Kesihatan

Jangan risau! Berikut adalah 7 Cara Merawat Luka Diabetes untuk Pemulihan Cepat

Mengubati luka diabetes bukanlah perkara yang mudah, kerana memerlukan proses yang panjang. Penyembuhan luka yang biasanya berlaku di kaki menjadi perlahan kerana sistem ketahanan badan semakin lemah.

Luka juga mudah membesar dan merebak ke kawasan sekitarnya. Oleh itu, beberapa langkah diperlukan untuk merawat luka diabetes dengan betul. Ayuh, lihat bagaimana merawat luka diabetes berikut.

1. Bersihkan luka

Perkara pertama yang harus anda lakukan sebaik sahaja anda merasakan sakit pada kaki anda adalah membasuhnya dengan bersih. Gunakan air rebusan atau air suam bersih (sesuai untuk diminum), tidak panas. Adalah idea yang baik untuk melakukannya dengan menggunakan air mengalir.

Sekiranya anda mempunyai penyelesaian antiseptik, ini dapat membantu membunuh kuman dan bakteria yang boleh menjadikan luka lebih teruk. Beri antiseptik perlahan untuk mengelakkan sengatan berlebihan.

Luka yang tidak dibersihkan segera memudahkan kuman dan bakteria di sekitarnya membiak.

2. Mengubati luka diabetes menggunakan pelembap

Selepas mencuci dengan air suam dan antiseptik, anda boleh mula menggunakan pelembap dalam jumlah yang mencukupi.

Pelembap itu sendiri berfungsi untuk menjaga permukaan kulit lembut dan mencegah kerengsaan yang disebabkan oleh geseran.

Tetapi, jangan sekali-kali menggunakan pelembap di antara jari kaki, okey? Ini boleh mencetuskan pertumbuhan kulat. Lakukan langkah ini secara berkala untuk mengelakkan keradangan pada luka.

Baca juga: 6 Kesalahan dalam Pengubatan yang Memburukkan Diabetes

3. Mengubati luka diabetes dengan pembalut

Menggunakan pembalut. Sumber gambar: www.health.harvard.edu

Untuk mengelakkan luka terkena bakteria dan kuman setelah membersihkannya, anda boleh menutupnya dengan pembalut atau kain kasa. Tutup dengan pembalut menggunakan pita perubatan over-the-counter, tetapi jangan mengikatnya terlalu ketat.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu memperhatikan kebersihan pembalut atau penutup luka yang telah digunakan. Ganti dengan pembalut atau kain kasa yang baru selepas setiap mandi agar tidak menjadi tempat baru bakteria berkumpul.

4. Jangan memberi tekanan pada luka

Mengubati luka diabetes tidak hanya berkaitan dengan ubat-ubatan. Apa yang perlu dipertimbangkan adalah mengurangkan tekanan pada bahagian yang cedera.

Contohnya, apabila anda mengalami luka pada satu kaki, gunakan kaki yang lain untuk menopang berat badan anda semasa menjalankan aktiviti.

Selain itu, tekanan pada luka dapat terjadi ketika memakai stoking yang ketat. Ini boleh menjadikan luka lebih teruk dan sukar untuk sembuh.

Sebaiknya gunakan lapisan pelindung di atas luka sebelum memakai stoking. Ini dapat mencegah atau mengurangkan beban pada luka itu sendiri.

Sebaliknya, Kementerian Kesehatan Indonesia juga menyarankan agar anda perlu menggunakan kasut atau alas kaki yang selesa. Selesa dalam kes ini bermaksud mempunyai ukuran yang tepat dan tidak sesak ketika digunakan.

5. Kenali jangkitan yang berlaku

Luka di kaki adalah simptom biasa yang dialami oleh beberapa orang yang menghidap diabetes. Walau bagaimanapun, sering tidak disedari bahawa kecederaan kaki boleh disebabkan oleh banyak faktor, jadi rawatannya mungkin berbeza.

Apabila terdapat bahagian badan yang cedera, kenal pasti jenisnya, sama ada luka kecil, jangkitan, atau ada tanda-tanda lain. Sekiranya ragu-ragu, segera hubungi doktor anda.

Yang perlu diingat adalah jangan menyentuh luka dengan kerap dengan tangan anda, kerana boleh menjadi tempat berkumpulnya kuman. Sekiranya terpaksa, segera cuci luka dengan antiseptik dan tutup dengan pembalut.

6. Mengubati luka diabetes dengan antibiotik

Sekiranya anda berada di bawah pengawasan doktor, anda cenderung mengambil antibiotik yang menghalang pertumbuhan atau membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Perkara yang perlu diingat, jangan sekali-kali meninggalkan antibiotik yang diberikan oleh doktor. Ini bermaksud bahawa jika doktor memberikan sejumlah antibiotik, anda harus menyelesaikannya walaupun luka semakin baik.

Penggunaan antibiotik sehingga habis dapat mencegah jangkitan berulang. Pastikan minum antibiotik selalu dengan nasihat doktor.

Sekiranya tidak seperti yang disarankan oleh doktor, tubuh akan menunjukkan daya tahan terhadap antibiotik sehingga ubat tersebut tidak berkesan untuk rawatan untuk waktu yang lama.

Baca juga: Bagi Pesakit Kencing Manis, Inilah Bahaya Minuman Fizzy Untuk Tubuh Anda

7. Periksa luka setiap hari

Perkara terakhir yang perlu dilakukan untuk merawat luka diabetes adalah dengan memeriksa jangkitan setiap hari. Sekiranya tidak bertambah baik, ini bermakna luka memerlukan rawatan yang lebih serius.

Periksa juga tahap keparahan, seperti demam, bengkak, sakit, nanah atau bau busuk, bintik yang timbul, dan ruam merah.

Petikan Pengurusan Kendiri Diabetes, lebih daripada 80 peratus amputasi kaki bermula dengan luka yang tidak sembuh.

Itulah tujuh langkah untuk merawat luka diabetes yang boleh anda lakukan secara bebas. Anda juga boleh melakukan pencegahan dengan mengawal kadar gula dalam darah dan makan makanan berkhasiat. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!