Kesihatan

Tuan-tuan, Tahukah Anda Ada Bahan-Bahan Penjagaan Kulit yang Tidak Boleh Campur?

Menggunakan penjagaan kulit dengan campuran asid alfa hidroksi (AHA) dan asid hidroksi beta (BHA) dibenarkan, kerana bermanfaat untuk kesihatan kulit. Tetapi berhati-hati, wanita. Kerana ada bahan perawatan kulit yang tidak boleh dicampurkan.

Mencampurkan AHA dan BHA dapat meningkatkan pengeluaran kolagen yang dapat menjadikan kulit lebih sihat. Berikut adalah senarai ramuan penjagaan kulit yang tidak boleh dicampurkan, kerana boleh membahayakan kulit atau menjadikan bahan tidak berfungsi.

Senarai ramuan penjagaan kulit yang tidak boleh dicampurkan

Walaupun setiap kulit dapat bertindak balas secara berbeza, ada yang memberi kesan ringan tetapi ada yang agak parah, jadi lebih baik mengelakkan mencampurkan bahan-bahan perawatan kulit yang disebutkan di bawah.

1. Retinoid dan AHA atau BHA

Sebabnya, jika anda mencampurkan keduanya boleh menyebabkan kerengsaan dan menghilangkan kelembapan kulit.

Kedua-dua bahan penjagaan kulit ini yang tidak boleh dicampurkan juga boleh menyebabkan kemerahan. Oleh itu anda mesti menggunakan kedua-duanya secara berasingan.

2. Retinoid dan vitamin C

Kedua-dua ramuan ini sangat biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit. Oleh itu anda perlu lebih berhati-hati ketika ingin menggunakan skincare. Jangan campurkan kedua-dua bahan ini.

Retinoid dan vitamin adalah bahan penjagaan kulit yang tidak boleh dicampur kerana boleh menyebabkan pengelupasan kulit yang berlebihan.

Mengelupas terlalu banyak boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Sekiranya anda perlu menggunakan produk dengan dua ramuan ini, anda boleh menggunakannya pada masa yang berlainan.

Sebagai contoh, satu digunakan untuk rutin penjagaan kulit pada waktu pagi. Sementara produk dengan satu lagi kandungan digunakan untuk rutin penjagaan kulit malam.

3. Benzoil peroksida dan vitamin C

Sekiranya anda menggunakan ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida, anda tidak boleh menggunakan produk yang mengandungi vitamin C.

Sebenarnya, bukan kerana ia memberi kesan negatif. Sebaliknya, benzoil peroksida dapat mengoksidakan vitamin C. Oleh itu, anda tidak akan mendapat faedah menggunakannya.

Sekiranya anda masih mahu menggunakan penjagaan kulit dengan kandungan vitamin C, cubalah menggunakannya hanya pada hari-hari tertentu. Semasa anda berehat, gunakan produk yang mengandungi benzoil peroksida.

4. Benzoil peroksida dan retinol

Bahan-bahan seterusnya yang tidak boleh dicampurkan adalah benzoil peroksida dan terinol. Kerana apabila anda mencampurkannya, kedua-dua bahan tersebut akan saling mematikan.

5. AHA atau BHA dan vitamin C

Menambah vitamin untuk rutin penjagaan kulit anda sepertinya pelengkap yang sempurna. Malangnya, anda tidak boleh menambahkan vitamin untuk penjagaan kulit anda sahaja.

Contohnya, setelah menggunakan produk yang mengandungi AHA atau BHA, tidak digalakkan untuk menambahkan vitamin C. Kerana penggabungan tersebut akan menghasilkan kerjasama yang buruk.

6. Asid berganda adalah bahan penjagaan kulit yang tidak boleh dicampurkan

Terdapat beberapa asid ganda yang digunakan dalam produk penjagaan kulit seperti glikolik, salisilik, laktik dan beberapa yang lain.

Menggabungkan keduanya, seperti glikolat dan salisilat, atau glikolat dan laktat dapat mengikis kulit dan merosakkannya. Keupayaan kulit pulih akan terganggu.

Ketahui kehebatan ramuan penjagaan kulit

Seperti yang telah dijelaskan, ada beberapa bahan yang tidak dapat dicampurkan kerana terlalu kuat. Tetapi beberapa bahan yang perlu anda perhatikan adalah penggunaan retinoid.

Walaupun disyorkan oleh pakar, retinoid sendiri diketahui sangat kuat. Kerana itu penggunaannya tidak digalakkan dicampurkan dengan bahan lain.

Penggunaan retinoid, retinol atau derivatif vitamin A lain diketahui keras pada kulit. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kegatalan, mengelupas, kemerahan.

Kesan lain boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan kulit menjadi sangat kering. Bahkan sebilangan orang tidak kuat dengan kesannya.

Adakah baik jika anda menggunakan bahan yang terlalu kuat?

Dipetik dari Garis Kesihatan, penolong profesor klinikal dermatologi Hospital Yale New Haven, Deanner Mraz Robinson berkongsi tentang pengalaman pesakitnya dengan menggunakan retinoid.

"Pada mulanya banyak pesakit mengalami kesukaran untuk bertoleransi dan mengalami kekeringan pada kulit yang berlebihan dan yang menghalang penggunaan retinoid," kata Deanne Mraz Robinson.

Tetapi dari masa ke masa, retinoid akan menyesuaikan diri dengan kulit. Perasaan yang menjengkelkan akan berkurang. Mungkin terdengar menakutkan pada mulanya, tetapi jika digunakan dengan betul dan digabungkan dengan bahan yang tepat, ia akan memberikan hasil yang baik.

Sekiranya anda ingin menggabungkan penjagaan kulit, tanyakan dahulu kepada pakar dermatologi. Ini mengelakkan kesalahan mencampurkan penjagaan kulit, untuk mengelakkan kesan sampingan mencampurkannya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found