Kesihatan

Ini adalah pertolongan cemas apabila anda disengat lebah

Rawatan untuk sengatan lebah atau tawon bergantung kepada keparahannya. Biasanya, sebahagian besar masalah yang memerlukan perhatian yang lebih serius berpunca dari reaksi alergi terhadap sengatan.

Dalam kebanyakan kes, komplikasi dari tindak balas akan bertindak balas dengan baik terhadap rawatan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertolongan cemas untuk sengatan lebah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Selalunya Pengambilan Gula ketika Tegas? Waspadalah terhadap Kesan dan Makanan Pengganti yang Betul!

Apakah pertolongan cemas untuk sengatan lebah?

Dilaporkan dari Healthline, seseorang yang terkena serangan lebah mungkin mengalami sakit tajam, bengkak, kemerahan, dan gatal di kawasan sengatan. Sekiranya anda alah pada lebah atau disengat berkali-kali, ia boleh menyebabkan masalah serius dan boleh mengancam nyawa.

Harap diperhatikan, apabila lebah madu menyengat, penyengat biasanya dilepaskan di kulit, akhirnya membunuh lebah itu sendiri. Sementara itu, tawon dan spesies lain tidak kehilangan penyengatnya, jadi mungkin memberi sengatan lebih dari sekali.

Sebilangan besar pelepasan lebah bagi seseorang yang tidak alah dapat dilakukan dengan mudah. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami alahan, anda mesti segera melakukan pertolongan cemas untuk sengatan lebah, dalam bentuk:

  • Singkirkan sengatan dengan segera. Sebilangan pakar mencadangkan mengambil hadiah dengan kad kredit.
  • Letakkan ais di bahagian sengat. Sapukan ais ke kawasan sengat selama 20 minit sekali setiap jam. Letakkan kain di antara ais dan kulit untuk mengelakkan kulit membeku.
  • Pengambilan dadah. Antihistamin seperti diphenhydramine atau loratadine akan membantu dengan gatal dan bengkak.
  • Gunakan ubat sakit. Mengambil acetaminophen atau ibuprofen dapat membantu menghilangkan rasa sakit akibat sengatan lebah.
  • Sapukan krim. Apabila disengat lebah, basuh kawasan itu dengan sabun dan air. Sapukan juga krim hidrokortison untuk melegakan kemerahan, gatal-gatal, dan bengkak.

Dalam beberapa kes sengatan serangga, biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan tambahan. Namun, jika simptom anda menjadi serius atau anda mengalami reaksi yang teruk, segera dapatkan rawatan perubatan untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.

Ubat rumah untuk sengatan lebah

Sebilangan besar ubat-ubatan rumah untuk gejala sengatan hanya diturunkan dari generasi ke generasi. Nah, beberapa cara untuk merawat sengatan lebah atau serangga lain secara bebas di rumah adalah seperti berikut:

Sayang

Madu terkenal dapat membantu menyembuhkan pelbagai jenis luka, sakit, dan gatal. Untuk merawat sengatan lebah dengan madu, anda boleh menggunakan sedikit ke kawasan yang terkena. Selepas itu, tutup dengan pembalut yang longgar dan biarkan sehingga satu jam.

Serbuk penaik

Pasta yang terbuat dari baking soda dan air dapat membantu meneutralkan racun lebah, serta mengurangkan rasa sakit, gatal-gatal, dan bengkak. Sapukan pasta soda penaik di kawasan yang terkena, tutup dengan pembalut, dan biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit.

epal sider cuka

Sebilangan orang percaya bahawa cuka sari apel dapat meneutralkan racun dari sengatan lebah. Caranya adalah dengan merendam kawasan yang terkena di lembangan larutan cuka sari apel sekurang-kurangnya 15 minit.

Di samping itu, anda juga boleh merendam pembalut atau kain dalam cuka dan kemudian menggunakan kawasan yang terkena.

Lidah Buaya

Tumbuhan herba ini terkenal dapat menenangkan kulit dan menghilangkan rasa sakit. Sekiranya anda mempunyai tanaman lidah buaya, potong daunnya dan peras gelnya terus ke kawasan yang terjejas.

Krim calendula

Krim ini adalah antiseptik yang digunakan untuk menyembuhkan luka kecil dan melegakan kerengsaan kulit. Sapukan krim terus pada sengatan dan tutup dengan pembalut.

Minyak pati lavender

Minyak jenis ini mempunyai sifat anti-radang sehingga dapat membantu mengurangkan pembengkakan.

Caranya cukup mudah, iaitu dengan mencairkan minyak dengan minyak pembawa, seperti minyak kelapa atau minyak zaitun. Sapukan beberapa titis campuran ini ke bahagian yang menyengat.

Minyak pokok teh

Antiseptik semula jadi ini dapat menghilangkan rasa sakit sehingga sesuai sebagai ubat untuk kulit yang terkena sengatan lebah. Campurkan dengan minyak pembawa dan sapukan beberapa tetes ke kawasan yang terjejas.

Baca juga: Cara Menggunakan Sarung Tangan ketika Berbelanja untuk Mencegah Penularan Virus Corona

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.