Kesihatan

Bukan Tanpa Sebab, Inilah Sebabnya Anda Perlu Berpuasa Sebelum Memeriksa Kolesterol

Adakah disarankan untuk berpuasa sebelum memeriksa kolesterol? Walaupun tidak benar-benar diperlukan, salah satu sebab mengapa pemeriksaan kolesterol mesti dilakukan terlebih dahulu adalah kerana para pakar pada masa lalu percaya hasilnya akan lebih tepat.

Adalah dipercayai bahawa lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), juga dikenali sebagai kolesterol jahat, boleh dipengaruhi oleh apa sahaja yang anda makan baru-baru ini.

Di samping itu, tahap trigliserida atau satu jenis lemak dalam darah juga boleh dipengaruhi oleh apa yang anda makan.

Pemeriksaan kolesterol semua perkara

Pemeriksaan kolesterol bertujuan untuk mengira jumlah kolesterol dan trigliserida dalam darah anda. Kolesterol itu sendiri adalah bahan seperti lemak yang ada di setiap sel badan.

Ujian kolesterol akan mengira beberapa jenis kolesterol dalam darah, seperti:

  • Kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), atau kolesterol baik
  • Kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), atau kolesterol jahat
  • Trigliserida, sebatian kimia di mana banyak lemak berada

Hasil pemeriksaan ini akan digunakan untuk mengukur risiko terkena penyakit jantung dan masalah kesihatan lain yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.

Sekiranya anda berpuasa sebelum memeriksa kolesterol anda?

Untuk menjawab mengapa pemeriksaan kolesterol mesti dilakukan terlebih dahulu agar hasil yang diperoleh lebih tepat. The American College of Cardiology menyatakan bahawa pengukuran kolesterol ini dilakukan dengan menggunakan persamaan Friedewald.

Persamaan yang diterbitkan pada tahun 1972 digunakan sebagai kaedah untuk mengira kolesterol LDL pada pesakit puasa dengan trigliserida kurang dari 400 mg / dL.

Jurnal itu menyatakan bahawa berpuasa sebelum ujian kolesterol akan sangat bermanfaat bagi golongan berisiko tinggi.

Ini kerana persamaan Friedewald yang digunakan untuk mengukur tahap kolesterol akan menunjukkan hasil LDL dan trigliserida yang lebih rendah pada orang yang tidak berpuasa.

Tempoh berpuasa sebelum pemeriksaan kolesterol

Sekiranya doktor mengesyorkan agar anda berpuasa, ikuti nasihat itu. Atas cadangan puasa sebelum memeriksa kolesterol, biasanya anda akan diminta untuk tidak makan dan minum kecuali air selama 9-12 jam.

Protokol untuk memeriksa kolesterol mesti berpuasa terlebih dahulu. Ini akan berakhir apabila anda selesai memeriksa kolesterol. Itulah sebabnya pemeriksaan kolesterol biasanya dijadualkan dilakukan pada waktu pagi.

Ini bertujuan untuk menghabiskan banyak masa puasa ketika tidur. Supaya anda selesai ujian, anda boleh makan dan minum pada waktu pagi.

Elakkan minum alkohol dalam 24 jam sebelum anda memeriksa kolesterol anda, kerana alkohol boleh mempengaruhi pengukuran trigliserida dalam darah.

Sebab cadangan berpuasa sebelum memeriksa kolesterol

Puasa selama 9-12 jam sebelum menjalani pemeriksaan kolesterol bertujuan untuk memastikan bahawa tidak ada pengambilan makanan anda yang mempengaruhi keputusan ujian anda.

Itulah sebabnya, walaupun anda makan burger keju sebelum berpuasa, makanan tidak akan memberi kesan langsung kepada keputusan ujian. Namun, jika anda rajin memakan makanan ini, ia boleh mempengaruhi jumlah kolesterol anda.

Ini kerana tahap kolesterol dipengaruhi oleh apa yang anda makan setiap hari. Makanan ini juga termasuk dalam makanan dengan lemak jenuh tinggi, sehingga dapat meningkatkan kadar kolesterol Anda.

Oleh itu, perhatikan juga pengambilan makanan setiap hari, bukan hanya sebelum menjalani ujian kolesterol. Ini kerana ia akan mempengaruhi keseluruhan nilai kolesterol.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!