Kesihatan

Perhatikan, 6 tabiat ini berisiko menyebabkan kemandulan

Gaya hidup adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kesuburan. Untuk itu, anda perlu memahami apakah tabiat mandul yang perlu anda kurangkan dan elakkan.

Apa yang dimaksudkan dengan mandul?

Kemandulan atau kemandulan adalah diagnosis yang diberikan apabila anda tidak dapat menghasilkan keturunan setelah beberapa tahun mencuba.

Masalah kemandulan bukan hanya urusan wanita. Lelaki juga mempunyai bahagian yang sama, kerana persenyawaan dipengaruhi oleh kesihatan dan kualiti sperma.

Pejabat AS mengenai Kesihatan Wanita menyatakan bahawa sepertiga dari masalah kesuburan ini berlaku pada wanita, lelaki mempunyai perkadaran yang sama sementara selebihnya adalah gabungan kedua-duanya atau berlaku tanpa sebab yang tidak diketahui.

Kebiasaan atau gaya hidup itu sendiri adalah faktor risiko yang boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki dan wanita.

Baca juga: 10 Perubahan Gaya Hidup yang Dapat Mencegah Serangan Jantung

Apakah tabiat yang menjadikan anda mandul?

Kesuburan berkurang dengan usia. Keadaan ini akan menjadi lebih teruk dengan tabiat buruk yang akhirnya mempercepat proses kemandulan ini.

Beberapa tabiat yang menyebabkan kemandulan pada lelaki dan wanita adalah:

1. Tidur lewat

Kurang tidur adalah kebiasaan yang boleh menyebabkan haid tidak teratur. Anda harus menyedari perkara ini kerana laman web kesihatan VeryWellFamily memanggil tempoh tidak teratur sebagai gejala kemandulan atau kemandulan.

Kurang tidur boleh menyebabkan kenaikan berat badan pada lelaki dan wanita. Khususnya pada lelaki, sebuah kajian yang diterbitkan dalam Spermatogenesis menunjukkan bahawa kelebihan berat badan atau kegemukan dapat mempengaruhi kesihatan sperma.

2. Pengambilan kafein yang berlebihan

Satu cawan kopi atau teh tidak akan memberi kesan besar kepada kesuburan. Namun, kebiasaan minum beberapa cawan minuman yang menjadi sumber kafein boleh menyebabkan kemandulan, anda tahu!

Satu kajian dalam jurnal Epidemiologi Klinikal mengatakan pengambilan 300 mg kafein sehari dapat mengurangkan kesuburan dan meningkatkan risiko keguguran. Perlu diingat bahawa 300 mg sama dengan dua cawan kopi atau enam gelas teh yang kuat.

3. Tabiat bersenam yang membuat anda tidak subur

Senaman baik untuk kesihatan. Bahkan senaman yang teratur dapat membuat anda mengekalkan berat badan ideal, yang bermaksud bahawa tahap kesuburan anda akan terjamin kesihatan.

Walau bagaimanapun, senaman yang berat dan berlebihan sebenarnya memberi kesan negatif kepada kesihatan pembiakan, anda tahu! Ini disebut dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biologi Reproduktif dan Endokrinologi.

Dalam penyelidikan, dikatakan bahawa lelaki dan wanita dapat mengalami penurunan kesuburan akibat latihan yang berlebihan. Oleh itu, kurangkan senaman yang terlalu kuat yang berlangsung lebih dari satu jam atau lebih dari 7 jam seminggu.

4. Pengambilan alkohol yang berlebihan

Jem kafein, kebiasaan mengambil alkohol berlebihan juga dapat membuat anda steril. Ini disenaraikan dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam edisi jurnal lain Biologi Reproduktif dan Endokrinologi.

Kali ini kajian meneliti air mani dari lelaki beralkohol. Akibatnya, hanya 12 peratus subjek kajian yang dikatakan mempunyai air mani normal.

Baca Juga: Hoax! WHO menafikan khabar angin bahawa vaksin COVID-19 menyebabkan kemandulan

5. Tabiat makan yang menjadikan anda mandul

Mempunyai kebiasaan makan berlebihan, terutama makanan segera boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Kesan buruk kenaikan berat badan adalah masalah kesuburan.

Makanan segera juga dapat meningkatkan gula dalam darah. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Perubatan Reproduktif kaji hubungan antara insulin dan kesuburan.

Para penyelidik mengatakan bahawa kenaikan berat badan dan insulin berpotensi menyebabkan kemandulan.

6. Merokok

Tabiat merokok mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan, baik lelaki dan wanita. Salah satu kesannya adalah menjadikannya steril.

Pada wanita, merokok boleh meningkatkan risiko:

  • Masalah dengan tiub fallopi, termasuk peningkatan risiko kehamilan ektopik
  • Meningkatkan risiko kelainan serviks, termasuk barah serviks
  • Kerosakan telur semasa ia tumbuh di ovari
  • Meningkatkan risiko keguguran.

Semasa pada lelaki, merokok boleh mengurangkan kualiti air mani dan menyebabkan tahap hormon tidak normal yang boleh menyebabkan kemandulan.

Itulah pelbagai tabiat yang menjadikan anda mandul yang perlu anda ketahui. Sentiasa amalkan gaya hidup sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2024

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found