Kesihatan

Gimnastik Warga Tua Mempunyai Banyak Manfaat, Inilah Panduan untuk Melakukannya!

Dengan bertambahnya usia, fungsi dan prestasi beberapa organ badan akan merosot. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh orang tua (warga tua) untuk mengekalkan kecergasan, salah satunya adalah senaman. Bukan hanya fizikal, senaman warga tua juga dipercayai dapat menyokong kesihatan mental.

Jadi, apa faedah yang dapat diperoleh dari senaman warga tua? Bagaimana hendak melakukannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca Juga: Makanan untuk Warga Tua Jangan Hanya Lembut, Perhatikan Pemakanan, Inilah Petunjuknya

Apakah senaman warga tua?

Gimnastik adalah satu rangkaian pergerakan teratur, terarah, dan terancang yang dilakukan secara bersendirian atau secara berkumpulan. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kemampuan fungsi badan atau badan.

Gimnastik juga merupakan bentuk latihan badan untuk mendapatkan kekuatan otot, kelenturan sendi, ketangkasan pergerakan, keseimbangan badan, daya tahan, hingga kecergasan stamina.

Sementara itu, menurut sebuah kajian, gimnastik warga tua adalah program yang dimulakan oleh Kementerian Belia dan Sukan pada tahun 2007 sebagai usaha untuk meningkatkan kecergasan fizikal pada orang tua.

Saat ini, latihan ini telah diberdayakan di berbagai tempat, seperti pos layanan terpadu (posyandu), klinik kesihatan, pusat kesehatan masyarakat (puskesmas), ke panti jompo.

Manfaat untuk kesihatan

Sekiranya dilakukan secara berkala, senaman warga tua boleh memberi kesan positif pada tubuh. Berikut adalah beberapa faedah bersenam untuk kesihatan:

 • Mengekalkan dan meningkatkan tahap kecergasan fizikal
 • Mengoptimumkan kesihatan fizikal (kekuatan otot, kelenturan, keseimbangan dan kelenturan, dan kelajuan pergerakan)
 • Melambatkan kemunculan penyakit degeneratif dengan usia
 • Melindungi dan memperbaiki kuasa sandaran supaya anda tidak mudah sakit
 • Menyokong sistem peredaran darah agar tidak mendapat penyakit kardiovaskular yang cenderung menyerang orang tua
 • Meningkatkan imuniti
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Baik untuk kesihatan mental
 • Menjaga kesihatan otak dan kemampuan kognitif agar tidak mendapat penyakit seperti demensia dan alzheimer
 • Meminimumkan risiko gangguan mood seperti tekanan dan kemurungan
 • Merangsang pernafasan dalam
 • Menyokong fungsi dan prestasi beberapa organ dalaman seperti buah pinggang
 • Melancarkan sistem pencernaan dan membuang air besar.

Baca juga: Senarai Penyakit Degeneratif pada Warga Emas: Bermula dari Diabetes hingga Osteoporosis

Panduan melakukan gimnastik untuk warga tua

Secara amnya, teknik gimnastik warga tua hampir tidak berbeza dengan gimnastik pada amnya. Walau bagaimanapun, kekerapan dan jangka masa pergerakan mungkin perlu disesuaikan. Berikut adalah peringkat dan perkara yang perlu anda ketahui dalam melakukan gimnastik warga tua:

Tahap latihan orang tua

Menurut sebuah penerbitan yang diterbitkan oleh Universiti Muhammadiyah Semarang, paling tidak ada tahap yang harus dipertimbangkan dalam melakukan gimnastik tua, yaitu:

Memanaskan badan

Pemanasan dilakukan sebelum gimnastik bermula. Tujuannya adalah untuk menyiapkan fungsi dan bahagian badan agar dapat menerima dan melakukan pergerakan yang lebih berat ketika gimnastik dilakukan. Memanaskan badan juga dapat mengurangkan kejadian kecederaan semasa bersenam.

Pemanasan boleh dilakukan dengan pergerakan cahaya. Orang tua boleh memulakan pergerakan inti setelah peningkatan degupan jantung dan peningkatan suhu badan (1 hingga 2 ° Celsius) yang ditunjukkan dengan berpeluh.

Latihan teras

Setelah pemanasan selesai, orang tua dapat mula melakukan gerakan inti atau apa yang juga dikenali sebagai tahap penyaman. Tidak ada pergerakan khas untuk gimnastik warga tua. Pergerakan dapat disesuaikan mengikut keperluan latihan.

Menyejukkan

Tahap gimnastik yang sangat penting adalah penyejukan. Tujuannya adalah untuk memulihkan keadaan badan seperti sebelum melakukan pergerakan berat ketika bersenam.

Menyejukkan badan, atau yang juga disebut menenangkan, biasanya dalam bentuk pergerakan regangan dengan kekerapan tidak sekuat gimnastik teras. Pada peringkat ini, degupan jantung dan suhu badan akan mulai menurun, termasuk berpeluh.

Selain itu, penyejukan juga bertujuan untuk mengembalikan darah ke jantung untuk pengoksigenan semula dan mencegah darah daripada mengumpul di otot kaki dan lengan.

Aspek yang perlu diberi perhatian

Gimnastik untuk warga tua mempunyai perbezaan dengan gimnastik pada umumnya. Ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan dalam melakukannya, iaitu:

 • Pergerakan gimnastik dinamik atau berubah
 • Gimnastik dijalankan secara berperingkat (pemanasan, gimnastik teras, penyejukan)
 • Pergerakan gimnastik dilakukan secara progresif, dari ringan hingga perlahan hingga berat
 • Tempoh masa atau tempoh latihan yang disyorkan adalah 15 hingga 30 minit pada setiap sesi
 • Waktu yang sesuai untuk melakukan senaman adalah pada waktu pagi
 • Kekerapan senaman yang disyorkan setiap minggu adalah tiga kali, maksimum lima kali. Latihan enam hingga tujuh kali seminggu tidak digalakkan kerana badan memerlukan masa yang cukup untuk proses pemulihan.

Itulah ulasan mengenai senam tua dan pelbagai faedah kesihatannya. Pastikan untuk memperhatikan langkah dan panduan di atas untuk mengurangkan risiko kecederaan dan perkara yang tidak diingini, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!