Kesihatan

Cara Mengatasi Keseleo Kaki yang Bengkak, Ayuh, Lihat beberapa petua berikut

Mengatasi keseleo kaki yang bengkak mesti dilakukan dengan betul agar tidak memburukkan lagi keadaan. Keseleo kaki biasanya merupakan kecederaan pada jaringan tisu keras atau ligamen yang mengelilingi dan menghubungkan tulang kaki ke kaki.

Kecederaan boleh berlaku apabila memusingkan pergelangan kaki secara tidak sengaja. Baiklah, untuk mengetahui cara mengatasi kaki bengkak yang terseliuh, mari lihat penjelasan yang lebih lengkap di bawah.

Baca juga: Masih Keliru dengan Batu Kencing dan Batu Ginjal? Mari Fahami Perbezaannya!

Penyebab keseleo kaki bengkak

Dilaporkan oleh Healthline, keseleo pergelangan kaki sering terjadi ketika tiba-tiba memusingkan atau memaksa sendi keluar dari kedudukan normal. Semasa aktiviti fizikal, pergelangan kaki boleh berpusing ke dalam kerana pergerakan tiba-tiba atau tidak dijangka.

Keadaan ini boleh menyebabkan satu atau lebih ligamen di sekitar pergelangan kaki meregang atau terkoyak. Beberapa bahagian badan, seperti tendon, tulang rawan, dan saluran darah, juga mungkin mengalami kerosakan pada keseleo.

Pembengkakan kaki kerana keseleo boleh terjadi pada sesiapa sahaja dari kumpulan umur mana pun. Menyertai sukan, berjalan di permukaan yang tidak rata, atau bahkan memakai kasut yang tidak sesuai boleh mengakibatkan kecederaan seperti ini.

Bagaimana mengatasi kaki bengkak yang terseliuh?

Mengubati keseleo kaki yang bengkak dapat membantu meningkatkan pemulihan dan mencegah ketidakselesaan lebih lanjut. Oleh itu, penting untuk tidak membebankan kawasan yang cedera semasa tempoh pemulihan dari pergelangan kaki yang terseliuh.

Biasanya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi bengkak kaki yang terseliuh. Cara yang disyorkan untuk mengatasi bengkak kaki yang terseliuh adalah untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk, termasuk yang berikut:

Pertolongan cemas

Kaki yang bengkak kerana keseleo perlu mendapatkan pertolongan cemas, salah satunya duduk dalam keadaan selesa atau pergelangan kaki yang tinggi. Kaedah ini dilakukan untuk mencegah atau mengurangkan bengkak.

Selepas itu, ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID, seperti ibuprofen boleh diberikan untuk membantu melegakan bengkak dan kesakitan. Sekiranya boleh, pakai pendakap sementara atau pembalut untuk menyokong sendi dan mencegahnya bergerak.

Sebilangan orang juga boleh menggunakan kruk jika ada untuk membantu keseimbangan dan pergerakan sambil membiarkan pergelangan kaki berehat.

Sukar untuk mendiagnosis keseleo pergelangan kaki berdasarkan gejala, jadi penting untuk segera berjumpa doktor.

Penjagaan rumah

Cara mengatasi bengkak kaki yang terseliuh boleh dilakukan secara bebas di rumah, terutama jika kecederaannya agak kecil. Beberapa ubat rumah yang disyorkan untuk merawat kaki yang bengkak termasuk menggunakan ais ke kawasan itu untuk membantu mengurangkan pembengkakan.

Pada hari pertama, anda perlu menggunakan ais setiap 20 hingga 30 minit selama tiga hingga empat kali sehari. Selepas itu, sapukan ais setiap tiga hingga empat jam selama dua hari berikutnya.

Untuk keseleo ringan, mungkin diperlukan seminggu hingga 10 hari untuk pulih sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika keseleo cukup parah biasanya memerlukan beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya.

Pembedahan atau pembedahan

Pembedahan pergelangan kaki terseliuh atau terseliuh sebenarnya jarang berlaku.

Biasanya, pembedahan hanya akan dilakukan apabila kerosakan pada ligamen teruk dan terdapat bukti ketidakstabilan atau jika kecederaan tidak bertambah baik dengan rawatan bukan pembedahan. Pilihan pembedahan yang boleh dilakukan adalah:

  • atroskopi. Pakar bedah akan melihat ke dalam sendi untuk menentukan sama ada terdapat serpihan tulang atau tulang rawan yang keluar.
  • Pembinaan Semula. Biasanya, pakar bedah akan memperbaiki ligamen yang koyak dengan jahitan.

Selepas pembedahan, pemulihan adalah bahagian penting dalam proses pemulihan. Bergantung pada tahap keseleo pergelangan kaki dan jenis pembedahan, pemulihan boleh memakan masa beberapa minggu atau bulan.

Adakah pencegahan kaki bengkak akibat keseleo?

Terdapat beberapa aktiviti yang menyebabkan seseorang mudah terseliuh atau cedera pada pergelangan kaki. Atas sebab ini, pencegahan perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko terseliuh, dengan cara berikut.

  • Elakkan memakai kasut tumit tinggi.
  • Memanaskan badan sebelum bersenam.
  • Pakai kasut yang kukuh dan berkualiti.
  • Perhatikan permukaan di mana anda berjalan.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda merasa terkilir pada pergelangan kaki kerana beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kecederaan. Sekiranya tidak dirawat, keseleo pergelangan kaki boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakstabilan jangka panjang dalam menyokong badan dengan sendirinya.

Baca juga: Bolehkah Pesakit Diabetes Makan Makanan Manis? Ya, ini adalah rangkaian menu

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!