Kesihatan

7 Kebaikan Kuning Telur untuk Kesihatan: Meningkatkan Kekebalan Tubuh kepada Jantung yang Sihat

Telur adalah salah satu makanan kegemaran banyak orang. Tidak kurang dari putih telur, faedah kuning telur untuk kesihatan sangat banyak, anda tahu! Bermula dari kaya dengan nutrien hingga dapat membantu menjaga kesihatan mata.

Oleh itu, untuk mengetahui pelbagai faedah kuning telur, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Benarkah Dibolehkan Makan Telur Setiap Hari? Inilah jawapannya

Kandungan pemakanan kuning telur

Anda harus tahu bahawa kandungan nutrisi kuning telur bergantung pada ukuran, asal, dan kaedah memproses telur. Satu kuning telur mentah besar mengandungi:

 • 55 kalori
 • 2.70 g protein
 • 4.51 g lemak
 • 184 mg kolesterol
 • 0.61 g karbohidrat
 • 0.10 g gula
 • 0 g serat makanan

Bukan hanya itu, kuning telur juga mengandungi mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, ini termasuk kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, natrium, zink. Sebaliknya, kuning telur juga merupakan sumber vitamin yang sangat banyak.

Telur itik, puyuh, dan telur ayam belanda mengandungi lebih banyak nutrien daripada telur ayam.

Manfaat kuning telur untuk kesihatan

Ia mempunyai banyak kandungan nutrisi, jadi tidak hairanlah jika kuning telur sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Sebenarnya, tinjauan 2019 menunjukkan bahawa sebahagian besar nutrien dalam telur terdapat di kuning telur.

Inilah pelbagai faedah kesihatan kuning telur yang mesti anda ketahui.

1. Mengandungi lebih banyak vitamin

Berbanding dengan putih telur, kuning telur mengandungi lebih banyak vitamin. Dalam satu kuning telur (17 g) malah mengandungi:

 • Vitamin B1 (thiamin): 0.030 mg
 • Vitamin B2 (ribovlafin): 0.090 mg
 • Vitamin B3 (niasin): 0.004 mg
 • Vitamin B6: 0.060 mg
 • Vitamin B12: 0.332 mcg
 • Vitamin A: 64.8 mcg
 • Vitamin E: 0.439 mg
 • Vitamin D(D2 dan D3): 0.918 mcg
 • Vitamin K: 0.119 mcg

Anda perlu tahu bahawa vitamin A, D, E, dan K hanya boleh didapati di kuning telur dan bukan pada putih telur. Sebenarnya, kuning telur adalah salah satu makanan yang mengandungi vitamin D semula jadi.

2. Mengurangkan risiko gangguan pencernaan

Manfaat kuning telur ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan protein dalam kuning telur, seperti phosvitin. Bahan ini dapat membantu mengurangkan bilangan sebatian dalam badan yang menyebabkan keradangan.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan, salah satu kelebihan kuning telur

Sebatian tertentu yang dikenali sebagai glikopeptida sulfat ada di kuning telur. Ini dapat membantu merangsang pengeluaran makrofag, yang merupakan sel dalam sistem imun yang berperanan melindungi tubuh dari jangkitan dan penyakit.

4. Membantu menstabilkan tekanan darah

Melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, tinjauan menyatakan bahawa kuning telur mengandungi beberapa sebatian yang dikenali sebagai peptida. Sebatian ini dapat membantu mengurangkan tekanan darah dengan ketara dalam kajian haiwan.

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko penyakit jantung.

Baca juga: 10 Khasiat Telur, Makanan Super Kaya dengan Nutrien untuk Kesihatan

5. Mengandungi kolin

Kolin adalah nutrien yang sangat penting yang diperlukan oleh tubuh dan sering dikelompokkan dengan vitamin B.

Kolin dapat membantu membina membran sel dan berperanan dalam penghasilan molekul isyarat di otak, bersama dengan fungsi lain yang dimilikinya. Tidak hanya terdapat pada kuning telur, kolin juga terdapat pada putih telur.

Walau bagaimanapun, Shilpa Arora ND, seorang pengamal kesihatan dan juga pakar pemakanan makrobiotik mengatakan bahawa sumber utama kolin terdapat pada kuning telur.

Selanjutnya, dia juga mengatakan bahawa semasa kehamilan dan menyusui, pengambilan kolin yang mencukupi sangat penting. Kerana, kolin berperanan dalam perkembangan otak.

6. Menjaga kesihatan jantung

Vitamin, mineral dan nutrien lain yang terdapat di kuning telur dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung. Sebaliknya, kuning telur juga dapat membantu mengatur fungsi jantung sehingga dapat berfungsi dengan baik. Manfaat ini adalah kerana kandungan kolin dalam kuning telur.

Di samping itu, kajian yang dilakukan oleh Universiti Carolina Utara, Amerika Syarikat mendapati bahawa wanita yang mengambil pengambilan kolin yang mencukupi, 24 persen cenderung untuk menghidap barah payudara berbanding dengan wanita yang tidak mendapat cukup kolin.

7. Menjaga kesihatan mata

Karotenoid dalam kuning telur, terutama lutein dan zeaxanthin, memberikan manfaat lain dari kuning telur, yang dapat membantu meningkatkan kesihatan mata.

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan lutein dan zeaxanthin dalam jumlah yang mencukupi dapat mengurangkan risiko katarak dan degenerasi makula, dua gangguan mata yang biasa.

Lutein dan zeaxanthin bertindak sebagai antioksidan pada mata dan dapat membantu melindungi daripada radikal bebas yang mengganggu fungsi retina.

Satu kajian mendapati bahawa mengambil kira-kira 1,3 kuning telur sehari selama 4,5 minggu meningkatkan kadar lutein dalam darah sebanyak 28-50 persen dan zeaxanthin sebanyak 114-142 persen.

Itulah beberapa kelebihan kuning telur untuk kesihatan tubuh. Walaupun mempunyai banyak faedah, anda tidak boleh mengonsumsi kuning telur secara berlebihan, ya. Ini kerana kuning telur tinggi kolesterol.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!