Kesihatan

Sebab dan Cara Mengatasi Anemia pada Wanita Hamil

Anemia atau kekurangan darah dapat terjadi pada siapa saja, termasuk anemia pada wanita hamil. Anemia adalah keadaan di mana seseorang kekurangan sel darah merah untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

Secara amnya, anemia berlaku kerana beberapa perkara, salah satunya adalah pendarahan. Punca lain, masalah dalam badan yang membuatnya merosakkan sel darah merah.

Seorang wanita dewasa dikatakan mengalami anemia jika kandungan hemoglobin darahnya kurang dari 12.1 g / dL.

Walau bagaimanapun, jika anemia berlaku pada wanita hamil, maka anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenainya. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab anemia dan pencegahannya pada wanita hamil.

Baca Juga: Sering Rasa Penat? Mari Ketahui Beberapa Penyebab Anemia yang Umum!

Anemia ringan semasa mengandung

Anemia ringan semasa kehamilan sangat biasa berlaku pada wanita yang sedang hamil. Tetapi anda juga mungkin mengalami anemia yang lebih teruk dari kadar zat besi atau vitamin yang rendah atau dari sebab lain.

Semasa mengandung, badan menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong bayi yang sedang membesar. Sekiranya anda tidak mendapat cukup zat besi atau nutrien lain, badan anda mungkin tidak dapat menghasilkan jumlah sel darah merah yang diperlukan untuk menghasilkan darah tambahan ini.

Anemia atau kehilangan darah ringan boleh membuat wanita hamil merasa letih dan lemah. Namun, jika anemia teruk dan tidak dirawat, ia dapat meningkatkan risiko komplikasi serius seperti kelahiran pramatang.

Berikut adalah gejala-gejala anemia ringan semasa kehamilan yang harus anda ketahui:

 • Kulit, bibir dan kuku pucat
 • Rasa letih atau lemah
 • Pening
 • Susah bernafas
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Kesukaran menumpukan perhatian

Baca juga: Bukan hanya pening, ini adalah pelbagai gejala anemia yang harus anda ketahui

Bahaya anemia semasa awal kehamilan dan pada wanita hamil trimester kedua

Anemia ringan adalah normal semasa kehamilan kerana peningkatan jumlah darah. Namun, anemia yang lebih teruk, bagaimanapun, boleh menyebabkan bayi berisiko lebih tinggi untuk mengalami anemia di kemudian hari semasa bayi.

Di samping itu, jika wanita hamil mengalami anemia semasa awal kehamilan, iaitu trimester pertama dan kedua, anda lebih berisiko mengalami kelahiran pramatang atau bayi yang lahir dengan berat badan rendah.

Anemia semasa kehamilan awal dan pada trimester kedua juga membebankan ibu hamil dengan peningkatan risiko kehilangan darah semasa melahirkan dan menjadikannya lebih sukar untuk melawan jangkitan.

Penyebab anemia pada wanita hamil

Anemia ringan adalah perkara biasa pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, kekurangan darah pada wanita hamil boleh menjadi masalah yang serius.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan anemia atau anemia pada wanita hamil:

1. Kekurangan zat besi

Semasa mengandung, badan memerlukan zat besi dua kali lebih banyak. Zat besi adalah komponen penting dalam pembentukan hemoglobin, yang merupakan bahagian sel darah merah.

Keperluan zat besi meningkat kerana semasa kehamilan jumlah darah yang diperlukan meningkat 30 hingga 50 peratus.

Ini berlaku kerana badan memerlukan lebih banyak darah sehingga dapat membawa oksigen, bukan hanya untuk ibu, tetapi juga untuk bayi masa depan.

Walau bagaimanapun, ibu sering tidak menyedari pentingnya memenuhi keperluan zat besi semasa mengandung. Di Amerika Syarikat, anemia pada wanita hamil kerana kekurangan simpanan zat besi adalah perkara biasa.

Kira-kira 15 hingga 25 peratus wanita hamil mengalami anemia. Keadaan ini dapat diatasi, tetapi dalam kes tertentu, kekurangan zat besi pada wanita hamil tidak hanya menyebabkan anemia. Masalah ini juga boleh mengakibatkan bayi dilahirkan sebelum waktunya atau bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang kurang.

2. Pengambilan folat atau asid folik tidak mencukupi

Kekurangan darah atau anemia pada wanita hamil juga boleh berlaku kerana kekurangan pengambilan folat. Folat bersama dengan nutrien lain seperti vitamin B12 dan vitamin C berperanan dalam proses pembentukan sel darah merah yang baru dan sihat.

Oleh kerana semasa kehamilan tubuh memerlukan darah merah lebih banyak dari biasanya, maka pengambilan folat atau asid folik juga harus lebih banyak.

Sekiranya tidak, ia boleh menyebabkan anemia. Bukan hanya anemia, kekurangan folat dapat menyebabkan kecacatan kelahiran (Spina Bifida) pada bayi dan berat lahir rendah.

Itulah sebabnya, bagi wanita yang ingin hamil, disarankan untuk meningkatkan pengambilan folat atau asam folat, seperti yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau atau mengambil suplemen asid folik.

Baca juga: Boleh Menambah Sel Darah Merah, Ini adalah Fungsi Asid Folik untuk Anemia

3. Kekurangan vitamin B12

Penyebab anemia seterusnya pada wanita hamil adalah kekurangan pengambilan vitamin B12.

Sama seperti folat, vitamin B12 dalam tubuh sangat diperlukan dalam pembentukan sel darah merah.

Oleh itu, kekurangan vitamin B12 semasa kehamilan boleh mengakibatkan anemia. Di samping itu, bayi boleh dilahirkan dengan kecacatan dan dilahirkan sebelum waktunya (pramatang).

Cara mengatasi ketika wanita hamil kekurangan darah atau anemia

Sekiranya anda mengalami anemia semasa mengandung, doktor anda akan mengesyorkan mengambil suplemen zat besi dan / atau suplemen asid folik sebagai tambahan kepada vitamin pranatal.

Doktor juga akan menasihati wanita hamil untuk makan lebih banyak makanan dengan kandungan zat besi yang tinggi untuk mencegah anemia.

Setelah jangka masa tertentu, doktor akan meminta pesakit untuk menjalani ujian darah. Doktor akan memeriksa tahap hemoglobin dan hematokrit, untuk memastikan tahapnya bertambah baik.

Di samping itu, doktor juga akan mengesyorkan beberapa jenis makanan haiwan untuk dimakan, seperti:

 • Daging
 • Telur
 • Produk tenusu

Pakar obstetrik boleh merujuk wanita hamil yang mengalami anemia untuk berjumpa pakar atau pakar anemia.

Doktor boleh menolong pesakit semasa mengandung. Juga membantu pakar obstetrik untuk memantau keadaan wanita hamil, sehingga mereka dapat mengatasi anemia atau mencegah anemia daripada berulang.

Mencegah anemia pada wanita hamil

Anemia dapat dicegah dengan memenuhi nutrien dan vitamin semasa kehamilan. Berikut adalah dua kaedah termudah yang dapat dilakukan untuk memenuhi keperluan ini.

1. Ambil makanan tambahan dan vitamin

Perkara yang paling biasa untuk mencegah anemia pada wanita hamil adalah mengambil makanan tambahan dan vitamin. Banyak produk dijual secara percuma dan anda boleh memilihnya mengikut keperluan anda.

Makanan tambahan untuk wanita hamil yang dijual mesti mengandungi folat dan zat besi. Ada juga yang dilengkapi dengan nutrien tambahan lain yang diperlukan semasa kehamilan seperti vitamin B12, kalsium dan nutrien lain.

Walau bagaimanapun, ia harus diperhatikan bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah perubatan jalan pintas pembedahan gastrik atau usus kecil. Keadaan ini boleh menyebabkan dia tidak dapat minum zat besi secara langsung. Biasanya ia akan diganti dengan memberi besi dengan suntikan atau infusi.

Anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda untuk mengetahui cara lain untuk memenuhi keperluan pemakanan dan vitamin anda. Salah satu yang paling penting adalah memenuhi keperluan 27 mg zat besi setiap hari.

Baca juga: 13 Makanan untuk Meningkatkan Darah Baik untuk Orang yang Menghidap Anemia

2. Makanan untuk wanita hamil dengan anemia

Cara mencegah anemia atau kekurangan darah pada wanita hamil dapat dilakukan dengan memakan jenis makanan tertentu yang mempunyai kandungan zat besi dan folat yang tinggi.

Berikut adalah beberapa contoh makanan untuk wanita hamil yang mengalami anemia:

 • Ikan
 • Daging merah tanpa lemak
 • Kacang polong
 • Kacang
 • Bijirin
 • Sayuran hijau
 • Bijirin
 • Telur
 • Buah-buahan seperti pisang dan tembikai.

Ibu juga boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan bahagian dan jenis makanan apa yang baik untuk mencegah anemia pada wanita hamil.

Melakukan yang terbaik dapat mengatasi anemia yang dialami oleh wanita hamil. Tetapi ada juga yang keadaannya tidak bertambah baik setelah memakan makanan atau makanan tambahan yang sihat.

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, doktor biasanya akan meminta wanita hamil untuk menjalani terapi atau dalam keadaan terburuk, pemindahan darah dapat dilakukan pada wanita hamil.

Baca Juga: Mempunyai Sejarah Anemia? Mari Ketahui Senarai Buah Penambah Darah!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!