Kesihatan

Docetaxel

Docetaxel adalah ubat kemoterapi yang tergolong dalam kumpulan ubat tekana. Ubat ini mempunyai faedah yang sama seperti methotrexate dan cyclophosphamide.

Docetaxel telah diluluskan untuk penggunaan perubatan sejak 1995 dan kini berada dalam Senarai Ubat Penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai docetaxel, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa docetaxel?

Docetaxel adalah ubat yang digunakan untuk merawat barah payudara, barah perut, barah prostat, barah kepala atau leher, dan barah paru-paru. Ia boleh digunakan sendiri sebagai monoterapi atau dalam kombinasi pelengkap dengan doxorubicin dan cyclophosphamide.

Docetaxel boleh didapati sebagai sediaan yang boleh disuntikkan yang diberikan dengan suntikan perlahan ke urat. Penggunaan ubat ini biasanya harus diberikan oleh pakar dalam rawatan terkawal.

Apakah fungsi dan faedah ubat docetaxel?

Docetaxel berfungsi sebagai agen kemoterapi yang berfungsi dengan menghalang pertumbuhan sel yang sangat cepat, sehingga menghentikan pembelahan sel.

Docetaxel khususnya mempunyai manfaat untuk merawat jenis barah berikut:

Kanser payudara

Docetaxel digunakan sebagai rawatan tambahan untuk barah payudara positif yang dapat dikendalikan. Biasanya terapi ini digabungkan dengan doxorubicin dan cyclophosphamide.

Beberapa rawatan kombinasi dengan docetaxel juga disiasat untuk keberkesanannya dalam rawatan barah payudara peringkat awal.

Dalam kajian ini, nonanthracycline menjadi salah satu agen kemoterapi gabungan. Walau bagaimanapun, pada pesakit yang gagal kemoterapi antrasiklin, rawatan beralih ke kombinasi capecitabine.

Di samping itu, docetaxel juga diberikan dalam rawatan awal kanser payudara metastatik dalam kombinasi dengan doxorubicin.

Ia juga merupakan satu-satunya terapi untuk rawatan barah kedua barah payudara maju atau metastatik yang tidak bertindak balas terhadap rawatan kemoterapi sebelumnya.

Kanser paru-paru sel tidak kecil (NSCLC)

Docetaxel digunakan sebagai terapi lini pertama untuk kanser paru-paru sel yang tidak dapat dioperasi atau berkembang secara tempatan. Biasanya terapi ini diberikan bersama dengan ubat cisplatin.

Di samping itu, docetaxel juga diberikan sebagai terapi lini kedua untuk NSCLC maju atau metastasis tempatan pada pesakit dengan penyakit kambuh atau berkembang. Ubat ini diberikan jika pesakit sebelumnya telah menerima kemoterapi platinum.

Kerana dalam beberapa keadaan, pesakit yang telah menerima kemoterapi platinum tidak dapat menerima ubat yang sama jika penyakit itu berulang. Oleh itu, ubat ini adalah alternatif untuk meminimumkan risiko penggunaan terapi ubat platinum berulang.

kanser prostat

Docetaxel adalah ubat pilihan untuk rawatan barah prostat metastatik. Biasanya terapi ini diberikan bersama dengan prednison untuk mengurangkan risiko pengekalan cecair.

barah perut

Docetaxel adalah rawatan pilihan untuk rawatan awal adenokarsinoma gastrik maju. Biasanya ubat ini diberikan untuk barah gastrik, termasuk adenokarsinoma gastroesophageal.

Terapi rawatan dijalankan bersama dengan ubat cisplatin dan fluorouracil.

Kanser kepala dan leher

Docetaxel digunakan sebagai rawatan pilihan untuk kemoterapi induksi pada karsinoma sel skuamosa maju pada kepala dan leher. Rawatan kemoterapi ini biasanya digabungkan dengan cisplatin dan fluorouracil.

Kanser ovari

Docetaxel diberikan sebagai ubat alternatif untuk rawatan barah pertama epitel ovari dalam kombinasi dengan karboplatin. Kadang-kadang, ubat ini juga diberikan untuk rawatan barah epitelium ovari berulang atau berterusan yang tahan terhadap platinum.

Jenama dan harga Docetaxel

Ubat ini termasuk dalam ubat terapi yang boleh anda dapatkan dalam rawatan rutin dengan doktor anda. Beberapa jenama docetaxel yang telah beredar di Indonesia adalah Brexel, Doxetasan, Taceedo 20, Taceedo 80, dan Taxotere.

Ubat ini tidak dijual secara bebas dan jarang dijumpai di farmasi. Docetaxel hanya tersedia sebagai ubat yang secara khusus digunakan sebagai kemoterapi.

Bagaimana anda mengambil docetaxel?

Sebelum kemoterapi, pesakit diberi kortikosteroid oral untuk mencegah reaksi hipersensitiviti yang teruk. Ini juga dilakukan untuk mengurangkan risiko dan keparahan penahanan cecair.

Penggunaan ubat sebagai kemoterapi diberikan melalui suntikan ke dalam vena. Doktor atau pekerja kesihatan lain akan memberikan suntikan terapi ini dalam jadual rawatan rutin.

Ubat ini sangat berbahaya jika bersentuhan dengan kulit apabila diberikan secara intravena. Segera basuh ubat dengan sabun dan air jika terkena kulit. Beritahu doktor anda jika anda merasa terbakar, sakit, atau bengkak di sekitar jarum IV semasa ubat disuntik.

Berapakah dos docetaxel?

Dos dewasa

Kanser payudara

Dos biasa: 60 hingga 100mg / m2 diberikan dengan infus intravena lebih dari 1 jam 3 minggu sekali.

Dos terapi dalam kombinasi dengan doxorubicin atau capecitabine atau sebagai terapi tambahan dengan doxorubicin dan cyclophosphamide: 75mg / m2 3 minggu sekali.

Dalam kombinasi dengan trastuzumab: 100mg / m2 3 minggu sekali.

Adenokarsinoma gastrik, barah kepala dan leher, barah paru-paru sel kecil, barah prostat

Dos biasa: 75mg / m2 diberikan melalui infus intravena lebih dari 1 jam 3 minggu sekali.

Untuk adenokarsinoma gastrik, dos boleh diberikan sebelum cisplatin dan fluorouracil.

Untuk barah kepala dan leher, dos boleh diberikan sebelum cisplatin dan fluorouracil selama 3 kitaran diikuti dengan kemoradioterapi atau 4 minggu diikuti dengan radioterapi sahaja.

Untuk kanser prostat, dos boleh diberikan dengan prednisolon oral 5mg dua kali sehari secara berterusan sepanjang tempoh rawatan.

Adakah Docetaxel selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan docetaxel dalam kategori kehamilan dadah D.

Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh membahayakan janin pada wanita hamil. Umumnya ubat tersebut tidak digalakkan untuk digunakan selama kehamilan, kecuali keadaan darurat yang mengancam nyawa.

Dadah docetaxel tidak diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu sehingga tidak diketahui mengenai kesannya pada bayi yang menyusu. Rujuk lebih lanjut mengenai risiko ini dengan doktor anda.

Apakah kesan sampingan docetaxel yang mungkin?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya ada kesan sampingan berikut selepas menggunakan ubat ini:

 • Reaksi alahan yang mengancam nyawa atau reaksi hipersensitiviti yang teruk. Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, mata yang terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu, sesak nafas, dan pembengkakan muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Bengkak di usus yang boleh menyebabkan kematian cepat. Gejala mungkin termasuk sakit perut, cirit-birit, atau demam.
 • Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku semasa suntikan. Beritahu doktor anda jika anda merasa pening, sukar bernafas, degupan jantung cepat atau tidak teratur.
 • Sakit, sensasi terbakar, kerengsaan, atau perubahan warna kulit di tempat suntikan
 • Gangguan penglihatan secara tiba-tiba termasuk penglihatan kabur atau kehilangan penglihatan
 • Ruam merah atau bengkak lengan atau kaki
 • Ruam kulit, kemerahan, lecet, mengelupas, berdarah, atau benjolan kecil merah atau putih yang dipenuhi nanah
 • Mati rasa atau kesemutan di tangan atau kaki
 • Kelemahan otot di lengan, kaki, atau tangan
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Tanda-tanda kerosakan sel tumor, seperti kelemahan, kekejangan otot, loya, muntah, cirit-birit, degupan jantung yang cepat atau lambat, kesemutan di sekitar mulut.
 • Perasaan mabuk, seperti kekeliruan, tersandung, mengantuk yang melampau
 • Gangguan hati yang dicirikan oleh gejala sakit perut atas, hilang selera makan, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, penyakit kuning.
 • Kiraan sel darah rendah, yang dicirikan oleh demam, menggigil, keletihan, sariawan, luka kulit, lebam mudah, pendarahan yang tidak biasa, kulit pucat, tangan dan kaki yang sejuk, merasa pening.

Kesan sampingan mungkin lebih biasa pada orang tua. Rawatan kemoterapi mungkin ditangguhkan atau dihentikan secara kekal jika anda mengalami kesan sampingan tertentu.

Amaran dan perhatian

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan yang anda ada dan ubat-ubatan yang anda gunakan. Docetaxel boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk termasuk kematian, terutamanya jika anda menerima dos ubat yang tinggi.

Beritahu doktor tentang sejarah perubatan anda sebelum menerima kemoterapi, terutamanya:

 • Masalah jantung
 • Penyakit jantung
 • Sindrom lisis tumor (pemusnahan sel barah dengan cepat)
 • Pengekalan cecair
 • Ketagihan alkohol

Jangan gunakan docetaxel jika anda hamil kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa anda menjalani kemoterapi dan sekurang-kurangnya 6 bulan selepas dos terakhir anda.

Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Berhati-hatilah untuk mengelakkan pendarahan semasa mencukur atau menggosok gigi.

Docetaxel mengandungi alkohol dan boleh menyebabkan rasa mabuk ketika ubat disuntik ke dalam vena. Anda tidak boleh mengambil alkohol semasa menjalani kemoterapi dengan ubat ini.

Berhati-hati semasa menggunakan ubat lain semasa kemoterapi. Menggunakan ubat lain yang menyebabkan rasa mengantuk boleh membuat perasaan mabuk bertambah teruk. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat opioid, pil tidur, relaksan otot, ubat untuk kegelisahan atau kejang.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda atau akan menggunakan salah satu ubat berikut:

 • antibiotik tertentu, contohnya clarithromycin, rifampin
 • Ubat untuk sawan atau epilepsi misalnya fenitoin dan karbamazepin
 • St. John's wort (ubat herba yang digunakan untuk merawat kemurungan)
 • Ubat anti-kanser lain yang mempengaruhi pembentukan sel darah di sumsum tulang

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!