Kesihatan

10 Perkara Ini Boleh Menjadi Penyebab Leukemia

Leukemia adalah barah darah yang timbul dari saraf tunjang, di mana sel darah merah dihasilkan. Penyebab leukemia ini boleh datang dari perkara mudah, anda tahu tanpa menyedarinya.

Berikut adalah penyebab leukemia yang perlu anda ketahui.

Penyebab Leukemia

1. Adakah anda pernah menjalani kemoterapi?

Kemoterapi adalah kaedah untuk merawat penyakit dengan menggunakan bahan kimia. Rawatan kemoterapi mempunyai beberapa kesan sampingan seperti keguguran rambut, mual, cirit-birit, dan jangkitan.

Walau bagaimanapun, kemoterapi juga mempunyai kesan sampingan yang lebih serius dan berbahaya, salah satunya meningkatkan risiko leukemia.

Menurut bahasa Indonesia Jurnal KanserSumsum tulang adalah bahagian badan yang paling mudah terdedah kepada kesan sampingan kemoterapi. Sifat kemoterapi secara langsung boleh mempengaruhi sumsum tulang, dan boleh menyebabkan penekanan pengeluaran sel darah.

Akibatnya, terdapat penurunan jumlah sel darah seperti anemia, leukopenia, dan neutropenia. Kiraan sel darah rendah adalah salah satu gejala awal leukemia.

2. Faktor genetik

Salah satu penyebab leukemia pada kanak-kanak adalah faktor genetik.

Menurut penyelidikan, kanak-kanak yang mempunyai kembar dengan leukemia sebelum usia 7 tahun mempunyai risiko 2 kali lebih tinggi terkena leukemia dibandingkan dengan kembar yang tidak menderita leukemia.

Orang dewasa yang mempunyai keluarga penderita leukemia juga mempunyai risiko terkena penyakit 2-4 kali lebih tinggi daripada mereka yang tidak mempunyai keluarga dengan leukemia.

3. Sinaran ion

Sinaran pengion adalah salah satu faktor penyebab leukemia. Jumlah risiko bergantung pada masa pendedahan, tahap radiasi, dan usia orang tersebut.

Menurut penyelidikan, tahap leukemia pada orang yang tinggal 1 km dari lokasi pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki, adalah 20 kali lebih tinggi daripada kejadian leukemia di lokasi lain.

Selain itu, leukemia juga dialami oleh banyak ahli radiologi dan orang yang melakukan terapi radiasi untuk mendapatkan rawatan.

4. Sinaran tidak mengion

Contoh sinaran bukan ion adalah sinaran medan elektromagnetik. Sinaran terdiri daripada medan elektrik dan magnet yang dapat meningkatkan risiko leukemia.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan kepada medan elektromagnetik mempunyai hubungan dengan leukemia pada kanak-kanak dan orang dewasa.

5. Penderitaan sindrom down

Hubungan antara sindrom down dan leukemia telah diketahui lebih dari 50 tahun. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pesakit sindrom down Risiko 10-20 kali lebih tinggi daripada populasi umum.

6. Alkohol

Wanita yang mengambil alkohol semasa mengandung boleh meningkatkan risiko terkena leukemia.

  • //www.shutterstock.com

Menurut penyelidikan, pengambilan alkohol bermula dari 1 bulan sebelum kehamilan hingga semasa kehamilan akan meningkatkan risiko leukemia pada kanak-kanak sehingga 2 kali ganda.

7. Sejarah pembiakan ibu bapa

Faktor pembiakan ibu bapa boleh mempengaruhi risiko leukemia pada kanak-kanak. Menurut penyelidikan, wanita yang mengalami 2 kali keguguran atau lebih mempunyai risiko lebih tinggi mempunyai anak dengan leukemia.

Faktor usia wanita juga mempengaruhi risiko leukemia pada kanak-kanak. Wanita yang berumur 35 tahun ke atas pada masa kehamilan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan anak dengan leukemia.

8. Kekurangan penyusuan

Penyusuan susu ibu adalah salah satu langkah pertama untuk menghasilkan imuniti pasif pada bayi baru lahir. Penyusuan susu ibu dapat melindungi anak-anak dari pelbagai jenis jangkitan.

Penyusuan lebih kerap dapat membantu merawat cirit-birit pada bayi. Sumber foto: Shutterstock

Menurut kajian yang melibatkan kanak-kanak berumur 0-14 tahun berkaitan dengan sejarah penyusuan, terdapat hubungan antara tempoh penyusuan dan kejadian leukemia.

Kanak-kanak yang disusui selama lebih dari 6 bulan mempunyai risiko leukemia lebih rendah daripada kanak-kanak yang disusui kurang dari 6 bulan.

9. Faktor ekonomi

Salah satu sebab utama kadar kelangsungan hidup pesakit leukemia yang rendah di Indonesia adalah penolakan rawatan. Ini boleh dikaitkan dengan faktor sosio-ekonomi masyarakat.

Satu kajian dilakukan di sebuah rumah sakit di Indonesia dengan 164 pasien didiagnosis menderita leukemia.

Dari semua pesakit, 32% menolak sebelum memulakan rawatan, 44% pada masa induksi, 14% dalam tempoh penggabungan, 4% pada masa reinduksi, dan 7% dalam tempoh pemeliharaan. Sebab penolakan rawatan adalah 95% kerana masalah ekonomi.

10. Penggunaan bahan kimia dalam isi rumah

Penggunaan bahan kimia di rumah adalah salah satu faktor peningkatan leukemia pada kanak-kanak.

Menurut satu kajian, ada kaitan antara leukemia dan pendedahan anak-anak terhadap racun perosak, cat, pewarna, dan petrol. Hasilnya ialah pendedahan bahan kimia rumah tangga berperanan dalam peningkatan leukemia.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.