Kesihatan

Alahan Kulit pada Bayi: Punca dan Cara Yang Betul untuk Mengatasi

Bayi dengan sistem imun yang tidak sekuat orang dewasa akan sangat mudah terkena alahan kulit. Ya, alahan kulit pada bayi adalah keadaan biasa, terutama pada bayi yang mempunyai kulit sensitif.

Untuk mengetahui kemungkinan penyebab alahan kulit pada bayi dan bagaimana mengatasinya, lihat ulasan ini, Moms!

Menyedari alahan kulit pada bayi

Alahan kulit adalah reaksi hipersensitiviti sistem imun terhadap alergen seperti debunga, kelemumur dan debu.

Ini menyebabkan pembebasan mediator keradangan seperti histamin, serotonin, bradykinin yang membawa kepada reaksi keradangan.

Alergi tersebut kemudian muncul sebagai ruam pada kulit. Alahan kulit lebih kerap berlaku pada bayi dengan kulit sensitif.

Baca Juga: Adakah Berbahaya Mengalami Alergi Semasa Kehamilan? Baca Lebih Lanjut!

Punca alahan kulit pada bayi

Reaksi alergi pada bayi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Reaksi kulit dan kemerahan boleh disebabkan oleh alergen atau perengsa sederhana.

Contohnya, seperti lampin kotor, air liur, makanan, sabun, dan bahan pencuci. Semua bahan ini boleh menyebabkan reaksi alahan pada kanak-kanak.

Sekiranya disyaki alergen, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian tusukan kulit, di mana satu jarum (atau lebih) dilapisi dengan alergen yang disyaki dan kemudian digunakan untuk menggaru atau menusuk titik di lengan atau belakang.

Berikut adalah penyebab reaksi kulit yang lebih biasa pada bayi dan apa yang perlu dilakukan.

1. Air liur

Air liur menyebabkan ruam di sekitar mulut dan dagu, jadi ibu bapa sering salah anggap sebagai ruam yang disebabkan oleh alergi makanan ketika ia hanya menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Kerengsaan yang disebabkan oleh air liur ini mempunyai gejala kemerahan dan lebam kecil di kawasan yang terkena air liur. Ruam biasanya terletak di kawasan mulut, tetapi boleh sampai ke leher dan dada.

Ruam yang meleleh boleh menjadi tidak sedap dipandang dan tidak selesa, tetapi umumnya tidak perlu dibimbangkan, kecuali kawasan kuning berkerak muncul pada ruam. Ini boleh menjadi tanda jangkitan.

2. Alergen makanan

Sekiranya anda menghilangkan perengsa dan ruam berterusan, alergi makanan boleh disalahkan. Telur dan susu adalah penyebab utama alahan kulit pada anak-anak yang sangat muda.

Tetapi alahan terhadap gandum, kedelai, dan kacang juga biasa. Apabila kanak-kanak semakin tua, kacang dan makanan laut boleh menjadi masalah.

Perkara yang sama berlaku untuk alahan persekitaran seperti rumput, pokok, dan tungau debu, tetapi tidak ada peraturan yang tegas mengenai kapan alergen dapat berkembang.

Gejala alahan kulit akibat alergen makanan pada bayi termasuk:

  • Kulit kemerahan
  • Ruam gatal
  • Pembengkakan muka, lidah, atau bibir

Sekiranya anda melihat gejala pembengkakan, anak anda mungkin mengalami anafilaksis, reaksi alergi yang sangat serius yang biasanya berlaku sejurus selepas makanan dimakan. Sekiranya bayi anda menghadapi masalah bernafas, hubungi doktor dengan segera.

3. Sabun, losyenatau bahan pencuci

Tidak jarang bayi, yang mempunyai kulit sensitif, bertindak balas terhadap pembersih, pelembap dan detergen tertentu, yang mengandungi bahan kimia yang berpotensi menjengkelkan.

Reaksi alergi yang muncul pada kulit bayi termasuk ruam merah atau kerengsaan kulit, terutama setelah bayi dimandikan, memakai losyen, atau mengenakan pakaian yang baru dicuci.

Pastikan menggunakan pencuci ringan untuk mencuci pakaian semua orang di rumah, serta linen atau apa sahaja yang mungkin bersentuhan langsung dengan kulit bayi.

Kadang-kadang alergi memerlukan sedikit masa untuk muncul, jadi walaupun anda tidak melihat reaksi terhadap losyen atau bahan pencuci pada kulit bayi anda dengan segera, perhatikan kulitnya selama beberapa hari.

Baca Juga: 4 Fakta Unik Tentang Soalan Ujian Alergi, dari Fungsi, Jenis, Prosedur, hingga Risiko

Cara mengatasi alahan kulit pada bayi

Tidak semua reaksi kulit alahan pada bayi memerlukan rawatan. Contohnya, ruam ringan mungkin akan memudar dalam beberapa jam dan mungkin tidak akan mengganggu bayi ketika itu.

Walau bagaimanapun, jika gejala reaksi menyebabkan ketidakselesaan yang ketara, rawatan mungkin diperlukan.

Rawatan mungkin berbeza mengikut jenis ruam atau reaksi. Secara umum, berikut adalah beberapa pilihan untuk menangani alahan pada bayi yang boleh anda lakukan:

1. Elakkan pencetus alergi

Sabun, detergen, dan losyen wangi sering dapat merengsakan kulit bayi. Oleh itu, elakkan menggunakan pembersih kimia dan pilih produk hypoallergenic.

Sekiranya diketahui bahawa bayi anda mempunyai alahan terhadap makanan tertentu, anda juga harus memastikan bahawa makanan ini tidak masuk dalam makanannya.

2. Basuh dengan pembersih bebas pewangi

Setelah menggunakan sabun ringan tanpa wangian, tepuk kulit bayi anda sehingga kering dan elakkan menggosok terlalu keras, kerana ini boleh merengsakan kulitnya.

3. Gunakan pelembap dengan kerap

Menggunakan pelembap hypoallergenic selepas mandi bayi anda dapat membantu mencegah kulit kering. Pelembap juga melindungi untuk melindungi kulit dari perengsa.

Sekiranya bayi anda mempunyai reaksi alergi terhadap pelembap jenama tertentu, maka berhati-hatilah, Ibu.

Sapukan sedikit pelembap baru pada kulit bayi dan tunggu beberapa minit untuk melihat apakah ada reaksi. Jika tidak, doktor biasanya mengesyorkan menggunakan pelembap sejurus selepas mandi.

4. Menggunakan krim hidrokortison 1 peratus

Krim hidrokortison dapat merawat ruam kulit yang berkaitan dengan eksim atau reaksi alahan lain.

Walaupun biasanya selamat digunakan oleh bayi dalam jangka waktu yang singkat, penting untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

5. Gunakan sarung tangan pada bayi

Sarung tangan mengelakkan bayi menggaru ruam dengan kuku jarinya. Menggaru terlalu banyak boleh mencederakan kulit dan menyebabkan jangkitan.

Demikianlah maklumat mengenai alahan pada bayi yang perlu anda ketahui. Sekiranya reaksi alergi berterusan dalam jangka masa beberapa hari, berjumpa doktor dengan segera, ya!

Ada soalan lebih lanjut mengenai alahan kulit pada bayi? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!