Kesihatan

Bunyi Angin Kerap di Telinga? Ternyata inilah penyebabnya!

Terdapat banyak bunyi aneh yang dapat anda dengar di telinga anda, dari dering hingga suara gemuruh yang menyerupai angin. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari mekanisme pertahanan tubuh hingga masalah kesihatan.

Pada sesetengah orang, bunyi ini lebih kerap berlaku berbanding yang lain. Ia boleh terus hilang atau hilang dan hilang dengan sendirinya.

Baca Juga: Kuat dan Mudah, Inilah Cara Yang Betul untuk Mengatasi Telinga Yang Tersekat

Punca bunyi angin di telinga

Suara yang timbul di telinga dapat menyerupai suara angin, deringan atau suara air yang mengalir. Sebabnya termasuk:

Mekanisme pertahanan telinga

Suara gemuruh yang timbul di telinga dapat menjadi mekanisme pertahanan yang dilakukan oleh tubuh. Kerana kadang-kadang suara yang anda dengar dari luar terlalu kuat dan boleh merosakkan telinga anda.

Oleh itu telinga akan mengurangkan risiko kerosakan dengan mengontrak otot di telinga untuk mengurangkan atau meredam suara yang masuk ke telinga. Otot yang berfungsi dipanggil tensor tympani.

Otot ini berfungsi menarik tulang tukul (yang bertanggungjawab untuk mendengar) menjauh dari gendang telinga. Akibatnya, gendang telinga tidak dapat bergetar seperti biasa.

Jarak dari tulang tukul juga memberikan kesan peredam sehingga terdengar bunyi seperti bergemuruh. Walaupun tidak semua orang mengalaminya, biasanya terjadi ketika anda mengunyah, batuk, menguap atau menjerit.

Masalah kesihatan

Kadang kala, bunyi angin di telinga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan seperti:

Jangkitan telinga

Jangkitan di telinga tengah atau otitis media dapat terjadi apabila ada cairan di gendang telinga anda yang tidak dapat mengalir. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit di telinga, sensasi kenyang di telinga hingga masalah pendengaran.

Kadang kala, masalah pendengaran yang berlaku boleh membuat anda merasakan sensasi seperti bunyi gemuruh di telinga anda.

Penyakit Meniere

Penyakit ini adalah gangguan pada telinga dalam yang biasanya menyerang sebelah telinga. Gejala penyakit ini termasuk pening, dering di telinga, kehilangan pendengaran, sensasi kenyang atau tersumbat di telinga.

Sensasi kepenuhan atau penyumbatan di telinga kadang-kadang menyebabkan bunyi seperti gemuruh angin.

Bolehkah bunyi ini dikawal?

Kadang-kadang, anda dapat mengawal bunyi angin di telinga anda, anda tahu. Sebilangan orang dapat mengawal pengecutan otot tensor tympani di telinga sesuka hati.

Sebilangan orang mungkin melakukan ini tanpa menyedarinya. Mereka kadang-kadang mengalami sensasi bunyi angin di telinga tanpa menyedari bahawa itu disebabkan oleh perbuatan mereka sendiri.

Untuk mengetahui sama ada anda seorang yang dapat mengawal otot tensor tympani, cubalah melakukan aktiviti yang boleh mencetuskan sensasi ini, seperti mengunyah, batuk, menguap atau menjerit.

Adakah bunyi angin ini bermaksud tinitus?

Tinnitus adalah keadaan yang menyebabkan anda mendengar suara di telinga anda walaupun tidak ada suara di sekitar anda. Kadang-kadang suara ini adalah suara deringan atau juga berdering, mendesis, bergemuruh dengan suara whoosh.

Penyebab tinnitus pada setiap orang berbeza, kadang-kadang boleh disebabkan oleh kelainan pada saluran darah atau masalah pada otot di telinga. Salah satu otot yang boleh menjadi masalah adalah otot tensor tympani.

Bunyi angin bergemuruh di telinga juga disebabkan oleh tinnitus. Itu bererti, kemunculan suara ini tidak ada kaitan dengan aktiviti mengunyah atau menguap yang dapat mencetuskan suara gemuruh ini.

Baca Juga: Telinga Rasa Panas? Ini boleh menjadi 7 faktor yang menyebabkannya dari pihak perubatan!

Bagaimana untuk mengatasi ini?

Sebilangan besar penyebab bunyi angin di telinga bukanlah masalah kesihatan yang serius. Walaupun penyebabnya adalah tinitus, gejala biasanya tidak menimbulkan masalah fizikal, tetapi hanya menjengkelkan dan tidak selesa.

Anda boleh mengelakkan sensasi ini timbul dengan mengelakkan pendedahan kepada sumber bunyi atau aktiviti yang berisik dan berpotensi merosakkan telinga. Sekiranya anda tahu anda akan pergi ke tempat yang bising, maka pakai penutup telinga.

Walaupun begitu, anda mesti berjaga-jaga dengan potensi penyakit yang boleh menyebabkan bunyi angin di telinga. Oleh itu, jika gejala ini berlaku, anda mesti berjumpa doktor dengan segera:

  • Demam yang boleh menunjukkan jangkitan pada badan
  • Masalah dengan baki anda
  • Suara gemuruh atau dering di telinga yang mengganggu aktiviti harian anda.

Itu sahaja mengenai masalah bunyi angin di telinga yang mesti anda fahami. Sentiasa perhatikan potensi penyakit di telinga, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.