Kesihatan

Ciri-ciri Kekangan Saraf: Berhati-hati dengan Gejala, Punca dan Cara Mengatasinya

Penyempitan saraf yang berlaku boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Mengetahui ciri-ciri penyempitan saraf sejak awal adalah penting. Ini berguna agar anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat.

Oleh itu, agar anda lebih memahami mengenai ciri-ciri penyempitan saraf, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Jangan Panik! Inilah Cara Mengatasi Saraf yang Terjepit di Pinggang Belakang

Kenali penyempitan saraf

Penyempitan saraf dapat terjadi apabila tekanan terlalu banyak diberikan pada saraf oleh tisu sekitarnya, seperti tulang, tulang rawan, otot, atau tendon. Keadaan ini lebih dikenali sebagai saraf terjepit.

Perlu diketahui, saraf yang terjepit dapat terjadi di beberapa bahagian badan. Sebagai contoh, cakera herniated yang berlaku di bahagian bawah tulang belakang. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan yang memancar ke bahagian belakang kaki.

Lain daripada itu, sindrom terowong karpal atau keadaan yang boleh menyebabkan rasa sakit, kesemutan, atau bahkan mati rasa di tangan dan jari juga boleh berlaku jika penyempitan saraf berlaku di pergelangan tangan.

Kebanyakan saraf yang dicubit berasal dari leher, juga dikenali sebagai radiculopathy serviks, punggung tengah atas atau radikulopati toraks, dan radikulopati punggung bawah atau lumbal.

Sebelum mengetahui ciri-ciri penyempitan saraf, ketahui terlebih dahulu penyebabnya

Saraf adalah bahagian yang paling rapuh dalam badan. Saraf dapat bergerak melalui ruang yang ketat, tetapi saraf mempunyai sedikit tisu lembut untuk melindunginya.

Seperti diketahui bahawa, penyempitan saraf atau penyempitan saraf dapat terjadi jika ada tekanan (mampatan) yang terjadi pada saraf.

Dalam beberapa kes, tisu yang memberi tekanan boleh menjadi tulang atau tulang rawan. Manakala dalam kes lain, boleh berupa otot atau tendon.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan penyempitan saraf, antaranya:

  • Artritis reumatoid: Boleh menyebabkan keradangan pada sendi, sehingga dapat memberi tekanan pada saraf di sekitarnya
  • Kecederaan: Kecederaan dari sukan atau kemalangan juga boleh menyebabkan saraf terjepit
  • Tekanan pada gerakan berulang: Contohnya, menaip pada papan kekunci untuk masa yang lama. Ini boleh menyebabkan tekanan pada pergelangan tangan
  • Obesiti: Berat badan yang berlebihan dapat memberi tekanan pada saraf

Apakah ciri-ciri penyempitan saraf?

Ciri-ciri penyempitan saraf berbeza-beza. Mengetahui tanda-tanda penyempitan saraf dengan segera dapat membantu anda untuk mengatasinya lebih awal.

Melancarkan dari halaman WebMD, kesakitan adalah satu-satunya ciri penyempitan saraf. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ada kemungkinan seseorang dapat merasakan gejala lain tanpa disertai dengan rasa sakit.

Inilah ciri-ciri penyempitan saraf yang perlu anda ketahui.

  • Sakit di kawasan tekanan, seperti leher atau punggung bawah
  • Rasa kebas atau berkurangnya sensasi di kawasan yang disediakan oleh saraf
  • Kesakitan tajam atau sensasi terbakar, yang mungkin memancar ke luar
  • Kesemutan atau sensasi seperti jarum
  • Otot di kawasan yang terjejas mungkin menjadi lemah

Tanda-tanda atau gejala penyempitan saraf biasanya muncul secara beransur-ansur. Keamatan simptom bergantung pada kedudukan badan, misalnya, jika anda berusaha melakukan pergerakan tertentu seperti memusingkan atau meregangkan leher anda, gejalanya akan terasa lebih teruk.

Baca juga: Waspada Pemain Dalam Talian! Penyakit tangan ini menggegarkan anda

Apakah bahaya penyempitan saraf?

Dilaporkan dari Klinik Mayo, jika penyempitan saraf berlaku untuk waktu yang singkat, ia tidak menyebabkan kerosakan kekal. Apabila tekanan dikurangkan, fungsi saraf dapat kembali normal.

Namun, jika tekanan pada saraf berterusan, sakit kronik dan kerosakan saraf kekal dapat terjadi. Oleh itu, anda harus segera menghubungi doktor anda sekiranya penyempitan saraf berlangsung lama, atau tidak bertindak balas terhadap rawatan yang telah dilakukan.

Cara merawat penyempitan saraf

Sama seperti gejala saraf terjepit berbeza, rawatan untuk saraf terjepit berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya dan seberapa parah keadaannya. Beberapa rawatan untuk merawat keadaan ini termasuk:

1. Laraskan postur badan

Cara pertama yang boleh anda lakukan ialah menyesuaikan postur badan anda. Mengubah cara anda duduk atau berdiri dapat mengurangkan kesakitan.

2. Rehat

Rehat yang mencukupi adalah perkara lain yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini. Sebaiknya elakkan aktiviti yang boleh memburukkan lagi gejala anda.

3. Ubat-ubatan tertentu

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen dapat membantu mengurangkan kesakitan. Namun, lebih baik sebelum mengambil ubat, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

4. Terapi fizikal

Ahli terapi fizikal dapat membantu anda mengetahui latihan apa yang dapat mengurangkan tekanan pada saraf.

5. Operasi

Pembedahan adalah rawatan yang dilakukan sekiranya rawatan bukan pembedahan tidak dapat mengurangkan tekanan pada saraf. Jenis pembedahan yang dilakukan bergantung pada lokasi penyempitan saraf.

Itulah beberapa maklumat mengenai ciri penyempitan saraf, penyebabnya, dan cara mengatasinya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!