Kesihatan

Pengambilan ubat selepas minum kopi, apa kesannya terhadap kesihatan?

Mungkin bagi sesetengah orang, kebiasaan yang satu ini sering dilakukan. Walaupun kekerapan mengambil ubat setelah minum kopi boleh membahayakan kesihatan tubuh, anda tahu.

Supaya anda lebih memahami, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca Juga: Suka Minum Kopi? Pertama-tama Fahami Kesan Kafein pada Badan Anda

Adakah selamat mengambil ubat selepas minum kopi?

Pengambilan ubat bersama dengan minum kopi boleh berisiko membahayakan tubuh. Kafein dalam kopi boleh mengganggu penyerapan ubat di perut dan usus kecil, jadi ubat tersebut mungkin tidak berfungsi dengan berkesan dalam mengatasi penyakit yang dialami.

Kafein dalam kopi juga merupakan perangsang. Bersama dengan pengambilan ubat, ini boleh menyebabkan degupan jantung meningkat secara mendadak.

Sekiranya dalam kes yang teruk, ini boleh mencetuskan keracunan kafein kerana interaksi antara keduanya.

Adapun beberapa ubat yang tidak boleh dikonsumsi setelah minum kopi, termasuk antidepresan, estrogen, pengencer darah, quinolones, dan ubat-ubatan untuk merawat gangguan tiroid dan osteoporosis.

Bilakah waktu yang tepat untuk minum ubat setelah minum kopi?

Selepas anda minum kopi, anda harus menunggu 3-4 jam sebelum mengambil ubat. Tetapi jika anda ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda secara langsung mengenai masa yang selamat untuk minum kopi sebelum atau selepas minum ubat.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian adalah peraturan pengambilan ubat yang tertera pada label pembungkusan. Terutama jika anda mengambil ubat tanpa preskripsi doktor yang banyak dijual di farmasi atau pasar.

Juga, ketahui apakah ubat itu harus diminum sebelum atau selepas makan. Sama pentingnya, pastikan ubat yang anda gunakan sesuai dengan jenis penyakit.

Lebih baik minum ubat terbaik dengan air, bukan kopi, teh, jus, susu, terutama minuman ringan. Ini supaya proses penyerapan ubat dalam badan tidak terhambat.

Kesan sampingan pengambilan ubat dan kopi

Selain masalah dengan degupan jantung, terdapat beberapa kesan sampingan lain yang boleh disebabkan oleh pengambilan ubat bersama dengan minum kopi, termasuk:

  • Sekiranya anda minum kopi dengan asetaminofen, ia boleh menyebabkan kerosakan hati
  • Mengambil kopi pada masa yang sama dengan ciprofloxacin dapat menyebabkan sakit kepala, insomnia, dan tekanan darah tinggi
  • Minum kopi pada masa yang sama dengan mengambil ubat jenis anagrelide dapat memicu pembengkakan, tekanan darah rendah, peningkatan degupan jantung, dan degupan jantung yang tidak teratur.
  • Minum kopi dengan ubat jenis teofilin dapat menyebabkan kesan sampingan dari mual, gegaran, muntah, insomnia, dan kejang
  • Minum kopi dan ubat jenis enoxacin boleh menyebabkan gejala overdosis ubat
  • Minum kopi sebelum mengambil antibiotik boleh menyebabkan seseorang mengalami kegelisahan dan sukar tidur

Oleh itu, lebih baik sebelum anda memutuskan untuk minum kopi atau tidak semasa mengambil ubat, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Biasanya doktor akan mengesyorkan dos kopi dan masa yang tepat untuk minum kopi semasa anda menjalani terapi dengan ubat-ubatan tertentu.

Jangan biarkan anda melakukan ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda, kerana boleh membahayakan keadaan kesihatan anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!