Kesihatan

Ingin Menjaga Alam Sekitar? Ayuh, lihat panduan bagaimana menggunakan tampon semasa haid untuk pemula

Bagi wanita Indonesia, umumnya mereka mesti menggunakan pembalut semasa haid. Semasa di luar negara umumnya menggunakan alat sanitasi lain seperti cawan haid dan tampon untuk haid untuk mengurangkan pembaziran pembalut.

Apa yang menjadikan tampon popular selain daripada menjaga alam sekitar dengan mengurangkan pembalut? Adakah terdapat bahaya? Lihat sahaja ulasan berikut.

Apa itu tampon untuk haid

Sama seperti tuala wanita, tampon digunakan untuk menyerap darah haid ketika kitaran datang. Perbezaannya adalah dalam bentuk dan cara menggunakannya.

Tampon berbentuk silinder dan terbuat dari kapas, rayon, atau campuran keduanya. Cara menggunakannya dengan memasukkannya ke dalam faraj.

Tampon sebenarnya terdiri daripada 2 bahagian, iaitu tampon itu sendiri yang dimasukkan ke dalam badan anda, dan aplikator plastik yang anda gunakan untuk memasukkannya.

Aplikator ini biasanya mempunyai tong tirus bersama dengan tampon di dalamnya. Pada akhir, pasangkan tiub yang lebih kecil yang disebut pelocok.

Berikut adalah gambar bahagian tampon dan aplikator:

Tampon. Sumber Foto: //www.playtexplayon.com/

Kelebihan menggunakan tampon untuk haid

Setiap produk mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Nampaknya, bentuk kecil tampon dapat membawa banyak faedah.

Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan tampon:

 • Walaupun anda sedang haid, anda masih boleh berenang sambil menggunakan tampon
 • Tidak perlu risau tamparan semasa memakai bahagian bawah yang ketat
 • Apabila dipasang dengan betul, anda tidak merasa seperti menggunakan apa-apa
 • Saiznya yang kecil sangat senang dibawa kemana-mana.

Kelemahan penggunaan tampon untuk haid

Dari segi keselesaan, tampon lebih unggul daripada tuala wanita. Tetapi itu tidak bermaksud dia tidak mempunyai kekurangan. Kelemahan terbesar tampon adalah ancaman sindrom kejutan toksik (TTS).

TTS adalah komplikasi yang jarang berlaku tetapi sangat berbahaya. Sebelum ini komplikasi ini dikaitkan dengan penggunaan tampon penyerap super. Walau bagaimanapun, risikonya dapat dikurangkan dengan:

 • Gunakan tampon penyerapan rendah
 • Tukar tampon dengan kerap
 • Anda boleh bergantian menggunakan tampon dan tuala wanita berdasarkan jumlah darah haid yang keluar
 • Jangan gunakan satu tampon semalaman

Sebagai tambahan kepada risiko TTS, berikut adalah beberapa kelemahan tampon lain yang perlu anda ketahui:

 • Proses memasukkannya akan terasa tidak selesa, terutama bagi mereka yang menggunakannya untuk pertama kalinya
 • Mencari ukuran dan daya serap yang tepat untuk anda akan memakan masa beberapa lama percubaan dan kesilapan
 • Kadang-kadang ia boleh merengsakan dan mengeringkan faraj, menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa

Siapa yang sesuai menggunakan tampon?

Sekiranya anda tidak merasa selesa menggunakan tampon setiap hari semasa haid anda, anda boleh menggunakan tampon sebagai alternatif semasa acara khas seperti:

 • Semasa pergi ke gim atau aktiviti lain
 • Apabila anda ingin pergi ke pantai atau kolam renang
 • Perlukan alat kebersihan yang praktikal dan boleh dimasukkan ke dalam beg

Cara menggunakan tampon untuk haid

Bagi anda yang baru ingin mencuba, anda harus menambahkan rujukan anda. Anda boleh menonton tutorial video atau berbincang dengan orang yang telah menggunakan tampon.

Secara amnya, berikut adalah beberapa langkah yang harus anda ambil semasa menggunakan tampon:

1. Basuh tangan anda

Bersihkan tangan anda dengan sabun dan bilas dengan air bersih. Selepas itu, buka bungkusan tampon. Ikat hujung tali dan pastikan ia berada di luar pelocok.

2. Posisikan badan dengan selesa mungkin

Anda boleh melakukannya dengan duduk di tandas dengan lutut terbuka atau berdiri dengan sebelah kaki di tempat duduk tandas.

3. Masukkan tampon

Masukkan aplikator ke dalam vagina dengan perlahan. Pegang pelocok dan bahagian aplikator yang tidak tergelincir menggunakan ibu jari dan jari tengah anda.

Letakkan hujung aplikator ke dalam vagina pada sudut 45 darjah. Sekarang, masukkan aplikator yang halus dan meruncing ke dalam faraj sehingga jari anda menyentuh badan.

4. Tekan tampon ke dalam

Seterusnya tekan pelocok dengan jari penunjuk. Pergerakan ini akan melepaskan tampon. Semasa memegang pegangan yang tidak tergelincir, tarik perlahan aplikator tampon.

Dengan cara itu tampon harus berada di tempatnya dengan betul. Setelah memasukkan tampon, letakkan aplikator yang digunakan semula ke dalam pembungkus dan buang.

6. Bagaimana jika tidak selesa?

Mungkin tampon yang anda masukkan tidak terpasang dengan betul. Sekiranya ini berlaku, angkat tampon dan cuba lagi dengan yang baru. Anda tidak boleh merasakan apa-apa semasa tampon di tempat.

Cara membuang tampon

Sekarang setelah memasangnya, ada baiknya anda menggantinya selepas 4-8 jam. Untuk menghapusnya, anda boleh mengikuti arahan berikut:

1. Posisikan badan dengan selesa

Setelah anda merasa cukup santai, tarik tali tampon dengan lembut. Proses ini harus berjalan lancar dan tampon keluar dengan mudah.

Selepas itu, segera bungkus tampon dan buang ke tong sampah. Jangan buang tampon ke tandas.

2. Basuh tangan anda

Setelah membersihkan tampon anda, pastikan anda mencuci tangan anda lagi dengan sabun.

Ada soalan lebih lanjut mengenai tampon? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found