Kesihatan

Khasiat Buah Salak yang Sihat, Negara Tropika Asli yang Manis

Di sebalik rasa manisnya, terdapat pelbagai khasiat buah salak, anda tahu. Terutama kerana kandungan antioksidannya, buah salak ini sangat baik untuk kesihatan anda.

Buah Ular (Salacca edulis) adalah buah asli dari negara-negara dengan iklim tropika, termasuk Indonesia. Kandungan khasiat buah ini dapat dibandingkan dengan mangga, kiwi dan epal kerana buah ini juga kaya dengan antioksidan, vitamin dan mineral.

Apa itu kulit kayu?

Melancarkan penjelasan dari halaman Fakta Organik, Salak sebenarnya adalah nama sejenis pokok palma yang berasal dari Indonesia dan sebahagian Pasifik Selatan.

Pokok-pokok ini ditanam untuk buahnya, yang terdapat dalam kelompok berhampiran pangkal pokok, dan mempunyai bahagian luar berwarna merah yang bersisik. Kerana bentuknya, buah ini mendapat julukan buah ular.buah ular).

Buah-buahan ini hanya seukuran buah ara dan mungkin menyerupai cengkih bawang putih yang besar ketika dikupas.

Tekstur luar kasar dapat dikupas dengan mencubit satu hujung dan bahagian dalamnya mempunyai tiga lobus, dua atau tiga dan berisi biji besar.

Rasa buah ini sedikit masam dan teksturnya serupa dengan epal. Salak juga boleh dijadikan minuman beralkohol dengan kualiti yang sama dengan anggur.

Setiap buah mengandung biji yang tidak dapat dimakan, tetapi daging di sekitarnya dimakan untuk rasanya yang manis dan sering mengandung zat. Rasa yang tidak biasa ini menjadikan salak sebagai buah yang popular dalam pelbagai hidangan budaya di Pasifik Selatan dan kawasan sekitarnya.

Terdapat lebih daripada 30 kultivar buah ini, tetapi kebanyakan mempunyai profil pemakanan yang serupa, dengan rasa dan gred yang sedikit berbeza.

Kandungan pemakanan salak

Kandungan nutrien per 100 gram salak adalah seperti berikut:

 • 368 kalori dan memenuhi 1 peratus keperluan harian
 • 0.4 gram jumlah lemak
 • 0 mg kolesterol
 • 0 mg natrium
 • 0 gram jumlah karbohidrat
 • 0.8 gram protein
 • Vitamin C 14 peratus
 • Kalsium 3.8 peratus
 • Vitamin B2 0.2 mg
 • Besi 21.7 peratus
 • Fosfor 1.8 peratus
 • Vitamin D 0 peratus

Khasiat buah salak untuk kesihatan

Walaupun buah ini kaya dengan nutrien, tidak banyak orang yang mengetahuinya, jadi penggunaannya cenderung minimum. Baik untuk itu, anda mesti tahu apa faedah buah salak ini untuk kesihatan anda:

Sumber antioksidan

Salak mengandungi beta-karoten yang dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti kardiovaskular, strok dan barah. Antioksidan dalam salak bahkan 5 kali lebih kuat daripada semangka dan mangga.

Kandungan vitamin C dari salak juga merupakan kelebihan tersendiri. Dengan memakan 100 gram salak, maka anda dapat memenuhi 14 peratus keperluan vitamin C harian anda.

Meningkatkan ingatan

Mineral dan bahan aktif lain dalam buah salak seperti kalium, beta-karoten dan pektin menjadikan buah salak dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk mengepam darah ke otak.

Kelebihan ini berkaitan dengan peningkatan kemahiran kognisi dan ingatan anda. Tidak hairanlah bahawa salah satu nama panggilan salak adalah 'buah kenangan'.

Buah salak juga dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan membuat risiko penyakit neurodegeneratif.

Mengurangkan berat badan

Sekiranya anda ingin mencari makanan yang tepat untuk menurunkan berat badan tetapi pengambilan makanan anda tetap merosakkan lidah anda, anda boleh melihat buah salak.

Salah satu kelebihan memakan buah salak ialah anda dapat menjaga berat badan anda kerana kandungan khasiatnya yang kaya. Lebih daripada itu, kandungan karbohidrat dan kalsium dalam salak dapat menghasilkan stamina ketika berdiet.

Salak juga memiliki serat tinggi, yang dapat meningkatkan rasa kenyang sehingga Anda tidak perlu makan ringan atau makan berlebihan.

Kandungan serat juga meningkatkan keberkesanan pencernaan anda. Gejala sembelit, kembung dan kekejangan perut dapat dikurangkan dengan memakan buah ini.

Meningkatkan kesihatan penglihatan

Salah satu antioksidan dalam buah salak, beta-karoten dapat meningkatkan penglihatan anda. Ini berdasarkan penyelidikan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat pada tahun 2006.

Kajian itu mengatakan bahawa memakan makanan yang mengandung cukup beta-karoten dapat mengurangi risiko degenerasi makula dan memperlambat pembentukan katarak akibat penuaan.

Kandungan vitamin A dalam buah salak juga berguna untuk mencegah anda dari kebutaan malam.

Mengatur kestabilan gula dalam darah

Salah satu kelebihan buah salak adalah ia mampu mengatur gula darah. Ini berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Tropika Asia Pasifik tahun 2018.

Dalam sebuah kajian yang dilakukan pada binatang, ditunjukkan bahwa salak yang terbuat dari cuka memiliki kandungan polifenol yang tinggi dan mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap lipid haiwan eksperimen.

Selain itu, kandungan pterostilbene dalam buah salak juga bermanfaat dalam menurunkan kadar gula dalam darah dalam badan.

Buah salak yang diproses menjadi teh juga dapat bermanfaat dalam meregenerasi sel di pankreas. Kesannya, anda dapat mengawal gula darah anda.

Meningkatkan kesihatan jantung

Buah salak dapat memberikan manfaat khas untuk kesihatan jantung anda. Ini kerana kandungan kalium dalam salak, yang bertindak sebagai vasodilator, dapat menurunkan tekanan darah anda.

Analisis yang dilakukan di Amerika Syarikat mengesahkan ini. Dalam kajian disebutkan sekiranya pengambilan kalium dapat menurunkan tekanan pada saluran darah dan arteri.

Menambah tenaga

Salak meningkatkan stamina dan merangsang metabolisme, yang dapat memberikan dorongan kuat untuk tahap tenaga tubuh.

Karbohidrat yang terdapat dalam buah ini juga baik untuk mengekalkan tahap tenaga sepanjang hari.

Buah salak untuk wanita hamil

Mengurangkan risiko anemia

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, berkaitan dengan kandungan nutrisi buah salak, kandungan zat besi berguna dalam proses pembentukan sel darah merah di dalam tubuh.

Oleh itu, ketika wanita hamil mengambil makanan yang mengandung zat besi, sangat baik untuk dikonsumsi untuk mengurangkan risiko anemia.

Terutama bagi anda yang mempunyai sejarah anemia, sangat disarankan untuk mengkonsumsi salak kerana dapat mencegah gejala anemia yang teruk.

Menjaga kesihatan mata janin

Kandungan beta-karoten dalam buah salak mempunyai manfaat untuk proses pembentukan mata janin, serta menjaga kesehatan mata juga. Beta-karoten yang terkandung dalam buah salak dapat membantu menyuburkan mata, dan mencegah jangkitan pada mata janin ketika berada di dalam rahim.

Meningkatkan kualiti ingatan janin

Semasa mengandung, proses perkembangan otak janin semasa kehamilan perlu sangat penting untuk dioptimumkan agar dapat berjalan dengan sempurna. Oleh itu, sangat digalakkan untuk terus memakan makanan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Salah satunya ialah buah salak. Buah ini mengandungi pektin, yang merupakan komponen penting dalam pembentukan kecerdasan, ingatan dan perkembangan otak janin.

Jenis salak yang tumbuh di Indonesia

Melancarkan penjelasan dari halaman Buah UlarBerikut adalah beberapa jenis salak yang tumbuh di Indonesia:

Salak ambarawa

Ambarawa Salak diusahakan di Desa Bejalen, Ambarawa, Semarang, Jawa Tengah. Di daerah ini ada dua jenis yang baik untuk dimakan, yaitu kulit nangka dan kulit petruk.

Salak petruk mempunyai bentuk yang sedikit memanjang dengan daging coklat kehitaman. Ia mempunyai rasa manis dan tekstur yang lebih lembut. Sementara kulit nangka bulat dan mengandungi lebih banyak air. Rasanya manis seperti nangka.

Salak kembali

Salak Bali mempunyai daging putih kekuningan, sehingga orang Bali juga menyebutnya salak putih. Bentuknya bulat dan kecil, juga memiliki biji yang lebih kecil daripada kultivar lain. Rasanya manis dan sedap.

Salak firasat

Kulit bonggol ditanam di desa Humpback, Sumedang, Jawa Barat. Apabila mencapai kematangan, kulit menjadi merah berkilat. Buahnya tebal dan rasanya manis.

Salak kondet

Berasal dari Condet, Cililitan, Jakarta, penanaman ini agak jarang berlaku. Sebenarnya, penanaman tanaman ini hampir pupus kerana menyusut tanah pertanian.

Ukurannya berbeza dari kecil, sederhana hingga besar. Ia mempunyai kulit hitam kecoklatan dan sisiknya agak besar. Buahnya tidak berair, dan bijinya besar. Rasanya manis tetapi masam.

kulit kayu

Kultivar ini banyak ditanam di daerah Bangkalan, Madura. Buahnya bulat dan bervariasi, ada yang kecil dan ada yang besar.

Buah salak jenis ini mempunyai kulit coklat kemerahan yang berkilat dengan sisik besar dan warna merah ke pulpa. Ia sedap, lembut, dan mempunyai banyak air.

Salak nasehi

Kultivar ini juga tumbuh di daerah Bangkalan, Madura. Namun, berbeza dengan Salak Hutan, Salak Si Nase berbentuk bujur dengan ukuran sederhana, dengan warna kulit kekuningan. Mempunyai aroma yang kuat dengan rasa yang sedap.

Salak Padang sidempuan

Pertama kali ditanam pada tahun 1930, kultivar berasal dari Sibakua dan Hutalambung, Tapanuli Selatan, Sumatera Utara.

Ukurannya berbeza dari kecil hingga besar. Daging buahnya tebal dan rasanya manis dicampur dengan masam, berair, tetapi hampir tidak terasa. Kulitnya besar dan bersisik dengan warna coklat gelap.

Salak Manonjaya

Kultivar ini berasal dari Pasibatang dan Cilangkap, Tasikmalaya, Jawa Barat. Ukurannya sama dengan salak padang wanita, tetapi rasanya berbeza. Manonjaya Salak lebih manis tetapi tidak kering. Daging buahnya cukup tebal dan mengandungi banyak air.

Salak pondoh

Salak Pondoh adalah kultivar yang paling digemari di Indonesia. Bahkan dinyatakan sebagai buah yang unggul kerana kelebihannya. Walaupun kecil, rasanya manis.

Salak Suwaru

Seperti namanya, kultivar ini berasal dari desa Suwaru, Gondanglegi, Malang, Jawa Timur. Sebilangan jenis ini termasuk salak sari, salak dodi, salak damang, salak S-10, salak S-12, salak S-II, salak S-III, dan salak S-IV.

Di antara kultivar yang disebutkan di atas, Kementerian Pertanian Indonesia mengesyorkan agar salak pondoh dan salak bali dikembangkan lebih lanjut. Kerana kedua-duanya mempunyai kualiti yang lebih baik daripada kultivar lain.

Cara makan salak

Mengingat penampilan dan teksturnya ketika memakan buah salak agak sukar, tetapi sebenarnya menyiapkan dan memakan salak lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Dengan tekstur yang serupa dengan epal, buah ini bukan sahaja bermanfaat untuk disediakan tetapi juga enak dimakan.

Langkah 1

Dengan menggunakan kulit segar, tekan jari anda melalui bahagian luar yang kasar, seperti oren, dan mulailah mengupas kulit yang nipis.

Langkah 2

Setelah kulit dikupas sepenuhnya, anda perlu mengeluarkan biji yang tidak boleh dimakan di dalam setiap lobus kulit kayu.

Langkah 3

Anda boleh memakan buahnya dengan segera, atau menggunakannya dalam pelbagai resipi, termasuk dalam kek buah, sebagai pencuci mulut goreng, atau dicampur dengan buah-buahan tropika eksotik yang lain.

Demikian beberapa maklumat mengenai khasiat buah salak yang perlu anda ketahui. Adakah anda suka buah ini?

Masih ada soalan mengenai pengambilan makanan yang sihat? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!