Kesihatan

Ciri-ciri Kolesterol Tinggi: Gejala Pencegahan

Kolesterol tinggi bukanlah sesuatu yang baik untuk kesihatan, kerana ia boleh menjadi pintu masuk untuk masuknya pelbagai penyakit. Ayuh, ketahui ciri-ciri kolesterol tinggi dan risiko masalah kesihatan yang boleh timbul.

Ciri-ciri kolesterol tinggi

Tidak semua ciri kolesterol tinggi dapat dilihat atau dirasakan. Walau bagaimanapun, beberapa tanda dapat dikenali dari perubahan yang muncul di badan, seperti:

1. lebam pada kulit

Ciri pertama kolesterol tinggi yang dapat anda ketahui ialah penampilan ketulan pada kulit. Keadaan ini dipanggil xanthoma, iaitu kehadiran lemak yang berkembang di bawah lapisan permukaan kulit.

Xanthomas sering muncul di kawasan sendi, seperti siku, lutut, lengan, dan kaki. Ukurannya sendiri bervariasi, mulai dari sekecil biji kacang hingga sebesar anggur. Pembengkakan pada kulit ini muncul dengan warna kuning-oren kekuningan.

2. Ciri kolesterol tinggi pada mata

Satu lagi ciri kolesterol tinggi yang dapat anda ketahui adalah penampilan lingkaran putih di kawasan kornea. Tanda-tanda ini lebih biasa pada orang di bawah usia 30 tahun, walaupun ia juga boleh berlaku pada orang berusia 50 tahun ke atas.

Anda boleh mula mengambil cermin dan memeriksa keadaan di sekitar mata anda. Bulatan putih ini boleh menjadi separuh atau bulatan penuh. Walaupun begitu, lingkaran di kawasan kornea tidak semestinya merupakan gejala kolesterol tinggi, tetapi juga boleh disebabkan oleh penyakit lain.

3. Titik di bawah kelopak

Masih di sekitar mata, arahkan pandangan anda ke kawasan di bawah penutup. Seseorang yang mempunyai kolesterol tinggi akan mengalami ruam atau tompok kuning di bawah penutupnya. Tanda-tanda ini biasanya muncul pada orang di bawah usia 30 tahun.

Tetapi, jangan tergesa-gesa untuk menyimpulkan bahawa ruam adalah tanda kolesterol tinggi. Sebaiknya periksa dengan doktor untuk memastikan apa yang sebenarnya berlaku.

4. Letih dengan mudah

Penat. Sumber gambar: www.renewalandreward.com

Tahukah anda bahawa keletihan adalah salah satu ciri kolesterol tinggi? Kolesterol tinggi boleh menyebabkan penumpukan plak pada saluran darah. Akibatnya, darah tidak dapat mengalir dengan lancar.

Bekalan oksigen juga akan berkurang. Ini akan membuat anda merasa letih dengan mudah walaupun anda tidak melakukan kerja berat. Sekiranya anda sering merasakan gejala ini, segera periksa kadar kolesterol anda, ya!

5. Tekanan darah tidak stabil

Ciri kolesterol tinggi seterusnya adalah tekanan darah yang tidak stabil. Penyebabnya sama dengan gejala sebelumnya, iaitu penumpukan plak di saluran darah. Dengan penyempitan arteri, jantung terpaksa mengepam darah lebih keras daripada biasa.

Akibatnya, tekanan darah menjadi tidak stabil. Dalam kes ini, tekanan darah tinggi berlaku lebih kerap daripada tekanan darah rendah.

6. Ciri-ciri kolesterol tinggi di dada

Masih berkaitan dengan dua titik sebelumnya, kolesterol tinggi juga boleh menyebabkan sakit dada yang teruk. Bagaimana ia berlaku? Sekali lagi, penumpukan plak kolesterol adalah penyebab utama. Penebalan arteri kerana plak yang menumpuk menjadikan darah beku di kawasan jantung.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 7 gejala demam kepialu pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan!

Komplikasi kolesterol tinggi

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, kolesterol tinggi boleh menyebabkan komplikasi. Beberapa penyakit yang sering timbul kerana kadar kolesterol tinggi adalah:

  • Serangan jantung. Ini boleh berlaku kerana penumpukan plak di arteri yang membuat darah beku. Akibatnya, aliran darah ke jantung terganggu. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh mengakibatkan kematian, bahkan kematian.
  • Pukulan. Penyakit ini berlaku kerana penyumbatan arteri yang menghalang darah mengalir ke otak. Akibatnya, beberapa organ dalam tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik.

Pencetus kolesterol tinggi yang lain

Selain makanan, kadar kolesterol tinggi dapat timbul disebabkan oleh beberapa faktor pendorong lain, seperti:

  • Obesiti. Seseorang dengan indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih sangat terdedah kepada peningkatan kadar kolesterol.
  • Asap. Nikotin boleh merosakkan dinding saluran darah, boleh mencetuskan penumpukan plak dan meningkatkan kadar kolesterol.
  • Diabetes. Gula darah tinggi dapat menurunkan kolesterol baik (HDL) dan meningkatkan kolesterol jahat (LDL).

Baca juga: Strok bukan hanya untuk orang tua, golongan muda juga boleh mengenali simptomnya

Langkah berjaga-jaga

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menjelaskan bahwa salah satu faktor yang memicu kolesterol tinggi yang jarang disedari adalah gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, makan makanan dengan lemak tepu tinggi dan kurang bersenam.

Kolesterol tinggi sebenarnya dapat dicegah atau dihindari dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Kemudian, hadkan makanan yang mengandungi garam yang tinggi, dan beralih ke makanan yang sihat (sayur-sayuran, buah, dan biji-bijian).

Bukan hanya itu, pengambilan lemak juga harus terhad, terutama lemak haiwan. Mengurangkan merokok dan menghentikan kebiasaan minum minuman beralkohol juga dapat menjauhkan anda dari kolesterol tinggi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!