Kesihatan

Jangan keliru, inilah cara menyimpan telur dengan selamat!

Sebilangan besar dari kita biasanya menyimpan telur di dalam peti sejuk, terutama di pintu peti sejuk. Tetapi apa sebenarnya cara yang betul untuk menyimpan telur, ya?

Sebenarnya, menyimpan telur di dalam peti sejuk tidak selalu baik, anda tahu. Kerana menyimpan telur di dalam peti sejuk sebenarnya dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria jika tidak betul.

Tempat yang betul untuk menyimpan telur

Untuk mengekalkan kesegaran dan keselamatan yang optimum, telur harus disimpan pada suhu tetap di bawah 20 darjah Celsius.

Untuk mengelakkan turun naik suhu yang biasa terjadi di dapur domestik, kaedah terbaik untuk menyimpan telur adalah dengan menyimpannya di kadbod asalnya di dalam peti sejuk secepat mungkin setelah dibeli.

Kadbod mengurangkan kehilangan air dan melindungi rasa dari makanan lain yang diserap ke dalam telur. Tetapi jangan letakkan di pintu peti sejuk, okey?

Sebabnya ialah pintu peti sejuk adalah bahagian terpanas yang terdedah kepada turun naik suhu semasa anda membuka penutup peti sejuk.

Mengapa menyimpan telur di pintu peti sejuk berbahaya?

Kami biasa menyimpan telur di pintu peti sejuk kerana pada umumnya ruang telur khas ada di kawasan itu.

Namun, menyimpan telur di pintu peti sejuk di mana suhunya tidak stabil dapat mendorong pertumbuhan bakteria dan mengurangkan kualiti telur dengan merosakkan membran pelindung.

Mengelakkan turun naik suhu sangat penting untuk keselamatan telur. Telur sejuk yang ditinggalkan pada suhu bilik dapat memudahkan pertumbuhan bakteria yang dapat mencemarkan telur. Telur sejuk tidak boleh dibiarkan lebih dari dua jam.

Tetapi, mengapa telur di pasar raya tidak dimasukkan ke dalam peti sejuk?

Sekiranya telur mesti disimpan pada suhu di bawah 20 darjah, mengapa telur di pasar raya tidak disimpan di dalam peti sejuk?

Sebilangan besar pasar raya atau pasar moden mempunyai suhu bilik di bawah 20 darjah Celsius, jadi mereka tidak perlu menyejukkan telur.

Telur yang tidak disejukkan di kedai juga mencegah turun naik suhu yang ketara, misalnya ketika telur dipindahkan dari peti sejuk ke kereta panas setelah dibeli.

Jadi, lebih baik menyimpan telur kotak kadbod

Sebilangan besar produk telur dijual dalam kotak kadbod. Semasa menyimpan telur di dalam peti sejuk, ada baiknya anda terus menggunakan bekas kadbod ini.

Pertama, kadbod melindungi telur dan menghalangnya menyerap bau dan rasa yang kuat dari makanan lain di dalam peti sejuk melalui ribuan liang kecil di kulit telur.

Kedua, Terbaik Sebelum Tarikh atau tarikh luput biasanya kelihatan dalam kotak, supaya anda dapat memantau dengan lebih mudah.

Akhirnya, telur mesti disimpan di tempat yang betul, seperti ketika mereka dibungkus dalam kadbod. Ini membantu kuning telur berada di tengah.

Bolehkah telur dibekukan?

Walaupun telur masih utuh dan tidak pecah, anda tidak boleh membekukannya. Kecuali telurnya retak, lebih selamat menyimpan telur yang tidak ada di dalam cangkangnya peti sejuk beku, maksimum 6 bulan.

Suhu beku boleh mempengaruhi protein sehingga kuning telur mempunyai tekstur melekit ketika dicairkan, walaupun ini dapat dicegah dengan menambahkan gula atau garam.

Setengah sudu teh gula atau satu sudu teh garam setiap telur harus dicampurkan dengan setiap telur keseluruhan sebelum membeku. Apabila kuning telur dibekukan secara berasingan, jumlah yang sama harus ditambahkan pada setiap dua kuning telur.

Semasa membekukan telur dari cangkangnya, perlu memecahkan bahagian-bahagian yang akan dibekukan (putih dan kuning) dan memisahkannya dengan secukupnya ke dalam bekas kedap udara.

Sebagai alternatif, tanpa perlu memisahkan telur, seseorang dapat membekukan telur dengan mudah dengan mengocok telur sehingga ia digabungkan sepenuhnya, kemudian memasukkannya ke dalam bekas beku.

Petua menyimpan telur yang berkesan dan selamat

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menyimpan telur dengan selamat:

  • Simpan telur di dalam bekas kadbod, pembungkusan kadbod ini menghalang penyerapan bau yang tidak perlu dan memungkinkan penempatan lebih selamat
  • Semasa meletakkan telur di dalam bekas, pastikan tepi bulat berada di atas dan kuning telur berada di tengahnya. Ia dapat mengekalkan rasa dan bau yang lebih segar
  • Simpan telur di dalam peti sejuk, bukan di pintu. Badan utama peti sejuk membolehkan penyelenggaraan suhu yang lebih konsisten

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!