Kesihatan

Apabila Lelaki Yang Berkahwin Suka Mengalami Seks dubur, Adakah Ini Penyimpangan?

Tidak seperti aktiviti seks yang secara amnya dilakukan melalui alat kelamin. Seks dubur adalah istilah untuk sebarang aktiviti seksual yang melibatkan dubur.

Ya, seks dubur adalah amalan memasukkan zakar, jari, atau benda asing seperti penggetar ke dalam dubur untuk keseronokan seksual. Perkara ini biasa berlaku di kalangan lelaki gay.

Jadi bagaimana jika lelaki yang sudah berkahwin suka melakukan itu? Sekiranya isteri merasa bimbang jika dia mempunyai penyelewengan?

Baca juga: 4 Perkara Yang Harus Dilakukan Semasa Anak-anak Menangkap Ibu Bapa Bercinta

Risiko seks dubur untuk kesihatan

Memandangkan bahawa dubur tidak dapat menghasilkan pelincirnya sendiri seperti yang dapat dilakukan oleh vagina. Kemudian seks dubur kemungkinan besar akan menyebabkan kesakitan, dan ketidakselesaan.

Di samping itu terdapat beberapa risiko lain yang boleh timbul ketika anda melakukan aktiviti seksual ini. Sebahagian daripadanya adalah:

  1. Rentan pada kecederaan pada dubur: Geseran yang berlaku semasa seks dubur, berpotensi membuat dubur terluka dan bahkan terkoyak.
  2. Peningkatan risiko jangkitan bakteria: Ini kerana najis yang melewati dubur membawa banyak bakteria yang berpenyakit.
  3. Menyebarkan penyakit kelamin: Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, seks dubur meningkatkan kemungkinan penularan klamidia, gonorea, hepatitis, HIV, dan herpes.
  4. Buasir yang semakin teruk: Seks dubur boleh merengsakan buasir yang ada pada sesetengah orang.
  5. Ketidakselarasan najis: Seks dubur yang berulang dapat melemahkan sfinkter dubur, sehingga sukar untuk menahan najis atau ketidakupayaan untuk mengawal pergerakan usus.

Adakah lelaki berkahwin yang suka melakukan seks dubur menyimpang?

Penyimpangan seksual dikenali sebagai paraphilia. Ini adalah gangguan emosi yang ditakrifkan sebagai fantasi seksual, dorongan, atau tingkah laku yang berulang-ulang, kuat, berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan, dan menyebabkan tekanan yang ketara atau mengganggu fungsi kawasan intim.

Secara amnya, pasangan suami isteri akan melakukan hubungan seks dengan memasukkan zakar ke dalam faraj. Ini dikenali sebagai persetubuhan faraj atau seks faraj. Ini biasanya berlaku di antara dua orang yang mempunyai kecenderungan untuk menyukai lawan jenis.

Ketika suami mahukan seks dubur, mungkin isteri akan merasa risau kerana merasakan tidak normal untuk melakukannya. Isteri juga mungkin merasa tidak selesa, atau bahkan kesakitan ketika melayani permintaan suaminya.

Namun, untuk membuat kesimpulan sama ada suaminya mengalami penyimpangan seksual atau tidak, diperlukan pemeriksaan mendalam oleh pegawai perubatan profesional. Ini juga berlaku apabila suami disyaki mengalami kekeliruan orientasi seksual.

Apa yang perlu dilakukan apabila pasangan anda memaksa anda melakukan ini?

Hubungan intim paksa dalam rumah tangga boleh tergolong dalam kategori ini rogol perkahwinan. Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini, ia ditakrifkan sebagai penembusan seksual yang tidak diingini sama ada faraj, dubur, atau oral.

Oleh itu, apabila isteri tidak bersedia melakukan seks dubur seperti yang diminta oleh suaminya, ini boleh termasuk dalam kategori rogol perkahwinan. Kerana tidak hanya menyebabkan kesakitan fizikal, ini juga boleh menyebabkan trauma mendalam bagi isteri.

Oleh itu, jika anda merasa tidak selesa melakukan hubungan seks dubur dengan suami anda, ada baiknya anda melakukan perkara berikut:

1. Bercakap mengenai seks

Membincangkan hubungan seks dengan suami adalah langkah pertama yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah ini.

Huraikan bagaimana anda berdua melihat hubungan seksual dalam perkahwinan. Apa yang baik? Apa yang tidak berfungsi? Apa yang kamu mahu? Dan seumpamanya.

2. Dapatkan penilaian perubatan

Kesakitan fizikal semasa hubungan seks adalah masalah penting yang mesti ditangani dalam rumah tangga. Untuk itu, adalah penting bagi anda dan suami untuk pergi ke pegawai perubatan dan berunding mengenai perkara ini.

3. Memupuk iklim emosi dalam perkahwinan

Perbezaan pandangan dalam melakukan hubungan seks boleh menjadi masalah besar dalam keluarga. Walaupun melalui ini cukup sukar, cubalah menjaga iklim emosi dalam perkahwinan anda.

Diharapkan pintu komunikasi antara anda berdua akan terus terbuka dan berjalan dengan lancar. Pada akhirnya masalah seks dubur dapat diselesaikan dengan segera.

Baca juga: Jangan malu, ini adalah penyebab ereksi zakar yang sukar dan bagaimana mengatasinya

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor.Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!