Kesihatan

Ubat Pembersih Darah: Bahan, Manfaat, dan Kesan Sampingan

Ubat pembersih darah di pasaran mempunyai kegunaan dan kesan sampingan sendiri. Ya, ubat ini mudah didapati di farmasi, jadi banyak menggunakannya secara bebas tanpa memerlukan preskripsi doktor.

Salah satu ubat pembersih darah di pasaran yang boleh digunakan adalah Kapsida. Nah, untuk mengetahui kandungan, faedah, dan kesan sampingan ubat ini, mari lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Khasiat Buah Lontar, sebagai Pemanis bagi Diabetes untuk Mencegah Dehidrasi!

Apakah ramuan dalam pembersih darah?

Dikutip dari Kembangbulan.co.id, Kapsida atau kapsul pembersih darah dibuat untuk menghilangkan rasa gatal, bisul, luka, dan jerawat. Pembersih darah ini diketahui mengandungi ketumbar dan buah pahit yang mempunyai aktiviti antibakteria.

Dalam kapsul, kapsul mengandungi komposisi, iaitu Coriandri Fructus, Centellae Herba, Imperatae Rhizoma, Amomi Fructus, Languatis Rhizoma, Curcumae domestae Rhizoma, Zingiberis aromaticae Rhizoma, Burmani Cortex, dan Andrographidis Herba.

Kelebihan menggunakan ubat pembersih darah

Kandungan pembersih darah Kapsida adalah ketumbar dan pahit. Beberapa faedah ketumbar dan pahit yang mengandung capsida adalah seperti berikut:

Antioksidan

Ketumbar atau Ketumbar berasal dari tanaman Coriandrum sativum yang berkaitan dengan pasli, wortel, dan saderi. Banyak orang menggunakan ketumbar dalam memasak, tetapi kadang-kadang biji juga dapat digunakan dengan mengeringkan atau mengisar.

Dalam satu kajian, ketumbar dinyatakan terbukti dapat melawan keradangan di dalam tubuh kerana antioksidan yang dikandungnya. Bukan hanya itu, ketumbar mengandungi sebatian antimikroba yang dapat membantu melawan jangkitan dan penyakit bawaan makanan tertentu.

Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa biji ketumbar adalah salah satu dari beberapa rempah yang dapat melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing atau UTI.

Ketumbar juga mempunyai beberapa manfaat untuk kulit, termasuk ruam ringan seperti dermatitis. Kajian lain menyatakan bahawa antioksidan dalam ekstrak ketumbar dapat membantu mencegah kerosakan sel yang menyebabkan penuaan kulit serta kerosakan akibat radiasi ultraviolet B.

Antibakteria

Sambiloto atau juga disebut andrographis adalah tumbuhan yang digunakan untuk membuat ubat. Andrographis sering digunakan untuk mencegah dan merawat selesema dan selesema.

Andrographis paniculata digunakan oleh beberapa orang untuk sakit tekak, batuk, amandel bengkak, bronkitis, dan alergi. Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat membantu mengatasi pengerasan arteri atau aterosklerosis, pencegahan penyakit jantung, dan diabetes.

Produk yang mengandungi sambiloto menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang lain, sehingga digunakan sebagai agen pembunuh astringen, antibakteria atau bakteria, penghilang rasa sakit, dan penghilang demam.

Namun, ketahuilah bahawa keselamatan dan keberkesanan andrografis dengan kandungan andrographolide yang tinggi belum diketahui.

Adakah terdapat kesan sampingan pembersih darah?

Dadah yang diambil dalam dos yang betul tidak boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, jika kesan sampingan muncul, hentikan penggunaan ubat dengan segera dan berjumpa doktor.

Seperti mana-mana ubat, beberapa orang mungkin mengalami risiko mengalami reaksi alergi. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami reaksi alergi yang teruk disertai dengan pembengkakan wajah, ruam kulit, gatal-gatal, dan kesukaran bernafas.

Baca juga: Manfaat Lentil: Menjaga Kesihatan Jantung untuk Melancarkan Pencernaan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!