Kesihatan

Ruam Gatal dan Lepuh Muncul? Hati-hati dengan Fire Pox!

Cacar sering dianggap sama dengan penyakit lain yang serupa, seperti cacar air. Kedua-duanya memang sama berkaitan dengan virus varicella, tetapi sebenarnya ia kelihatan berbeza, anda tahu.

Agar tidak keliru, anda perlu memahami lebih lanjut mengenai sirap. Mari lihat maklumat dalam tinjauan berikut:

Apa itu kayap?

Kayap (herpes zoster) disebabkan oleh pengaktifan semula Virus Varicella-Zoster (VZV), virus yang sama yang menyebabkan cacar air (varicella).

Kayap (sering disebut sirap) biasanya bermula dengan ruam merah, gatal dan tidak selesa. Kemudian keadaan ini menjadi lepuh atau lepuh yang menyakitkan.

Hingga kini pencetus pengaktifan semula virus itu masih belum diketahui dengan pasti. Tetapi seiring bertambahnya usia, para pakar percaya bahawa imuniti yang membuat VZV tidak aktif di saraf semakin lemah seiring bertambahnya usia.

Gejala cacar

Tanda dan gejala sirap biasanya mempengaruhi bahagian kecil dari satu sisi badan anda. Tanda dan gejala ini merangkumi:

 • Sakit, terbakar, mati rasa atau kesemutan
 • Sensitiviti untuk menyentuh
 • Ruam merah yang bermula beberapa hari setelah jatuh sakit
 • Lepuh dipenuhi dengan cecair yang pecah dan mengeras
 • Gatal

Beberapa orang juga mengalami:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Kepekaan terhadap cahaya
 • Keletihan

Kesakitan biasanya merupakan gejala pertama penyakit kayap, tetapi bagi sesetengah orang, ia boleh menjadi sangat sengit. Bergantung juga pada lokasi kesakitan, kadangkala disalah anggap sebagai gejala masalah lain yang mempengaruhi jantung, paru-paru atau buah pinggang.

Sebilangan orang mengalami ruam tanpa mengalami ruam. Selalunya, ruam sirap berkembang sebagai garis lepuh yang melilit bahagian kiri atau kanan badan anda.

Kadang-kadang ruam sirap berlaku di sekitar satu mata, atau di sebelah leher, atau muka.

Sejauh mana penyakit berjangkit?

Penyakit cacar. Sumber gambar: www.medicalnewstoday.com

Kayap tidak berjangkit, tetapi virus yang menyebabkannya (VZV) dapat menyebar ke orang lain yang tidak pernah menderita cacar air, dan mereka dapat dijangkiti cacar air.

VZV tersebar apabila seseorang bersentuhan dengan lepuh yang keluar. Tidak merebak sekiranya lepuh ditutup atau selepas membentuk kudis.

Untuk mencegah penyebaran virus VZV jika anda mengalami herpes zoster, pastikan ruam dijaga bersih dan ditutup. Jangan sentuh lepuh dan kerap mencuci tangan anda.

Semasa sakit, elakkan bersentuhan dengan wanita hamil yang tidak pernah mengalami cacar air atau orang dengan sistem imun yang lemah. Contohnya, seseorang yang menjalani kemoterapi.

Tahap cacar

Tahap penyakit cacar. Sumber gambar: www.researchgate.net

Sebilangan besar kes kayap berlangsung dari 3 hingga 5 minggu. Selepas VZV mula-mula diaktifkan semula, anda mungkin merasakan sensasi kesemutan, terbakar, mati rasa, atau gatal di bawah kulit anda.

Kayap biasanya berkembang di satu sisi badan anda, selalunya di pinggang, punggung, atau dada.

Dalam masa kira-kira 5 hari, anda mungkin melihat ruam merah di kawasan tersebut. Sekumpulan kecil lepuh berisi cecair yang keluar mungkin muncul beberapa hari kemudian di kawasan yang sama.

Anda juga mungkin mengalami gejala seperti selesema seperti demam, sakit kepala, atau keletihan. Selama 10 hari akan datang, lepuh akan kering dan membentuk kudis.

Kudis akan hilang selepas beberapa minggu. Setelah kudis hilang, sebilangan orang terus mengalami kesakitan. Ini dipanggil neuralgia Postherpetic (PHN).

Penjagaan dan rawatan cacar

Kayap boleh menyakitkan, tetapi doktor biasanya boleh menetapkan ubat antivirus dan ubat penahan sakit untuk membantu anda. Ubat antivirus biasanya berguna jika gejala anda muncul dalam 72 jam.

Anda juga boleh mengambil langkah berikut untuk merawat kulit dengan kayap:

 • Tutup ruam secara longgar dengan pembalut perekat steril, dan jangan sekali-kali menyentuh atau menggaru
 • Memastikan kawasan ditutup juga membantu mencegah penyebaran virus
 • Sejukkan kawasan itu dengan pek es atau air sejuk, kain basah, atau mandi air sejuk
 • Pakai pakaian katun yang longgar agar pakaian anda tidak merengsakan kulit dan membuat rasa sakit semakin teruk

Cacar dapat dirawat dengan ubat antivirus khas seperti acyclovir (asiklovir). Doktor juga boleh mencadangkan cara untuk mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan gejala jangkitan.

Ubat antivirus dapat digunakan untuk mengurangkan keparahan dan jangka waktu kayap, tetapi keberkesanannya bergantung pada penggunaannya secepat mungkin.

Komplikasi cacar

Neuralgia postherpetic (PHN) adalah komplikasi penyakit kayap yang paling biasa. PHN adalah sakit yang berlanjutan di kawasan di mana ruam telah berlaku selama lebih dari 90 hari selepas bermulanya ruam.

PHN boleh bertahan selama beberapa minggu atau bulan, dan kadang-kadang, selama bertahun-tahun.

Risiko seseorang untuk mengembangkan PHN setelah herpes zoster meningkat dengan bertambahnya usia. Orang dewasa yang lebih tua cenderung mengalami kesakitan yang lebih lama, dan lebih teruk.

Kira-kira 10 hingga 13 peratus orang berusia 60 tahun ke atas dengan herpes zoster boleh mengembangkan PHN. PHN jarang berlaku pada orang di bawah usia 40 tahun.

Komplikasi kayap lain termasuk:

 • Penglibatan oftalmik (herpes zoster ophthalmicus) dengan gejala okular atau kronik, termasuk kehilangan penglihatan
 • Superinfeksi bakteria pada luka, biasanya disebabkan oleh Staphylococcus aureus dan, kadang-kadang, streptokokus hemolitik beta kumpulan A
 • Lumpuh saraf kranial dan periferal
 • Penglibatan viseral, seperti meningoencephalitis, pneumonitis, hepatitis, dan nekrosis retina akut

Cacar dan kehamilan

Lalu bagaimana hubungan antara cacar dan kehamilan? Walaupun mendapat herpes zoster semasa kehamilan mungkin tidak biasa, ada kemungkinan.

Sekiranya anda hamil dan bersentuhan dengan seseorang yang mempunyai cacar air atau jangkitan kayap aktif, anda boleh mendapat cacar air jika anda belum diberi vaksin atau tidak mengidapnya.

Bergantung pada trimester yang anda alami, mendapat cacar air semasa mengandung berisiko menyebabkan cacat lahir. Mendapatkan vaksin cacar air sebelum kehamilan boleh menjadi langkah penting dalam melindungi bayi dalam kandungan.

Vaksinasi untuk kayap

Kesan sampingan yang paling biasa dari vaksin herpes zoster adalah kemerahan, sakit, nyeri, bengkak dan gatal di tempat suntikan, dan sakit kepala.

Seperti vaksin cacar air, vaksin herpes zoster tidak menjamin bahawa anda tidak akan mendapat herpes zoster. Walau bagaimanapun, vaksin ini cenderung mengurangkan perjalanan dan keparahan penyakit dan mengurangkan risiko PHN anda.

Vaksin kayap hanya digunakan sebagai strategi pencegahan. Ini tidak bertujuan untuk merawat sepenuhnya orang yang mengalami herpes zoster.

Vaksinasi semula, atau semasa anda menghidap cacar air, penting untuk melindungi anda daripada kambuh.

Walau bagaimanapun, masih ada rekod di mana vaksin tidak selamat untuk semua orang. Orang yang dinasihatkan untuk tidak mendapatkan vaksin ini termasuk:

 • Orang yang mempunyai reaksi mengancam nyawa atau sangat alergi terhadap gelatin, neomycin, atau komponen vaksin herpes zoster
 • Orang dengan sistem imun yang lemah dari keadaan atau rawatan perubatan tertentu
 • Wanita hamil atau mereka yang mungkin hamil

Demikianlah maklumat mengenai cacar yang penting untuk anda ketahui. Sekiranya anda mengesyaki mengalaminya, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor, ya!

Ada soalan lebih lanjut mengenai kayap? Tolonglah berbual terus dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!