Kesihatan

6 Kesan Sampingan Diet Keto pada Tubuh: Sembelit Terhadap Gangguan Ginjal

Diet keto, yang menjadi popular dalam beberapa tahun terakhir, mempunyai beberapa kesan sampingan pada kesihatan kita.

Kesan sampingan ini disebabkan oleh kaedah diet keto yang memerlukan anda mengambil makanan dan minuman yang rendah karbohidrat dan tinggi lemak.

Apakah kesan sampingan diet keto ini pada badan kita? Mari lihat ulasan di bawah.

Apakah diet keto?

Dilaporkan dari Garis KesihatanDiet keto adalah kaedah diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak. Pengurangan penggunaan karbohidrat ini menjadikan tubuh anda dalam keadaan metabolik yang disebut ketosis.

Kerana tidak ada pengambilan karbohidrat untuk dibakar, ketika ketosis berlaku tubuh akan membakar lebih banyak lemak untuk menukar tenaga. Inilah yang menjadikan diet keto begitu popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Diet keto dapat membantu menurunkan berat badan lebih banyak daripada diet rendah lemak. Walaupun tanpa merasa lapar.

Kesan sampingan diet keto

Seperti menjanjikan, anda harus terlebih dahulu mengkaji kesan sampingan dari diet keto. Untuk mengetahui sama ada diet ini sesuai untuk anda atau tidak.

Diet keto itu sendiri boleh menyebabkan kesan sampingan jangka pendek seperti selesema keto, hingga kesan jangka panjang seperti masalah buah pinggang.

1. Kesan sampingan diet keto jangka pendek ”Demam

Pada minggu pertama diet keto, anda mungkin mula merasa tidak sihat. Sebilangan orang menyebut keadaan ini sebagai "selesema keto". Tetapi bukan selesema seperti batuk, selesema, dan demam.

Dilaporkan dari WebMD, Beberapa doktor mengesyaki ini disebabkan oleh kekurangan gula dan pengambilan karbohidrat yang menyebabkan keadaan yang disebut hipoglikemia. Atau mungkin disebabkan oleh perubahan bakteria usus dan reaksi sistem imun.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan jangka pendek yang mungkin anda alami semasa memulakan diet keto:

 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • kabus otak atau kesukaran untuk fokus dan menumpukan perhatian
 • Sensitif dan mudah marah
 • Sembelit
 • Susah tidur
 • Mual
 • Sakit perut
 • Pening
 • Menginginkan makanan manis
 • Kekejangan
 • Sakit atau sakit otot
 • Nafas berbau atau juga dikenali sebagai ketosis nafas

2. Kekurangan cecair dan elektrolit

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap HariEdwina Clark, pakar diet dari San Francisco, mengatakan bahawa diet keto mampu mengalirkan air dalam badan kerana karbohidrat telah habis semasa diet.

Ini menyebabkan gejala seperti sembelit, mual, sakit kepala, keletihan, mudah marah, kekejangan, dll. Minum banyak air boleh melegakan atau mencegah beberapa gejala ini.

Selain itu, badan juga berpotensi kekurangan elektrolit. Kerana ginjal akan mengeluarkan lebih banyak elektrolit ketika kadar insulin rendah kerana kekurangan gula dan karbohidrat.

3. Kerosakan buah pinggang dan jantung

Kekerapan membuang air kecil yang tinggi boleh menyebabkan tubuh kekurangan cecair dan kehilangan elektrolit seperti natrium, magnesium, dan kalium. Ini boleh membuat orang terdedah kepada kecederaan buah pinggang akut.

Kekurangan elektrolit akut boleh menyebabkan degupan jantung tidak teratur, yang boleh membawa maut. Kerana elektrolit diperlukan untuk menjaga kadar jantung tetap normal.

Selain itu, kekurangan cairan atau dehidrasi yang serius juga dapat menyebabkan pening, kecederaan ginjal, atau batu ginjal.

4. Pelan diet Yo-yo

Diet keto juga boleh menyebabkan seseorang jatuh ke dalam diet yo-yo. Kerana peraturan diet ini cukup ketat dan sukar dipatuhi, perlu konsistensi yang tinggi jika anda ingin menjalani diet keto tetap.

Diet tidak selalu mudah dicapai. Berat badan mungkin akan naik jika anda kembali ke tabiat makan biasa anda.

Pengembalian atau kenaikan berat badan anda ini boleh menyebabkan kesan negatif. Diet yo-yo dapat meningkatkan pengumpulan lemak perut dan risiko diabetes.

5. Kesan sampingan diet keto terhadap pengambilan nutrien

Orang yang menjalani diet keto berpotensi kekurangan nutrisi. Apabila pengambilan karbohidrat rendah, pengambilan serat juga cenderung rendah.

Di samping itu, terdapat juga potensi kekurangan nutrien seperti kalium. Kalium atau disebut juga kalium penting untuk keseimbangan elektrolit dan kawalan tekanan darah.

Penyelesaiannya, anda harus menambahkan sumber kalium rendah karbohidrat untuk diet anda, seperti alpukat dan bayam.

6. Kehilangan jisim otot

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari, kajian berskala kecil menunjukkan bahawa orang yang menjalani diet keto kehilangan otot walaupun mereka melakukan latihan berat badan.

Ini mungkin berkaitan dengan fakta bahawa protein sahaja kurang berkesan dalam pembinaan otot daripada ketika protein dan karbohidrat diambil bersama setelah bersenam.

7. Gangguan sistem pencernaan

Diet keto membuat anda harus membatasi penggunaan sumber kaya serat seperti kacang, buah, dan biji kerana karbohidrat dan kandungan gula di dalamnya.

Kesannya, tubuh kehilangan pengambilan serat yang dapat membantu melancarkan proses pencernaan makanan. Kesannya, anda akan menghadapi risiko gangguan pencernaan seperti sembelit dan cirit-birit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!