boleh menyebabkan parut, anda boleh mengurangkan penampilannya dengan rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, kebanyakan parut memudar secara beransur-ansur, walaupun tanpa rawatan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk merawat parut herpes yang boleh anda lakukan di rumah Garis Kesihatan.

Namun, perlu diingat bahawa terdapat sedikit bukti klinikal untuk menyokong tuntutan ini, jadi sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

  • Vitamin E: Anda boleh membeli vitamin E dalam bentuk kapsul gel yang terdapat di pasaran. Cara menembusi kapsul dengan jarum kemudian sapukan cecair di parut, urut perlahan selama tiga hingga lima minit. Ulangi ini setiap hari sehingga anda melihat hasilnya
  • Minyak kelapa: Minyak kelapa juga dapat membantu mengurangkan parut dari masa ke masa. Untuk menggunakan minyak kelapa pada parut herpes, panaskan minyak, pastikan minyak tidak terlalu panas. Kemudian, perlahan-lahan urut minyak ke kawasan yang dijangkiti
  • Lidah Buaya: Lidah buaya mempunyai banyak kebaikan, termasuk membantu mengurangkan tisu parut. Sapukan gel terus ke parut. Diamkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air suam dan sabun.

Nah, itu adalah beberapa cara untuk merawat luka herpes yang boleh anda lakukan, mudah, bukan? Untuk berada dalam keadaan selamat, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum melakukan rawatan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!