Kesihatan

Punca Kerongkong Merasa Ada Halangan: GERD hingga Penyakit Tiroid

Rasa benjolan di kerongkong anda boleh membuat anda merasa tidak selesa. Nampaknya, keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Lalu, bagaimana menyelesaikannya?

Sensasi benjolan di kerongkong juga dikenali sebagai sensasi globus atau globus pharyngeus. Sensasi globus pada dasarnya tidak menyakitkan, mengganggu pernafasan atau menelan. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini, lihat penjelasan lengkap di sini.

Baca juga: Mengapa sukar membuang air besar selepas pembedahan? 4 Faktor Ini Sebab!

Punca kerongkong terasa seperti ada sesuatu yang tersekat

Anda perlu tahu bahawa benjolan di kerongkong anda boleh disebabkan oleh keadaan tertentu, termasuk:

1. Keradangan tekak

Keradangan tekak atau faring juga boleh menyebabkan kerengsaan. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan keradangan atau kerengsaan tekak, termasuk radang amandel atau faringitis.

Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan kepekaan di kerongkong.

2. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD)

Punca lain dari benjolan di kerongkong adalah GERD. GERD boleh berlaku kerana asid perut mengalir kembali ke dalam tiub yang menghubungkan perut dan mulut, iaitu esofagus.

Bukan hanya dapat menyebabkan sensasi tekak kental, GERD juga dapat menyebabkan kekejangan otot. GERD juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati), kesukaran menelan, atau regurgitasi makanan atau cecair berasid.

3. Pengurangan koordinasi otot

Otot di kerongkong anda yang santai dan menguncup dengan betul membolehkan anda menelan dengan betul.

Walau bagaimanapun, jika otot tekak berhenti berfungsi dengan baik, ini dapat memberi tekanan pada otot, yang boleh menyebabkan kerongkong terasa kental. Sensasi ini akan lebih ketara apabila anda menelan air liur.

4. Tekanan dan kebimbangan

Selain penyebab yang disebutkan di atas, tekanan dan kegelisahan juga boleh menyebabkan sensasi benjolan di kerongkong. Sebenarnya, ada kaitan antara keadaan psikologi dan sensasi globus.

Beberapa kajian mendapati bahawa tekanan psikologi seperti tekanan, kemurungan, dan kegelisahan dikaitkan dengan tahap sensasi globus yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan ini.

5. Penyakit tiroid

Dipetik dari Berita Perubatan Hari IniBenjolan di kerongkong mungkin dirasakan oleh seseorang yang mengalami gangguan tiroid, terutamanya dalam kes gangguan tiroid aktif dan selepas tiroidektomi, yang merupakan prosedur pembuangan tiroid lengkap atau separa.

Pada dasarnya, hubungan antara sensasi globus dan penyakit tiroid tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tiroidektomi sebenarnya dapat melegakan gejala dalam beberapa kes.

Baca juga: Mesti Tahu, Bolehkah Anda Mengambil Kapsul Perubatan dengan Membuka?

6. Titisan postnasal

Lendir yang berlebihan dari hidung dan sinus boleh terbentuk di bahagian belakang tekak. Keadaan ini dikenali sebagai titisan postnasal. Apabila lendir berada di kerongkong, ia boleh menyebabkan sensasi tekak kental dan peningkatan kepekaan.

7. Punca tekak lain terasa seperti ada sesuatu yang tersekat

Dalam kes yang jarang berlaku, benjolan di kerongkong disebabkan oleh tumor yang mempengaruhi tekak.

Bukan hanya itu, sisa makanan yang tersekat di kerongkong juga boleh menjadi penyebab lain, dalam hal ini, ini mesti segera diatasi. Kerana, sisa makanan yang tersekat berpotensi beralih dan menyekat saluran pernafasan.

Bagaimana cara mengatasi rasa benjolan di kerongkong?

Pada asasnya, rawatan sakit tekak bergantung pada penyebabnya. Contohnya, dalam kes GERD. Rasa benjolan di kerongkong anda akan hilang sekiranya GERD dirawat.

Mengunyah atau menelan makanan dan air minum juga dapat membantu melegakan simptom sekiranya terdapat serpihan makanan yang tersekat di kerongkong.

Sementara itu, dalam keadaan yang mempengaruhi psikologi, mengambil langkah untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan dapat mengurangkan gejala dengan ketara. Contohnya, terapi tingkah laku kognitif (CBT) atau ubat antidepresan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa cara tertentu untuk mengatasi benjolan di kerongkong tidak semestinya sesuai atau berkesan untuk semua keadaan. Oleh itu, langkah terbaik adalah berjumpa doktor.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai penyebab kerongkong merasa ada blok dan cara mengatasinya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!