Kesihatan

Fisheye in Hand: Sebab dan Cara yang betul untuk mengatasinya

Mata di tangan boleh muncul dan sering menimbulkan rasa tidak selesa. Keadaan ini akan dicirikan oleh bonjolan bulat dengan inti pusat yang keras dan kadangkala boleh menyebabkan kesakitan.

Ramai yang mencari cara untuk menyembuhkan mata ikan, bermula dengan ubat atau secara semula jadi. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mata ikan di tangan, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Gula Darah Rendah Apa yang Perlu Anda Ketahui

Apa yang menyebabkan kelopak mata di tangan?

Dilaporkan Garis Kesihatan, fisheye adalah penebalan lapisan luar kulit di kawasan yang sering mengalami geseran. Walaupun fisheye lebih biasa di jari kaki, ia juga dapat berkembang pada titik tekanan tinggi pada jari dan tangan.

Jagung sangat mirip dengan kapalan, tetapi biasanya kelihatan pada kaki yang menonjol dan lebih kecil. Sama seperti kaki, bulu mata dapat berkembang pada jari atau tangan sebagai tindak balas terhadap tekanan jangka panjang, geseran, dan lelasan.

Beberapa contoh orang yang cenderung mengembangkan mata pada tangan adalah pekerja binaan, tukang kebun, mekanik, pemain gitar, dan atlet.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kulit yang rapuh, peredaran darah yang lemah, dan masalah saraf, segera berjumpa doktor apabila muncul tanda-tanda mata ikan.

Gejala biasa fisheye di tangan

Mata ikan dikenali sebagai heloma, iaitu lapisan kulit yang menebal, sering muncul di tangan atau kaki, di mana geseran sering terjadi. Keadaan ini kadang-kadang akan kelihatan kering, lilin, lut sinar. Apabila jari terkena mata ikan, maka anda mungkin juga mengalami gejala tertentu.

Beberapa gejala lain yang mungkin anda rasakan termasuk kulit kasar dan kuning, lebam di hujung jari, kepekaan yang bertindak balas terhadap perubahan tekanan seperti mencengkam, sakit ketika ditekan, dan kulit bersisik.

Kadang-kadang, orang yang mempunyai kelopak mata di tangan tidak mengalami gejala yang menyakitkan. Oleh itu, dengan atau tanpa rasa sakit anda perlu menjaga perubatan dan juga di rumah.

Bagaimana cara menangani kelopak mata di tangan?

Rawatan untuk kelopak mata pada tangan bergantung kepada keparahan dan berapa lama anda memilikinya. Semasa berusaha menguruskan fisheye, perlu menghaluskan kulit agar rawatan lebih mudah.

Salah satu kaedah untuk melembutkan mata ikan adalah dengan merendamnya di dalam air suam. Sebaik sahaja kulit mula melembutkan, anda boleh membuang lapisan kulit mati menggunakan fail kulit.

Dengan berbuat demikian, penting untuk mengelakkan pengelupasan terlalu banyak agar tidak merosakkan kulit di tangan anda. Sementara itu, terdapat beberapa kaedah rawatan lain untuk menghilangkan mata ikan seperti:

Gunakan salap

Mata ikan dapat dirawat dengan pelbagai produk perubatan untuk menghilangkan kulit mati yang menebal secara kimia. Banyak produk tersedia untuk digunakan sebagai rawatan, salah satunya adalah ubat yang mengandungi asid salisilat.

Asid salisilat adalah keratolitik yang bermaksud melarutkan protein atau keratin yang membentuk sebahagian besar bola mata dan lapisan tebal di atasnya. Rawatan asid salisilik terdapat dalam pelbagai bentuk, termasuk aplikator, titisan, pembalut, dan plaster.

Pembedahan pembuangan mata ikan

Pembedahan untuk membuang mata ikan sangat jarang diperlukan. Ini kerana, ketika bola mata dikeluarkan secara pembedahan, tekanan yang menyebabkannya naik pada awalnya hanya akan menyebabkannya muncul kembali.

Oleh itu, jika pembedahan perlu dilakukan, pembedahan mesti melibatkan pencukuran tulang yang mendasari atau memperbaiki kecacatan yang menyebabkan tekanan pada kulit. Berunding dengan doktor anda untuk mengetahui kaedah yang paling sesuai untuk merawat mata ikan.

Pencegahan mata ikan

Penting untuk mengelakkan pengelupasan kulit terlalu banyak kerana ini boleh menyebabkan kerosakan. Dalam beberapa kes, membuang terlalu banyak kulit sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan.

Pada dasarnya, mata ikan dapat dicegah dengan beberapa cara. Mencegah keperitan mata, misalnya dengan melembapkan jari atau tangan setiap hari, memakai sarung tangan semasa melakukan kerja, dan menutupi kelopak mata dengan pembalut.

Baca juga: Mengapa Kejatuhan di Bilik Mandi Maut? Ketahui Apa Bahaya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!