Kesihatan

Ibu, Inilah 5 Makanan Yang Dilarang Untuk Ibu Menyusui!

Bukan hanya semasa mengandung, ibu yang menyusui juga mempunyai pantang larang atau makanan terlarang. Sebabnya, apa yang dimakan akan mempengaruhi kualiti susu ibu (ASI).

Makanan apa yang dilarang untuk ibu menyusu?

Semasa menyusu, anda perlu makan makanan yang pelbagai dan seimbang. Terdapat juga beberapa makanan yang perlu dielakkan atau bahkan dilarang untuk wanita hamil.

Berikut adalah beberapa pantang larang makanan untuk ibu menyusu:

1. Ikan tinggi merkuri

Ikan adalah makanan yang kaya dengan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid ecosapentaenoic (EPA). Kedua-dua jenis asid lemak omega-3 sangat penting untuk pertumbuhan otak bayi dan sukar didapati dalam makanan lain.

Namun, tidak semua ikan sedap. Kerana ada beberapa ikan juga mengandungi merkuri yang tinggi. Pendedahan akut terhadap tahap merkuri yang tinggi dapat mempengaruhi sistem saraf pusat bayi anda secara kekal.

Akibatnya, kanak-kanak akan mengalami gangguan atau kelewatan dalam kemahiran kognitif, kemahiran motorik, pertuturan dan kesedaran spasial visual.

Pentadbiran Makanan & Dadah AS (FDA) mengeluarkan cadangan untuk ikan yang termasuk dalam makanan yang dilarang untuk ibu menyusu. Antara lain adalah:

  • Tuna mata besar
  • Ikan tenggiri
  • Marlin
  • Jerung
  • Ikan Pedang

2. Makanan tambahan yang dilarang untuk ibu menyusu

Penggunaan herba seperti jintan dan kemangi untuk perisa makanan adalah selamat semasa penyusuan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan tambahan dan teh herba yang perlu anda perhatikan kerana tidak banyak kajian yang dapat membuktikan keberkesanannya pada wanita hamil.

Healthline mengatakan FDA tidak mengatur penggunaan suplemen herba di Amerika Syarikat. Sebilangan ramuan dipercayai mengandungi logam berat yang berbahaya.

Untuk itu, Ibu dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor sekiranya anda ingin mengambil ramuan herba, terutamanya jika anda tergoda oleh beberapa ramuan yang berkhasiat untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu.

3. Alkohol

Alkohol adalah salah satu jenis makanan yang dilarang untuk wanita hamil. Malah, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan bahawa akan sangat baik jika ibu yang menyusu tidak minum alkohol.

Bayi boleh menerima alkohol dari susu ibu. Satu kajian di Pangkalan Data Dadah dan Penyusuan mengatakan tahap alkohol puncak dalam susu ibu adalah 30-60 minit selepas anda terakhir minum alkohol.

Alkohol juga boleh tinggal di dalam badan selama 2-3 jam. Itu hanya satu minuman, jadi semakin banyak anda mengambil alkohol, semakin lama masa yang diperlukan untuk menghilangkannya dari badan.

4. Kafein

Kafein terdapat dalam kopi, teh, soda dan coklat. Sama seperti alkohol, kafein juga dapat memasuki tubuh anak dari susu ibu yang mereka terima.

Ini sangat merugikan si kecil, kerana mereka mempunyai batasan untuk memecah dan menyingkirkan kafein dari badan. Oleh itu, kafein dapat berkumpul di dalam badan dan menyukarkan mereka untuk tidur atau menjadi rehat.

5. Makanan yang diproses

Makanan yang diproses secara semula jadi kaya dengan kalori, lemak tidak sihat dan pemanis tambahan. Di samping itu, makanan yang diproses rendah serat, vitamin dan mineral. Sangat disarankan bagi ibu yang menyusu untuk membatasi atau tidak mengambil makanan ini.

Anda harus makan makanan yang seimbang. Kerana, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Public Health Nutrition menyebutkan bahawa diet yang dijalankan oleh ibu yang menyusui kemudian akan mempengaruhi diet si kecil.

Dan yang perlu anda ingat, kebiasaan makan makanan yang kaya lemak dan tinggi gula akan menjadikan anak anda mempunyai gaya hidup yang tidak sihat dan membawa kepada kegemukan, anda tahu!

Demikianlah pelbagai penjelasan dan contoh makanan yang dilarang untuk ibu menyusu. Sentiasa perhatikan diet yang sihat ketika hamil dan menyusu, ya Ibu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022