Kesihatan

Adakah benar bahawa senaman boleh menyukarkan wanita hamil?

Bersenam mempunyai banyak faedah untuk kesihatan kita. Namun, adakah senaman dapat mempengaruhi kesuburan wanita?

Ada kajian yang mengatakan jika jenis senaman tertentu boleh mempengaruhi tahap kesuburan wanita.

Untuk mengetahui hubungan antara latihan dan kesuburan wanita, berikut adalah ulasan.

Penyelidikan mengenai senaman dan kesuburan wanita

Kajian kohort mengenai Universiti Sains dan Teknologi Norway (NTNU) menyiasat hubungan antara aktiviti fizikal, kesuburan dan pariti (bilangan anak).

Objek kajian adalah beberapa ribu wanita Norway yang sihat. Wanita-wanita ini direkrut untuk kajian antara tahun 1984 dan 1986 dan penilaian susulan terakhir mereka dilakukan antara 1995 dan 1997.

Semua wanita yang mengambil bahagian dalam keadaan sihat dan usia mengandung, dan tidak ada yang mempunyai sejarah masalah kesuburan.

Baca Juga: Bolehkah Wanita Hamil Berbasikal? Inilah jawapannya

Hasil kajian

Peningkatan frekuensi dan intensiti aktiviti fizikal dikaitkan dengan peningkatan kemandulan, walaupun setelah para penyelidik menyesuaikan analisis mereka untuk kemungkinan faktor lain.

Wanita yang aktif hampir setiap hari dalam seminggu adalah 3.2 kali lebih cenderung untuk tidak subur daripada wanita yang tidak aktif. Wanita yang melakukan senaman 'hingga lelah' 2,3 kali lebih cenderung tidak subur daripada wanita yang bersenam dengan santai.

Hubungan antara aktiviti fizikal dan kesuburan tidak signifikan untuk kekerapan atau intensiti latihan di bawah tahap ini. Kesan latihan pada kesuburan lebih ketara pada wanita di bawah usia 30 tahun.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa kesuburan dipengaruhi secara negatif oleh aktiviti fizikal dengan intensiti dan kekerapan yang melampau. Mereka mengatakan hasilnya bertentangan dengan kajian lain, tetapi kajian mereka mendapati hubungan antara latihan yang kuat dan kemandulan.

Adakah benar bahawa senaman berat boleh menyebabkan kemandulan?

Senaman yang berterusan boleh menjadikan anda kurang subur. Walau bagaimanapun, kajian kohort tidak dapat membuktikan bahawa senaman yang kuat menyebabkan kemandulan.

Walaupun kajian khusus ini telah menemukan kaitan antara masalah senaman yang kuat dan kesuburan, ini mungkin disebabkan oleh faktor lain.

Sebagai contoh, ada kemungkinan bahawa, terlepas dari berat badan mereka sekarang, wanita yang paling banyak bersenam mungkin menjalani diet rendah kalori, dan diet yang disengaja ini juga dapat mempengaruhi kesuburan mereka.

Adakah benar bahawa risiko mengalami kesukaran untuk hamil semasa melakukan senaman yang melampau?

Latihan yang sangat sengit, seperti berjam-jam sehari boleh mengganggu kitaran haid yang normal dan bahkan menyulitkan implantasi embrio (kerana tempoh yang tidak teratur dapat membuat lapisan rahim menjadi kurang senang).

Walau bagaimanapun, masalah seperti ini jarang berlaku pada wanita secara amnya, keadaannya lebih biasa di kalangan atlet profesional wanita. Bagaimana super fit boleh merosakkan kesuburan?

Ringkasnya, jika anda bersenam secara berlebihan dan tidak cukup makan, ini boleh menyebabkan hilangnya masa sekurang-kurangnya tiga bulan, atau tempoh yang tidak teratur dan berat yang mungkin hanya muncul beberapa kali dalam setahun.

Ini adalah keadaan yang agak biasa tetapi kurang dikenali sebagai amenorea sukan atau amenorea atletik.

Baca Juga: Ibu Yang Harus Tahu, Berikut adalah beberapa aktiviti dan aktiviti sukan yang tidak boleh dilakukan semasa mengandung!

Petua untuk senaman yang sihat tanpa menjejaskan kesuburan

Namun, tubuh masih memerlukan aktiviti fizikal untuk menjaga kesihatan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk kekal sihat dan subur dengan bersenam!

1. Memenuhi keperluan pemakanan untuk mencegah anemia

Darah adalah bahan penting dalam kehamilan, dan sebagai wanita anda banyak menggunakannya semasa anda bersenam.

Otot menerima nutrien yang dikeluarkan oleh darah, dan rutin senaman yang berat dapat menguras badan anda dan membuat anda merasa letih. Ini, seterusnya, boleh menyebabkan kesihatan telur yang buruk, yang kemudian dapat menghalang kehamilan.

Oleh itu, anda harus sedar tentang anemia, gejalanya termasuk:

  • Sakit kepala
  • Pening
  • Kelemahan
  • Susah bernafas
  • Denyutan jantung yang cepat
  • Anggota badan sejuk

2. Hadkan tempoh latihan

Latihan mesti membuat anda merasa bertenaga, tidak letih. Sekiranya anda bersenam terlalu lama, badan anda mungkin mengalami keletihan yang kemudian dapat mengaktifkan hormon stres dan menyebabkan ketidakseimbangan hormon seks.

Ini boleh menyukarkan anda hamil. Sekiranya anda merasa badan anda terlalu letih semasa bersenam, berehat sebentar dan cuba lagi kemudian. Kurangkan tempoh latihan hingga satu jam atau kurang.

3. Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan masalah ovulasi. Oleh itu, jika anda berlebihan berat badan dan merancang untuk hamil, anda boleh meningkatkan peluang anda untuk hamil dengan mengikuti diet yang sihat dan rancangan senaman biasa.

Namun, kekurangan berat badan dan kekurangan sel lemak juga dapat menyebabkan kemandulan kerana menyekat kemampuan tubuh untuk menghasilkan estrogen, hormon yang penting untuk ovulasi.

Selain turun naik berat badan secara berkala, cubalah menjaga berat badan yang seimbang dengan diet dan diet yang sihat.

4. Lakukan senaman intensiti sederhana

Beban berat memberi kesan kepada sistem endokrin dan boleh mempengaruhi hormon yang bertanggungjawab untuk kitaran haid yang sihat.

Jadi, jika anda ingin hamil dan ingin mengekalkan kitaran haid secara teratur, lakukan senaman pada tahap sederhana.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!