Kesihatan

Popular sebagai Bahan Penjagaan Kulit, Ketahui Fungsi Retinol untuk Muka!

Ramai wanita yang melakukan rawatan wajah secara rutin dengan penjagaan kulit, salah satunya mengandungi retinol. Apa sebenarnya yang dilakukan retinol untuk wajah?

Mari mengetahui lebih lanjut mengenai retinol dalam ulasan berikut!

Baca juga: Tiga bahan penting berikut dapat menjadikan kulit wajah anda lebih cantik!

Apa itu retinol?

Retinol adalah sejenis retinoid yang terbuat dari vitamin A. Ini adalah jenis vitamin yang biasanya terdapat pada wortel, telur dan ubi jalar.

Anda perlu tahu bahawa retinol adalah ramuan dalam produk penjagaan kulit yang biasanya digunakan untuk merawat masalah penuaan dan jerawat.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, retinol adalah salah satu ramuan penjagaan kulit yang paling popular di pasaran. Retinol itu sendiri adalah versi di kaunter (OTC) produk terkuat berbanding dengan retinoid OTC lain, seperti retinaldehid dan retinil palmate.

Fungsi retinol untuk wajah

Manfaat retinol untuk wajah banyak, jadi tidak hairanlah bahawa ramuan yang satu ini adalah prima donna dalam produk penjagaan kulit. Nah, inilah fungsi retinol untuk wajah yang mesti anda ketahui.

Membantu mengurangkan penampilan kedutan

Molekul kecil yang membentuk retinol dapat memasuki kulit melalui lapisan luar kulit (epidermis) ke dermis. Ketika berada di lapisan kulit di bawah epidermis, retinol dapat meneutralkan radikal bebas, yang dapat membantu meningkatkan pengeluaran elastin dan kolagen.

Kolagen itu sendiri adalah bahan yang diperlukan untuk meningkatkan kelembapan dan keanjalan kulit. Ini dapat menjadikan kulit terasa lebih kenyal, mengurangkan garis-garis halus dan kedutan. Sebaliknya, ia juga dapat mengurangkan penampilan liang yang membesar.

Mengatasi jerawat

Fungsi retinol seterusnya untuk wajah adalah dapat membantu merawat jerawat. Retinol dapat mengelakkan liang pori tersumbat dengan membentuk agen komedolitik yang menghalang bintik hitam terbentuk.

Sebaliknya, retinoid dapat membantu mengurangkan jerawat jerawat dengan mencegah sel mati tersumbat pada liang.

Membuang sel kulit mati

Retinol dapat membantu menghilangkan sel-sel kulit mati di permukaan kulit, yang seterusnya dapat mempromosikan sel-sel kulit yang lebih sihat, sehingga memperbaiki tekstur dan warna kulit. Selain itu, retinol juga dapat membantu menyeimbangkan penghidratan kulit akibat pengelupasan.

Mencegah tanda-tanda penuaan

Seiring bertambahnya usia, perolehan sel kulit dan pengeluaran kolagen menjadi perlahan. Jika digunakan secara topikal, retinol dapat membantu mengembalikan fungsi pergantian sel dan pengeluaran kolagen menjadi lebih optimum lagi.

Kesan sampingan penggunaan retinol terlalu banyak

Sekiranya digunakan terlalu kerap, retinol boleh menyebabkan kulit menjadi kering, dan jengkel. Kerana, retinol mempunyai ramuan yang kuat. Kulit kemerahan dan mengelupas adalah kesan sampingan yang lain.

Walau bagaimanapun, kesan ini bersifat sementara dan kemungkinan akan bertambah dalam beberapa minggu, apabila kulit telah menyesuaikan diri dengan bahan-bahan ini.

Risiko kesan sampingan lebih besar jika anda menggunakan lebih daripada satu produk yang mengandungi retinol pada masa yang sama. Kami mengesyorkan agar, sebelum membeli produk penjagaan kulit, baca label produk dengan teliti untuk mengelakkan kesan sampingan.

Untuk mengelakkan kerengsaan kulit, anda harus menggunakan retinol secara beransur-ansur. Ini supaya kulit dapat menahan kandungan retinol. Jangan lupa untuk selalu mengawasi reaksi kulit.

Masa terbaik untuk menggunakan retinol adalah pada waktu malam. Sebaik-baiknya, menggunakan retinol juga diikuti dengan pelembap dan pelindung matahari pada waktu pagi, yang dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit dan melindungi lapisan pelindung kulit.

Baca juga: Boleh merengsakan kulit, penggunaan kandungan penjagaan kulit ini tidak boleh dilakukan pada masa yang sama

Perkara lain yang perlu diberi perhatian

Penggunaan retinol tidak digalakkan untuk wanita hamil. Kerana, ada kemungkinan keguguran dan kecacatan kelahiran. Selain itu, beberapa bentuk retinoid juga tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui.

Menggunakan retinol juga boleh menjadikan eksim lebih teruk. Sebaiknya elakkan penggunaan retinol jika anda menghidap eksim.

Penggunaan retinol yang betul untuk mencegah garis-garis halus, kedutan, pigmentasi, dan parut adalah pada akhir 20-an atau awal 30-an. Kerana, pada usia itu tubuh mula menghasilkan lebih sedikit kolagen dan penghasilan kolagen berlaku dengan lebih perlahan.

Perlu diingat bahawa sebilangan orang tidak boleh bertolak ansur dengan retinol. Oleh itu, lebih selamat jika sebelum memutuskan untuk menggunakan retinol, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi, ya.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan retinol, jangan lupa untuk selalu memperhatikan ramuan lain dalam produk penjagaan kulit, iya. Kerana terdapat beberapa ramuan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan dengan retinol, seperti AHA / BHA dan vitamin C.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai fungsi retinol untuk wajah, anda juga boleh menghubungi kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!