Kesihatan

Bersihkan wajah, definisi dan sebabnya secara umum!

Pembersihan muka boleh berlaku, terutamanya setelah menggunakan beberapa produk penjagaan kulit. Istilah membersihkan diri merujuk kepada reaksi terhadap bahan aktif yang meningkatkan kadar pergantian sel kulit.

Walaupun kadang-kadang mengganggu penampilan, tetapi membersihkan adalah cara pembersihan semula jadi kulit. Baiklah, untuk mengetahui punca pembersihan wajah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Pilihan Terapi untuk Mengatasi Saraf Yang Terjepit, Apa itu?

Apakah pembersihan muka?

Pembersihan adalah reaksi yang berlaku ketika menggunakan produk penjagaan kulit baru untuk mempercepat pergantian sel. Produk dengan bahan aktif yang kuat dapat menjadikan kulit wajah lebih bersih.

Sebilangan orang boleh mengalami pembersihan muka semasa rawatan. Ini kerana membersihkan kulit akan membawa bintik hitam mikro atau jerawat rambut yang tersumbat ke permukaan.

Pembersihan muka berlaku kerana kulit memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan produk baru. Produk tertentu dapat meningkatkan kadar pergantian sel dan menyebabkan jerawat terbentuk dengan lebih cepat.

Jerawat berlaku apabila kulit sensitif terhadap bahan-bahan yang menyebabkan kerengsaan kulit, alergi, dan pori-pori yang tersumbat. Sekiranya kulit bersih, terus gunakan produk selama beberapa minggu.

Walau bagaimanapun, jika menyebabkan ruam, segera hentikan penggunaan produk dan segera berjumpa doktor!

Sebab biasa membersihkan muka

Dilaporkan dari Healthline, apabila pergantian sel kulit meningkat, kulit mula menumpahkan sel-sel kulit mati lebih cepat dari biasanya. Ini bertujuan untuk mendedahkan sel-sel kulit segar di bawahnya dan menampakkan kulit yang lebih cerah dan kelihatan lebih muda.

Sebelum sel-sel baru yang sihat ini dapat berputar ke permukaan, beberapa perkara lain akan berlaku, seperti sebum berlebihan, untuk menumpuk kotoran di liang-liang, mencetuskan jerawat. Oleh itu, tempoh pembersihan pada wajah boleh menyebabkan munculnya semua jenis jerawat dan komedo.

Walaupun beberapa produk dan prosedur kimia boleh menyebabkan pembersihan muka, kehadiran asid alfa hidroksi dan asid beta hidroksi adalah penyebab biasa.

Pembersihan muka juga boleh disebabkan oleh produk yang mengandungi benzoil peroksida, asid laktik, retinol, vitamin C, asid glikolat, dan asid salisilat.

Bahan-bahan ini menyebabkan pembersihan kulit kerana mempunyai fungsi untuk membantu menghasilkan sel-sel baru. Pengelupasan kimia dan rawatan laser, seperti mikrodermabrasi juga diketahui menghasilkan kesan yang serupa.

Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara membersihkan jerawat dan jerawat biasa

Membersihkan atau membersihkan adalah detoksifikasi kulit di mana toksin yang tersimpan akan dikeluarkan. Bagi jerawat biasa, secara amnya menunjukkan reaksi alergi terhadap salah satu ramuan produk.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang terdedah kepada jerawat, maka sukar untuk membezakannya. Namun, ada beberapa perbezaan yang dapat dilihat ketika wajah mengalami pembersihan atau jerawat biasa, seperti berikut:

Pembersihan jerawat

Biasanya, membersihkan jerawat tidak meninggalkan kesan atau noda pada kulit wajah. Ini kerana pembersihan sebenarnya bertujuan untuk menyembuhkan kulit dengan membentuk sel kulit yang lebih segar.

Pembersihan atau pembersihan boleh berlangsung selama satu atau dua minggu dan bahkan hingga satu atau dua bulan. Untuk penggunaan krim, biasanya akan muncul sebagai ruam tetapi tidak bermaksud alergi terhadap produk.

Jerawat biasa

Jerawat biasa umumnya bermanfaat untuk kulit dan akan meninggalkan parut dan noda ketika sembuh. Jerawat boleh bertahan sebentar atau tidak ada jangka waktu yang menunjukkan kapan ia akan hilang.

Semasa jerawat, jerawat dan bintik hitam muncul yang dapat tertumpu di mana-mana kawasan wajah. Munculnya jerawat secara tiba-tiba setelah menggunakan produk penjagaan kulit biasanya memakan masa lebih dari enam bulan hingga setahun.

Cara mencegah pembersihan pada wajah

Keterukan membersihkan kulit dapat dicegah dengan mengambil beberapa langkah berjaga-jaga. Semasa pembersihan berlaku, anda harus mengelakkan menyentuh dan memerah jerawat yang muncul.

Juga, cuba jangan menggunakan produk dengan bahan kimia, gosok, dan sabun yang keras di kawasan yang bermasalah.

Gunakan produk dengan bahan aktif perlahan-lahan pada kulit. Ini dapat mengurangkan kesan pembersihan pada kulit wajah. Gunakan lebih sedikit produk dan tingkatkan frekuensi ketika kulit anda terbiasa.

Juga mengelakkan pendedahan cahaya matahari secara langsung pada kulit semasa tempoh pembersihan atau pembersihan. Sentiasa gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari ketika keluar untuk mengelakkan masalah pembersihan menjadi lebih teruk.

Baca juga: Mata juling pada bayi: Memahami Punca dan Rawatan Yang Betul Yang Perlu Dilakukan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!