Kesihatan

Pertolongan Cemas untuk Gula Darah Rendah Apa yang Perlu Anda Ketahui

Pertolongan cemas untuk gula darah rendah mesti dilakukan dengan betul kerana boleh menyebabkan masalah serius. Tahap gula darah yang turun terlalu rendah boleh menyebabkan pelbagai gejala.

Atas sebab ini, jika tubuh cenderung menurunkan kadar gula dalam darah, penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan untuk memastikan keadaannya selamat. Nah, beberapa langkah pertolongan cemas untuk gula darah rendah lebih lengkap, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Tanda Hormon Tidak Seimbang pada Lelaki dan Wanita yang Perlu Anda Ketahui

Apakah gejala gula darah rendah?

Dilaporkan dari Healthline, gula darah cenderung turun naik sepanjang hari. Ini bermaksud bahawa kadar gula dalam darah akan lebih rendah ketika pertama kali bangun, terutama jika anda belum makan dalam 8 hingga 10 jam terakhir.

Gula darah rendah, juga dikenal sebagai hipoglikemia, berlaku apabila kadar gula darah turun di bawah 70 mg / dL.

Dalam keadaan ini, sesetengah orang mungkin merasa gelisah, mudah marah, atau pening. Gejala gula darah yang terlalu rendah termasuk yang berikut:

Simptom gula darah rendah

Apabila mengalami penurunan kadar gula darah yang ringan hingga sederhana, gejala yang paling biasa termasuk gemetar, berpeluh, menggigil, kegelisahan, mengantuk, sukar untuk berkonsentrasi, dan pucat. Sebilangan pesakit akan merasa keliru, degupan jantung tidak teratur, dan rasa lapar secara tiba-tiba.

Gejala gula darah rendah yang teruk

Gejala hipoglikemia yang lebih teruk boleh berlaku jika anda tidak mendapatkan rawatan yang betul. Beberapa gejala mungkin dirasakan, seperti ketidakmampuan makan atau minum, sawan, dan pingsan atau tidak sedar.

Tidak sedarkan diri akibat hipoglikemia boleh membahayakan kerana mengurangkan peluang untuk merawat kadar gula dalam darah dan berisiko meningkatkan keparahan gejala. Oleh itu, untuk gejala yang teruk adalah penting untuk segera mendapatkan bantuan perubatan.

Pertolongan cemas untuk gula darah rendah yang boleh dilakukan

Gula darah yang terlalu rendah boleh berlaku secara tiba-tiba jadi penting untuk mengetahui rawatan awal. Beberapa langkah pertolongan cemas untuk gula darah rendah adalah seperti berikut:

Pengambilan makanan atau minuman bergula

Pertolongan cemas untuk gula darah rendah yang dapat digunakan dengan segera adalah memakan makanan atau minuman bergula. Orang dengan hipoglikemia boleh makan atau minum 15 hingga 20 gram karbohidrat bertindak pantas.

Maksudnya ialah makanan atau minuman mesti manis tanpa protein atau lemak yang mudah ditukar menjadi gula dalam badan. Cuba ambil tablet atau gel glukosa, jus buah, minuman ringan biasa, madu, dan gula-gula.

Sekiranya anda merasa lebih baik, berikan lebih banyak makanan atau minuman, terutamanya biskut atau roti dengan jem.

Makanan yang lebih besar, seperti sandwic atau roti selain menawarkan protein, lemak, dan karbohidrat kompleks yang dapat membantu memulihkan keadaan badan.

Periksa tahap gula darah anda sekali lagi

Selepas pertolongan cemas selama 15 minit untuk gula darah rendah, anda perlu memeriksa semula tahap gula darah di dalam badan. Sekiranya tahap gula dalam darah anda masih di bawah 70 mg / dL atau 3,9 mmol / L, maka makan atau minum 15 hingga 20 gram karbohidrat bertindak pantas.

Periksa semula kadar gula dalam darah selepas 15 minit. Ulangi langkah-langkah ini sehingga gula darah anda melebihi 70 mg / dL atau 3.9 mmol / L. Segera hubungi pasukan perubatan jika tahap gula dalam darah tetap rendah dan gejala bertambah buruk.

Makan makanan ringan

Setelah gula darah dalam badan kembali normal, anda boleh meneruskannya dengan makan makanan ringan. Makanan ringan dapat membantu menstabilkan kadar gula dalam darah dan menambah simpanan glikogen di dalam badan.

Hipoglikemia yang dianggap teruk adalah apabila anda memerlukan pertolongan dari seseorang untuk pulih. Contohnya, jika anda tidak dapat makan dan memerlukan suntikan glukagon atau glukosa secara intravena.

Secara umum, penderita diabetes yang dirawat dengan insulin harus mempunyai kit glukagon untuk keadaan darurat. Keluarga dan rakan-rakan perlu mengetahui di mana untuk mencari kit dan cara menggunakannya dalam keadaan kecemasan.

Sekiranya anda menolong seseorang yang tidak sedarkan diri, jangan cuba memberi mereka makanan atau minuman. Sekiranya anda tidak dapat menemui kit glukagon atau tidak tahu cara menggunakannya, segera dapatkan bantuan perubatan kecemasan.

Baca juga: 6 Makanan yang Menyebabkan Bau Badan: Bawang hingga Daging Merah

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!