Kesihatan

Ketahui Mengenai Jangkitan Paru: Punca, Gejala dan Rawatan

Paru-paru adalah salah satu organ terpenting pada manusia. Selain bernafas, organ ini juga bertanggungjawab membekalkan oksigen ke jantung untuk diedarkan ke seluruh badan. Sekiranya terdapat jangkitan paru-paru, banyak fungsi akan terganggu.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaannya boleh bertambah buruk dan boleh mengancam nyawa. Apakah sebab dan gejala jangkitan paru-paru? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Paru

Apa itu jangkitan paru-paru?

Dalam dunia perubatan, jangkitan paru-paru disebut jangkitan saluran pernafasan bawah atau jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah. Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, Jangkitan ini merangkumi semua keradangan yang berlaku di bawah kotak suara (laring).

Terdapat banyak jenis jangkitan saluran pernafasan bawah, termasuk:

 • Bronkitis: Keradangan lapisan saluran bronkus, yang merupakan organ yang membawa udara ke dan dari paru-paru. Penyakit ini mempunyai simptom umum seperti batuk kahak dengan lendir tebal yang boleh berubah warna
 • Bronkiolitis: Keradangan yang berlaku pada bronkiol, iaitu percabangan bronkus
 • Pneumonia: Keradangan kantung udara atau alveoli. Keradangan ini menjadikan alveoli dipenuhi dengan cecair atau nanah. Gejala pneumonia yang paling biasa adalah kesukaran bernafas
 • Tuberkulosis: Keradangan yang menyerang bahagian utama paru-paru. Walaupun, penyakit ini boleh merebak ke bahagian lain badan seperti saraf tunjang dan juga otak

Apakah penyebabnya?

Jangkitan paru-paru boleh disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat. Terdapat banyak cara untuk bahan asing ini memasuki badan.

Penyebab utama jangkitan paru-paru adalah merokok. Institut Kesihatan Paru menjelaskan bahawa orang yang merokok sangat mudah terkena jangkitan paru-paru dan barah.

Walaupun begitu, terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi pencetus gangguan lain di paru-paru, seperti pendedahan kepada zarah kecil seperti habuk, asap, dan bahan kimia. Faktor genetik dan usia juga dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Gejala jangkitan paru-paru

Keradangan paru-paru adalah keadaan yang menyerang saluran pernafasan. Oleh itu, ini akan mengganggu laluan udara dari saluran pernafasan atas (hidung, mulut, faring, dan laring) ke bahagian utama paru-paru.

Selain sukar bernafas, penyakit ini dapat dicirikan oleh:

 • Batuk lendir: Batuk membantu membersihkan saluran udara lendir yang mengganggu. Lendir ini boleh mengandungi darah dan tekstur tebal. Selain merah, lendir yang keluar dari batuk boleh berwarna hijau, putih, bahkan kelabu kekuningan
 • Demam: Keadaan ini menunjukkan bahawa tubuh melawan bahan asing yang mencetuskan jangkitan. Suhu badan akan terus meningkat hingga 40 ° Celsius. Sekiranya suhu melebihi 40.5 ° Celcius selama lebih dari tiga hari, anda harus segera memeriksa diri anda
 • Bunyi mengi: Apabila anda mengalami jangkitan pada saluran pernafasan, anda mungkin mengeluarkan suara mengi semasa anda bernafas. Ini disebabkan oleh penyempitan rongga udara akibat keradangan
 • Bunyi retak di paru-paru: Gejala ini biasanya hanya dapat dikesan melalui stetoskop
 • Sakit belakang dan otot: Keadaan ini, yang dikenali sebagai myalgia, boleh muncul kerana keradangan di dalam badan
 • Sakit dada: Lokasi paru-paru berada di dekat dada, jadi apabila jangkitan berlaku, kawasan di sekitarnya akan terasa sakit atau sakit. Dalam beberapa kes, kesakitan terasa seperti tikaman

Baca juga: Jangan memandang rendah, ini adalah 8 penyebab utama sakit dada kiri

Adakah jangkitan paru-paru berjangkit?

Dilaporkan Sekolah Perubatan Harvard, Jangkitan paru-paru adalah penyakit berjangkit. Penularan adalah dalam bentuk penularan bakteria atau virus yang menjadi pencetus. Contohnya, orang yang menghidap tuberkulosis dengan mudah menyebarkan penyakit yang sama kepada orang lain melalui udara yang tercemar.

Begitu juga dengan radang paru-paru, bakteria Streptococcus pneumoniae boleh berhijrah ke badan orang lain melalui percikan air liur akibat batuk atau bersin. Hampir semua jangkitan paru-paru mempunyai kaedah penularan yang sama.

Oleh itu, pesakit dengan penyakit ini biasanya dirawat di bilik pengasingan hospital untuk meminimumkan penularan.

Pemeriksaan dan rawatan jangkitan paru-paru

Sebelum membuat diagnosis, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan ke atas pesakit. Stetoskop adalah alat pertama yang digunakan untuk mendengar suara di paru-paru (dada). Selepas itu, terdapat beberapa kemungkinan pemeriksaan, seperti:

 • oksimetri nadi, digunakan untuk menentukan tahap oksigen dalam darah
 • x-Ray dada, untuk memeriksa keadaan paru-paru
 • ujian darah, untuk memeriksa bakteria atau virus
 • ujian sampel lendir, untuk mengesan kemungkinan adanya virus atau bakteria

Sekiranya diagnosis telah ditetapkan, maka ubat yang diberikan menyesuaikan diri dengan pencetus jangkitan itu sendiri. Sekiranya penyebabnya adalah bakteria, maka rawatan menggunakan antibiotik, seperti clarithromycin, azithromycin, roxithromycin, doxycycline, aminopenicillins, dan cephalosporins.

Sementara itu, jika pemicunya adalah virus, maka perawatannya menggunakan antivirus, seperti inhibitor neuraminidase dan amantadine.

Nah, itu adalah tinjauan jangkitan paru-paru yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda merasakan simptom di atas, anda tidak perlu menunggu sehingga menjadi lebih teruk untuk berjumpa doktor. Kekal sihat!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!