Kesihatan

Sudah Tahu? Inilah Kaedah Yang Betul Untuk Membuat Toner Cuka Apple Cider Anda Sendiri!

Cuka sari apel kini menjadi salah satu pilihan untuk perawatan kulit, yang digunakan sebagai toner adalah salah satu daripadanya. Jadi, bagaimana anda membuat toner cuka sari apel anda sendiri?

Jangan cuai, okey? Mari lihat dulu ulasan lengkap mengenai cuka sari apel dan cara membuat toner cuka sari apel buatan sendiri berikut:

Apa itu toner?

Toner adalah produk penjagaan kulit yang boleh disapu pada wajah dan leher setelah dibersihkan dengan sabun. Produk ini bersifat astringen, untuk menghilangkan kotoran di permukaan kulit serta melembapkan dan melindungi kulit.

Produk ini mesti mengandungi bahan-bahan yang dapat menyeimbangkan sifat astringen dan dapat melembapkan kulit. Cuka sari apel sendiri mengandungi asid astringen dan boleh membuat toner semula jadi yang ideal, anda tahu.

Bagaimana cara membuat toner cuka sari apel?

Toner dalam perawatan kulit berfungsi membersihkan dan menegangkan kulit, serta melindunginya dari bakteria dan kekotoran lain. Cuka sari apel juga diketahui mempunyai zat yang dapat berfungsi sebagai toner ketika digunakan pada kulit.

Terdapat dua resipi asas untuk membuat toner cuka sari apel, iaitu:

  • 1 sudu besar cuka sari apel dan 2 sudu besar air
  • 2 sudu cuka sari apel dicampur dengan 150 ml air

Resipi membuat toner cuka sari apel juga boleh dicampurkan menggunakan bahan lain, seperti:

  • 2 sudu cuka sari apel
  • 1 cawan air (kira-kira 150 ml)
  • 1 sudu teh air mawar
  • 2-3 titis minyak pati (lavender atau chamomile)
  • 1 sudu teh witch hazel (untuk kulit berminyak)

Cara membuatnya, campurkan semua bahan dalam bekas kaca. Setelah membersihkan wajah anda dengan sabun muka khas, toner cuka sari apel ini boleh disapukan secara langsung ke wajah menggunakan kapas.

Anda juga boleh menggunakan botol penyembur untuk menyemburkan toner ke kulit anda.

Cara membuat toner cuka sari apel untuk kulit kering

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau kering, berhati-hatilah dalam menggunakan toner. Hadkan penambahan minyak pati, air ros, atau hazel penyihir.

Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, kurangkan jumlah cuka sari apel menjadi 1 sudu besar, ya.

Pilihan air juga boleh memberi kesan pada kulit. Sekiranya kulit anda sensitif, lebih baik menggunakan air mineral.

Manfaat toner cuka sari apel untuk kesihatan kulit wajah

Cuka sari apel mempunyai beberapa kebaikan, termasuk:

Menghilangkan kedutan

Seiring bertambahnya usia, kulit secara semula jadi kehilangan keanjalannya dan kedutan mula terbentuk. Cuka sari apel boleh digunakan untuk mengatasi perkara ini.

Menggunakan toner cuka sari apel dapat membantu menegangkan kulit dan melindunginya dari unsur-unsur persekitaran yang berbahaya bagi kulit.

Mengetatkan sel kulit juga dapat membantu menguatkan kulit dan mencegah keriput muncul.

Keluarkan tanda kulit

Tanda kulit atau pertumbuhan kulit biasanya tidak menyakitkan. Walaupun tidak berbahaya, sebilangan orang sering mendapatkan rawatan untuk menyingkirkannya.

Cuka sari apel boleh digunakan untuk menghilangkannya tanda kulit. Sapukan setiap hari sehingga tanda kulit mengering dan jatuh dengan sendirinya.

Menghilangkan jerawat

Penumpukan bakteria dan minyak dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat tumbuh. Mengurangkan bilangan bakteria pada kulit adalah langkah tepat untuk merawat jerawat.

Cuka diketahui mempunyai sifat antimikroba kerana mengandungi asid organik. Salah satunya adalah asid asetik, yang terbukti efektif dalam menghambat pertumbuhan bakteria dan memusnahkan biofilm bakteria.

Sifat antimikroba dalam cuka sari apel diketahui dapat membantu mengurangkan jerawat ketika digunakan untuk perawatan kulit biasa.

Membantu pengelupasan kulit

Pengelupasan adalah proses rawatan penting untuk membuang sel kulit mati. Pengelupasan biasanya bergantung pada pelbagai bahan kimia untuk membuang sel kulit mati.

Cuka sari apel sendiri mengandungi sejumlah kecil asid buah, termasuk asid malik, yang merupakan pengelupasan kimia. Asid malik dalam cuka sari apel dapat membantu menghilangkan lapisan kulit mati.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

Baca juga: Jangan melihat kerumitan makan, tetapi kenali banyak manfaat kesihatan untuk mengunyah biji bunga matahari