Kesihatan

Sekiranya pembalut dibasuh terlebih dahulu atau dibuang? Inilah Jawapannya!

Baru-baru ini, terdapat banyak perbincangan di media sosial mengenai kebiasaan mencuci tuala wanita terlebih dahulu atau hanya membuangnya. Sebahagian daripada mereka membuangnya dengan segera dan ada yang berpendapat bahawa membasuhnya terlebih dahulu adalah perkara yang betul.

Apa itu pad?

Pad adalah pad segi empat tepat yang dipakai di antara vulva dan seluar dalam. Sebilangan besar pembalut dilengkapi dengan arahan penggunaan yang mudah diikuti.

Dalam kebanyakan kes, pelapik mempunyai pelekat yang melekat pada seluar dalam, sementara yang lain mempunyai sayap yang membungkus di bawah seluar agar tetap di tempatnya. Pad biasanya diganti setiap 4 hingga 8 jam untuk mengelakkannya terlalu basah.

Adakah lebih baik mencuci alas terlebih dahulu atau membuangnya?

mengikut Kesihatan Kanak-kanak, pembalut yang biasa digunakan oleh masyarakat Indonesia, adalah barang boleh guna yang bermaksud ia boleh dibuang dengan segera. Anda boleh membuangnya dengan segera dibungkus dengan kertas atau plastik yang mesra alam.

Namun, bagi sesetengah orang masih selesa untuk mencucinya terlebih dahulu kerana dianggap lebih bersih. Di samping itu, mencuci darah kotor pada pembalut juga sering dikaitkan dengan perkara mistik yang telah lama dipercayai.

Seperti yang dijelaskan di atas, kedua-dua tabiat ini dibenarkan. Tidak ada yang salah dengan anda yang ingin segera membuang pembalut kerana fungsinya hanya untuk sekali pakai.

Begitu juga bagi mereka yang ingin mencucinya terlebih dahulu, tetapi perhatikan cara mencucinya dengan selamat agar tidak menyebabkan penyakit, ya.

Cara membuang pembalut dengan betul dan selamat

Melancarkan penjelasan dari halaman Sofy, pembalut diperbuat daripada bahan yang memerlukan anda membuangnya dengan selamat. Berikut adalah beberapa petua selamat yang boleh anda ikuti sebelum membuang pembalut:

Gunakan penutup tangan

Pertama sekali, semasa mencuci pembalut terpakai, pastikan tangan anda ditutup dengan betul. Gunakan apa-apa jenis penutup plastik. Kebersihan diri adalah yang paling penting.

Balut pembalut dengan beg

Sebelum membuang pembalut anda, pastikan anda membungkusnya dengan plastik atau kertas yang mesra alam.

Buang produk ke dalam tong sampah dan pastikan semuanya bersih dan bersih. Simpan dua tong berasingan supaya anda boleh membuang sampah dan produk kebersihan anda secara berasingan.

Jangan membuang pembalut bekas ke dalam tandas, kerana ia boleh menyebabkan penyumbatan besar, melimpah, dan akhirnya merosakkan bilik mandi.

Bersihkan tong sampah setiap 2 hari

Tujuan membersihkan sampah setiap 2 hari adalah untuk membantu mencegah bau busuk dan pelepasan penyakit bawaan udara.

Akhir sekali, pastikan anda selalu mencuci tangan setelah membuang pembalut terpakai untuk menjaga kebersihan dan mengelakkan pelbagai penyakit yang boleh menular melalui darah kotor di serbet pembersih.

Baca juga: Pembalut Kain: Tambahan dan Kekurangan Penggunaannya yang Perlu Anda Ketahui

Sebab menukar tuala wanita setiap 4 hingga 8 jam

Menukar alas setiap 4 hingga 8 jam terutama pada awal haid adalah kebersihan yang baik dan membantu mencegah bau busuk.

Menukar pad dengan kerap juga membantu mencegah kebocoran tidak sengaja semasa anda dalam perjalanan. Sekiranya haid anda tiba-tiba menjadi lebih berat apabila anda tidak menyangka, sangat digalakkan memakai pad baru untuk menyerap aliran tambahan.

Sehingga kini diketahui bahawa sebilangan gadis merasa malu kerana terpaksa membawa atau menukar tuala wanita di sekolah. Tetapi sebagai alternatif, anda boleh mula menyimpan pembalut dalam beg solek kecil atau kantung jadi tidak ada yang akan melihatnya.

Begitu juga, semasa anda akan membuka pembalut di bilik mandi, tidak mungkin ada orang yang mendengar apa yang anda lakukan. Dan ini bukan perkara tabu kerana setiap wanita diharuskan menukar pembalut ketika dia sedang haid.

Seperti perkara lain yang mungkin kelihatan janggal pada mulanya, menukar pembalut di sekolah menjadi lebih mudah apabila anda sudah biasa. Utamakan kebersihan dan kesihatan bahagian sensitif, kerana akan memberi kesan kepada kesihatan tubuh.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!