Kesihatan

Selalunya Merasakan Demam Tiba-tiba, Apa yang Menyebabkannya?

Selalunya merasa demam secara tiba-tiba disahkan sangat mengganggu aktiviti harian. Ini kerana ketika anda demam, tubuh anda merasakan gejala malaise, seperti merasa tidak sihat, tidak sihat, merasa lemah, sakit, sehingga anda merasa seperti tidur sepanjang hari.

Baca Juga: Metronidazole, Antibiotik yang Perlu Anda Ketahui Selain Amoxicillin

Demam bukan penyakit, tetapi penggera bahawa tubuh sedang 'diserang'

Badan tiba-tiba boleh demam. Foto: //www.shutterstock.com

Namun, harus diketahui bahawa demam bukanlah penyakit, tetapi merupakan gejala penyakit. Demam adalah penggera bahawa tubuh "diserang" oleh virus, bakteria atau penyakit lain.

Demam juga mengaktifkan sistem imun untuk melawan jangkitan.

Demam adalah peningkatan suhu badan yang pada orang sihat sekitar 36.8 C. Walaupun demam kadang-kadang sering diremehkan, tetapi jika anda sering mengalaminya, mesti dipastikan apakah penyebabnya. Kerana itu boleh menjadi gejala awal penyakit yang memerlukan rawatan serius.

Tidak ada salahnya berjumpa doktor sekiranya anda sering demam.

Demam tiba-tiba, apa yang perlu saya ketahui penyebabnya?

Nah, apa yang harus diketahui dari penyebab demam ini?

Osteomielitis

Ia adalah jangkitan pada tulang. Jangkitan boleh disebabkan oleh penyakit kronik seperti diabetes, merokok, dan boleh disebabkan oleh trauma pada tulang yang menyebabkan jangkitan.

Osteomielitis mempunyai gejala demam, bengkak, sakit.

Apendiks

Ini adalah keradangan pada lampiran vermiform (lampiran / lampiran). Ini adalah penyebab perut akut yang paling biasa, disebabkan oleh jangkitan bakteria E coli.

Disifatkan oleh gejala sakit perut bawah kanan disertai dengan demam dan mungkin disertai dengan cirit-birit, mual dan muntah.

Selulitis

Ia adalah jangkitan pada kulit yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus dan Streptococcus. Disifatkan oleh pembengkakan kulit dan kemerahan, kesakitan dan demam.

Demam mendadak boleh menjadi gejala meningitis

Meningitis, gangguan lapisan otak. Foto: //pixabay.com

Ia adalah radang selaput yang melindungi otak dan saraf tunjang. Disebabkan oleh bakteria dan beberapa penyakit autoimun. Gejala terasa seperti selesema, dan boleh menyebabkan kekejangan dan kekakuan di leher.

jangkitan pernafasan

Seperti batuk, hidung berair, sakit tekak, sakit di telinga, radang sinus dan batuk kering.

Jangkitan saluran kencing

Adakah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dengan gejala kesakitan dan ketidakselesaan pada organ intim, kencing kerap, dan proses keradangan dapat terjadi, menyebabkan demam.

Gastroenteritis

Merupakan penyakit yang boleh disebabkan oleh bakteria atau virus, dengan gejala cirit-birit, mual dan muntah serta demam.

Imunisasi sering menyebabkan demam secara tiba-tiba

Ini adalah proses membuat seseorang lebih kebal terhadap penyakit tertentu. Selepas imunisasi, seorang kanak-kanak akan mengalami demam ringan hingga tinggi, bengkak di tempat suntikan.

Demam mendadak juga merupakan tanda gigi pada kanak-kanak

Imunisasi boleh menyebabkan demam secara tiba-tiba pada kanak-kanak. Foto: //www.shutterstock.com

Ketika anak sedang tumbuh gigi akan ada sedikit peningkatan suhu badan, disertai dengan gejala lain, seperti air liur berlebihan, kekecohan, sering merengek, menggigit objek atau apa sahaja.

Penyakit autoimun

Sebagai artritis, artritis reumatoiddanlupus eritematosus sistemik

Merupakan penyakit di mana antibodi menyerang tubuh itu sendiri, gejala penyakit ini termasuk sakit sendi, demam, sakit, ruam pada kulit.

Penyakit Crohn

Ia adalah penyakit radang usus yang kronik dan mempengaruhi keseluruhan saluran gastrousus. Gejala termasuk cirit-birit, pendarahan rektum, sakit atau kekejangan di perut, dan demam.

Ciri khas penyakit ini ialah penghidap kehilangan selera makan sehingga kehilangan berat badan, mudah letih seolah-olah dia tidak berdaya.

Baca Juga: Sering Membuat Anda Rasa Tidak Selamat, Inilah Cara Mengatasi Nafas Berbau Semasa Berpuasa

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa demam bukan hanya merupakan gejala penyakit ringan, tetapi juga gejala penyakit serius.

Terutama pada kanak-kanak, lebih baik segera berjumpa doktor kerana jika demamnya terlalu tinggi, boleh menyebabkan kejang pada kanak-kanak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found