Kesihatan

5 kebaikan pernafasan perut untuk kesihatan, termasuk penurunan berat badan!

Dari banyak teknik dan latihan, pernafasan perut adalah salah satu yang paling popular. Bukan tanpa sebab, ada banyak faedah pernafasan perut untuk kesihatan yang anda dapat jika anda melakukannya dengan kerap.

Lalu, apa faedahnya? Juga, apakah langkah-langkah untuk melakukannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu pernafasan perut?

Pernafasan perut adalah teknik menyedut dan melepaskan udara ke dalam dan keluar dari badan menggunakan diafragma, otot besar tepat di bawah paru-paru.

Apabila anda menyedut oksigen dengan perut, diafragma anda berkontrak dan bergerak ke bawah, mewujudkan ruang untuk paru-paru anda mengembang dan mengisi dengan lebih banyak udara. Sebaik sahaja anda menghembuskan nafas, diafragma berehat dan bergerak ke atas, membantu mengeluarkan udara.

Salah satu tujuan teknik pernafasan ini adalah mengisi paru-paru dengan banyak oksigen, sehingga organ, sel, dan tisu juga dapat memperolehnya dalam jumlah yang mencukupi. Seperti diketahui, oksigen yang masuk akan diedarkan ke seluruh bahagian tubuh untuk menjalankan fungsi masing-masing.

Baca juga: Perbezaan Antara Pernafasan Dada dan Perut, Mana Yang Lebih Baik?

Kebaikan pernafasan perut

Terdapat banyak faedah pernafasan perut yang anda dapat, dari menjaga kesihatan jantung, menghilangkan tekanan, mengatasi gangguan pencernaan, hingga membantu menurunkan berat badan.

1. Kebaikan pernafasan perut untuk jantung

Manfaat pertama dari pernafasan perut adalah untuk membantu mengoptimumkan prestasi jantung. Jantung dan paru-paru adalah dua organ yang berfungsi serentak. Ketika paru-paru mengembang, jantung mendorong lebih banyak darah untuk menerima oksigen.

Dengan pernafasan perut, paru-paru dapat dengan lebih mudah menghantar darah ke jantung untuk dipam ke seluruh bahagian badan. Bukan hanya itu, nafas dalam juga dapat melambatkan degupan jantung, sehingga menghalangnya daripada kerja yang berat.

Hati yang terdorong untuk terus bekerja keras boleh kehilangan fungsinya yang terbaik. Lama kelamaan, ini akan menyebabkan pelbagai gangguan yang boleh menyebabkan masalah kardiovaskular.

2. Meredakan tekanan dan kegelisahan

Apabila anda mengalami tekanan, cubalah bernafas menggunakan diafragma anda. Manfaat pernafasan perut yang satu ini cukup berkesan untuk menenangkan jiwa. Dipetik dari Universiti Michigan, Nafas dalam-dalam dapat merangsang otak untuk melepaskan hormon yang menenangkan.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa pernafasan diafragmatik dapat menurunkan kadar hormon stres yang disebut kortisol.

Selain itu, pernafasan dalam dapat mengaktifkan tindak balas sistem saraf parasimpatis untuk mewujudkan ketenangan. Sekiranya dilakukan secara berkala, ia dapat membantu melegakan gejala sejumlah masalah mental, Salah satunya ialah gangguan kecemasan.

3. Melegakan kesakitan

Salah satu faedah pernafasan perut yang jarang diketahui oleh banyak orang adalah bahawa ia dapat membantu menghilangkan rasa sakit, terutama jika ia terjadi pada otot.

Dipetik dari Persatuan Pengurusan Sakit Australia, Kesan santai dari pernafasan perut dapat memberikan sensasi yang menenangkan pada otot yang tegang. Sebaliknya, jika anda panik, otot dapat mengetatkan lebih banyak lagi, menyebabkan rasa sakit semakin teruk.

4. Manfaat pernafasan perut untuk saluran pencernaan

Siapa sangka, ternyata melakukan pernafasan diafragmatik secara rutin dapat membantu mencegah pelbagai gangguan pada saluran pencernaan, anda tahu.

Perubatan Michigan menyatakan, pernafasan perut dapat mengaktifkan otot diafragma, kemudian memberikan urutan lembut secara semula jadi pada organ di saluran pencernaan, seperti usus. Ini dapat membantu mengurangkan sakit perut atau kekejangan, kembung, dan juga sembelit yang berpanjangan.

5. Membantu menurunkan berat badan

Adakah anda mengikuti program penurunan berat badan? Sekiranya demikian, cubalah melakukan pernafasan perut dengan kerap. Teknik pernafasan ini dapat membantu anda mendapatkan berat badan yang ideal.

Seperti yang telah disebutkan, pernafasan diafragmatik dapat meningkatkan peredaran oksigen di banyak organ. Petikan hidup bersemangat, Oksigen ini dapat membantu tubuh menyerap nutrien dengan lebih optimum.

Apabila digabungkan dengan yoga, menurut Anand B. Shetty, seorang penyelidik dari Universiti Hampton, Amerika Syarikat, ia dapat membantu menurunkan indeks jisim badan pada orang yang gemuk.

Sebaliknya, nafas pendek menjadikan sel-sel di dalam badan menerima lebih sedikit oksigen yang memperlambat prestasi sistem limfa. Ini boleh mengganggu program penurunan berat badan yang sedang dijalankan.

Baca Juga: Senarai Penyakit Sistem Pernafasan yang Anda mesti Tahu

Cara melakukan pernafasan perut

Pernafasan perut. sumber gambar: Kesihatan Satu Titik.

Terdapat banyak teknik yang boleh digunakan untuk bernafas menggunakan diafragma. Sebagai permulaan, berikut adalah beberapa teknik asas yang boleh anda gunakan:

  1. Cari kedudukan yang selesa, sama ada duduk di lantai atau berbaring di atas katil
  2. Rehatkan bahu
  3. Tarik nafas melalui hidung anda selama kira-kira dua saat kemudian rasa udara mengalir dan memenuhi perut anda
  4. Rasakan sensasi kenyang di kawasan diafragma yang ditandakan oleh perut mengembang
  5. Hembuskan nafas melalui mulut dengan bibir yang sedikit berpisah (seperti minum melalui jerami) sambil merasakan perut anda perlahan-lahan mula mengempis.

Nah, itulah tinjauan mengenai faedah pernafasan perut dan cara melakukannya. Untuk mendapatkan faedah terbaik, lakukan teknik pernafasan ini sekurang-kurangnya 5 hingga 10 minit setiap sesi dengan pengulangan tiga hingga empat kali sehari, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!