Kesihatan

Lidah Putih pada Bayi Adakah Biasa? Inilah Sebab dan Cara Mengatasinya!

Apabila lidah putih berlaku pada bayi, anda mungkin risau. Namun, yang perlu anda ketahui adalah bahawa keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari simpanan susu hingga jangkitan susu. Lalu, bagaimana mengatasi keadaan ini?

Baiklah, agar Moms lebih memahami sebab dan cara mengatasi keadaan ini. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Bolehkah Bayi Minum Air Kelapa?

Penyebab lidah putih pada bayi

Berikut adalah beberapa penyebab lidah putih pada bayi yang perlu anda ketahui.

1. Jangkitan kulat

Penyebab pertama lidah putih pada bayi adalah jangkitan kulat Candida albicans (sariawan oral). Candida albicans adalah kulat mikrobiota manusia yang paling biasa. Kulat ini boleh hidup di kulit atau bahagian badan yang lain, seperti mulut, tekak, dan usus.

Dalam kebanyakan kes, sistem imun menghalang kulat tumbuh di luar kawalan. Walau bagaimanapun, bayi mempunyai sistem imun yang belum matang, yang menjadikannya lebih rentan terhadap jangkitan kulat dan bakteria.

Dalam kes ini, jangkitan mungkin terbentuk di mulut. mengikut Kesihatan yang Sangat Baik, bayi juga dapat mengalami sariawan oral jika dilahirkan secara faraj (kelahiran faraj) jika anda semasa mengandung mengalami jangkitan yis.

Berikut adalah beberapa gejala jangkitan yis: Candida albicans Pada bayi yang harus diperhatikan, iaitu:

  • Tompok-tompok putih yang tidak hilang walaupun digosok
  • Tompok-tompok putih muncul di pipi, lidah, gusi, atau atap mulut
  • Tompok-tompok putih di mulut
  • Kemerahan di sekitar mulut
  • Bayi cerewet semasa menyusu

Bagaimana mengatasinya?

Jangkitan yis adalah keadaan yang boleh dirawat. Untuk merawat lidah putih pada bayi kerana jangkitan yis, ubat antikulat yang diresepkan khusus untuk penggunaan oral mungkin bermanfaat.

Anda harus menggunakan ubat ini ke semua kawasan mulut, ini termasuk gusi, pipi, lidah, hingga ke bumbung mulut.

Bayi juga dapat menularkan jangkitan semasa menyusui, jadi anda juga harus menggunakan ubat tersebut pada puting susu anda setelah setiap sesi penyusuan. Walaupun anda tidak mempunyai tanda-tanda jangkitan yis pada puting, areola, atau payudara anda, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

2. Mendakan susu

Punca lidah putih pada bayi juga boleh disebabkan oleh simpanan susu. Kedua-dua lidah putih kerana jangkitan yis atau deposit susu mempunyai penampilan yang serupa dan sukar untuk membezakannya.

Salah satu cara termudah yang boleh anda lakukan untuk menentukan sama ada lidah putih disebabkan oleh jangkitan yis atau simpanan susu adalah dengan lembut membersihkan tompok-tompok putih di lidah dengan kain lembap yang hangat.

Sekiranya becak putih hilang atau pudar, kemungkinan besar simpanan susu. Deposit susu juga dapat dilihat lebih banyak semasa penyusuan dan hanya muncul di lidah.

Bagaimana ini boleh berlaku?

Ibu perlu tahu bahawa ini boleh disebabkan oleh kekurangan pengeluaran air liur. Mulut bayi berbeza dengan orang dewasa. Kerana, bayi tidak menghasilkan air liur yang cukup selama beberapa bulan pertama kelahiran, tepat sehingga usia 4 bulan.

Bagaimana menyelesaikannya?

Pada dasarnya, lidah putih kerana simpanan susu tidak kekal dan tidak menjejaskan kesihatan si kecil.

Lidah putih pada bayi kerana simpanan susu boleh hilang ketika bayi mula tumbuh gigi dan memakan makanan pejal. Bukan itu sahaja, lidah putih juga boleh hilang sekiranya pengeluaran air liur meningkat.

Baca juga: 8 Petua Menenangkan Kanak-kanak Semasa Melakukan Imunisasi, Lihatlah Ibu!

Adakah normal lidah putih pada bayi?

Lidah putih adalah keadaan biasa pada bayi baru lahir. Sekiranya lidah putih disebabkan simpanan susu, ia mungkin tidak menjadi perhatian. Kerana, seperti yang telah dijelaskan bahawa lidah putih dapat hilang ketika pengeluaran air liur meningkat.

Namun, perkara yang perlu diperhatikan adalah jangkitan kulat. Jangkitan kulat adalah keadaan yang memerlukan rawatan segera. Kerana, jangkitan yis yang tidak dirawat boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan pada anak kecil anda atau bahkan ribut.

Dalam kebanyakan kes, sariawan oral tidak menyebabkan komplikasi pada bayi baru lahir atau anak yang sihat. Walau bagaimanapun, berdasarkan Berita Perubatan Hari Ini, kadang-kadang jangkitan boleh menjadi teruk bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan Candida boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, seperti darah atau lapisan otak.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab lidah putih pada bayi. Sekiranya lidah putih yang dialami anak kecil anda tidak hilang atau disertai dengan gejala yang membuatnya tidak selesa, anda harus berjumpa dengan si kecil dengan doktor, Moms.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!