Kesihatan

Kaedah Jelqing Diklaim Membesar Zakar, Adakah Kesan Buruk Terhadap Kesihatan?

Bagi seorang lelaki, mempunyai zakar yang besar adalah kebanggaan. Oleh itu, terdapat banyak cara yang dilakukan lelaki untuk menjadikan zakar lebih besar, salah satunya adalah teknik jelqing.

Jelqing adalah kaedah pembesaran zakar yang popular dengan cara meregangkannya. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah jelqing, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Sakit Zakar & Sakit? 8 Sebab Ini Yang Perlu Anda Ketahui!

Apa itu jelqing?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, jelqing adalah senaman regangan zakar. Kaedah ini melibatkan mengurut tisu zakar, meregangkan kulit untuk dibuat air mata mikro atau air mata kecil yang akan kelihatan lebih besar semasa menyembuhkan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan bukti untuk jelqing bersifat anekdot, tanpa penyelidikan mengenai seberapa berjaya kaedah ini. Walaupun begitu, terdapat beberapa tuntutan mengenai kegunaan teknik jelqing, termasuk yang berikut:

  • Membantu meningkatkan ketebalan zakar ketika tidak tegak dan tegak
  • Menambah panjang zakar ketika keadaan tidak tegak atau tegak
  • Menjadikan ereksi tahan lebih lama daripada biasa.

Bagaimana cara melakukan teknik jelqing?

Tidak banyak kajian mengenai keberkesanan kaedah jelqing. Walau bagaimanapun, tinjauan 2011 mengenai literatur pemanjangan zakar mendapati bahawa alat daya tarikan berfungsi.

Kaedah menegangkan zakar dengan jelqing dapat dipelajari di rumah, seperti berikut:

  • Letakkan jari telunjuk dan ibu jari anda dalam bentuk O, seperti isyarat tangan yang baik-baik saja.
  • Letakkan gerakan berbentuk O di pangkal zakar.
  • Jadikan O lebih kecil sehingga anda memberi tekanan ringan pada batang zakar.
  • Gerakkan perlahan jari dan ibu jari ke arah kepala zakar sehingga mencapai hujung.
  • Kurangkan tekanan jika pergerakan ini menyakitkan.
  • Longgarkan pemegang di hujungnya. Ia akan mengambil masa sekitar 3 hingga 5 saat dari pangkalan ke hujung.

Ulangi kaedah ini sekali sehari selama kira-kira 20 minit. Sekiranya pergerakan jelqing menyakitkan, maka anda dapat mengurangkan tekanan yang diberikan.

Adakah terdapat kesan buruk terhadap kesihatan dari kaedah jelqing?

Teknik pembesaran zakar dengan jelqing dikatakan cukup selamat selagi anda tidak memerah zakar terlalu keras, terlalu kerap, atau terlalu agresif.

Pergerakan yang berlebihan atau agresif dapat merobek tisu dan menyebabkan kerosakan pada ligamen yang menghubungkan zakar ke pelvis.

Dalam keadaan terburuk, kerosakan seperti ini dapat mempengaruhi kemampuan mencapai atau mengekalkan ereksi secara kekal. Beberapa kesan buruk lain dari jelqing adalah lebam pada zakar, sakit atau kelembutan di sepanjang batang, parut, dan disfungsi ereksi.

Selain itu, senaman regangan juga dapat menyebabkan saluran darah pecah, gatal atau kemerahan, lebam kecil, dan mati rasa. Sekiranya kesan sampingan ini teruk atau bertahan lebih dari satu hingga dua hari, maka ada baiknya berjumpa doktor dengan segera.

Bilakah masa yang tepat untuk berjumpa doktor?

Salah satu kesan yang boleh menjadi tanda bahawa anda memerlukan rawatan perubatan ialah mengalami kemaluan yang tajam atau ereksi yang menyakitkan.

Ini mungkin akibat tisu parut pada zakar atau tanda penyakit Peyronie. Biasanya, rawatan penyakit ini melibatkan pembedahan.

Baca juga: Anda pasti tidak mahu berhenti? Kesan Merokok untuk Kesuburan Lelaki!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!